שלום רב,
אני פונה אליכם בשמה של ידידה טובה שלי, שבעקבות הפסקת עבודתה בחברת כוח אדם, היא נכנסה לקשיים כלכליים
ומפאת חוסר מודעות לזכויותיה היא השלימה עם המצב, ואני באתי להגנתה, וזהו המקרה:
אנחנו עובדים במעבר הגבול ישראל-טאבה באילת, והעסקת העובדים מתבצעת ע"י חברת הקבלן "ש.ב שמירה ובטחון",
אחרי שלבי המיונים נדרש כל עובד לעבור קורס הכשרה בן חמישה ימים בבית ברל, שם אנו לומדים שעות ארוכות על אופן העבודה.
הידידה עברה את הקורס בהצלחה ונכנסה לתקן העבודה במסוף, לא לפני שהחתימו אותה על ערימה של חוזים,
אינספור חתימות נהלים וחוקים. באחד החוזים נכתב כי אנו מתחייבים לשנת עבודה במסוף, ואם העובד מחליט כי הוא
מעוניין לעזוב את העבודה לפני תום התקופה או שהוא מפוטר כתוצאה מכשל מבצעי, יחוייב העובד על סכום של 10,000 שח (!).
קרה לצערי, ואחרי כשבועיים בעבודה, הידידה שלי נרדמה באחת העמדות, וכתוצאה מזה היא הושעתה מהעבודה
לתקופה של כארבעה ימים (האם זה חוקי?) והיא ישבה בבית ללא הכנסה עד לשימוע בענינה. בשימוע הובהר לה כי עבודתה
בחברה נפסקת לאלתר וכי היא מפוטרת מהחברה בלי יכולת לעבוד בחברה זו בעתיד.
עצובה ומבויישת, חזרה הבחורה לדירתה, וניתן לה להשאר בדירה כשבוע וחצי נוספים עד שהיא תתארגן ויהיה לה מקום
מגורים חלופי.
הבחורה מצאה לעצמה דירה בקרבת מקום, שכרה אותה עברה להתגורר בה, ובכך ניתקה כל קשר עם החברה. לפני
כעשרה ימים חיכתה הידידה לתלוש המשכורת שלה, כאמור היא עבדה כשבועיים-שלושה, והיא רואה שכל החברים
קיבלו את המשכורת ורק היא לא, ולאחר בירורים עם האחראי על המשכורות נמסר לה כי עוקלה לה המשכורת (כ-3,500 שקלים)
לטובת תשלום החוב (10,000 שח), ולכן אין לה זכות לבקש את הכסף. ככה יצא לו מצב אבסורד שהבחורה פוטרה מהעבודה,
נדרשה לעזוב את המגורים, שכרה דירה, הרי היא חייבת לגור איפשהו, ובסופו של יום נותרה בלי שקל אחד לזכותה על מנת לשלם
שכר דירה, קניות של מצרכים ושום כסף למחייה מינימלית. למעט החוזה שהיא חתמה עליו ובו הסעיף על הקנס, לא הובהר לה
בשום צורה שהיא על עיקול המשכורת, ולאחר הבירורים נודע לה כי היא מחוייבת לשלם את שארית הסכום לחברה (כ- 6,500 שח).
האם זה חוקי לעקל משכורתו של אדם בלי ידיעתו, בלי רשותו, בסכומים כאלו??
מה עליה לעשות על מנת לשפר את מצבה מול החברה?
אני אודה לכם על התייחסותכם למקרה זה, אודה לכם עוד יותר אם תתנו לנו מענה בהקדם האפשרי, על מנת שנוכל להחזיר לבחורה
את החיוך לשפתיים, ואת הכסף שמגיע לה אל הכיס.
אני מודה לכם מאוד, שיהיה לכם המשך יום טוב.
עידן אבישר