שלום רב, אני בחור בן 30, מזה כארבע שנים חי עם בן זוגי, אותו הכרתי בשנת 2007. אני רוצה לציין שכבר מתחילתו של הקשר שלנו עברנו להתגורר יחדיו. בתחילה מדי פעם הייתי נשאר לשהות בבית הוריו, ולאחר כשמונה חודשי היכרות אף התגוררנו בבית הוריו. בהמשך שכרנו דירה לתקופה של כמעט שנה ושוב חזרנו לבית הוריו לחצי שנה, חשוב לי לומר שבמשך זמן שהותי לקחתי חלק פעיל בהוויה המשפחתית שלו. (מתן סכום כסף כדמי שכירות של 1000 ₪ בחודש משנינו, עזרה בקניות, ניקיונות, כביסות ואפילו שיפוץ הבית). היום אנו שוכרים דירה שנייה כבר במשך שנה וחצי לערך.
אני רוצה לציין שמעגל חברינו הפך למשותף, האימהות אף שומרות על קשר מכרי ועל-אף שלא מיסדנו את הקשר אנו מתנהלים כזוג ידוע בציבור, אפילו עבדנו יחד בשתי עבודות שונות.
אין לנו חשבון בנק משותף, אך אנו מנהלים את תחום משק הבית בצורה הוגנת והדדית.
אני נושא באחריות התשלומים הנלווים : ארנונה + מים, חשמל, טלפון, אינטרנט, גז, שידורי לוויןYES ובנוסף משלים באופן יחסי את תשלום שכר הדירה העומד על 2,800 שקלים. (בד"כ 1,000 ₪ +/-).
בן זוגי משלם בכל חודש 1,800 ₪ עבור חלקו בשכ"ד. ככה שנינו מתנהלים בצורה כלכלית מתואמת ושווה.
ברמה עקרונית יחסינו מושתתים על נתינה, אהבה, נדיבות ואי "עשיית חשבונות". לגבי הוצאות מחייה, פנאי וקניות לבית שנינו מוציאים לפי צרכינו וככל שניתן, תוך התחשבות האחד במצבו הכספי של השני.
בשנת 2006 שכלתי את אבי ז"ל, על חלקנו בירושה אני ושני אחיי הנוספים מחלנו לטובת אמי שתחייה, כבעלת הרכוש הבלעדי.
נכון להיום, הגענו ארבעתנו כמשפחה (להלן ; אמי, אני ושני אחיי) לרצון / הסכמה, לפרוס את העוגה מחדש :
אמי החליטה שברצונה למכור את כלל הרכוש, לקנות בית חדש - העונה לצרכיה, ולחלק לשלושת בניה סכום כסף שווה בשווה כירושה מוקדמת לטובת לקיחת משכנתא ורכישה עצמאית של דירה לכל אחד מאתנו.
חשוב לי להסביר שהיא רוצה להתנות את העניין בחוזה נפרד וזהה מול כל אחד מאתנו שקבלת הכסף ממנה, הנו : ירושה מוקדמת, מותנה בקניית נכס בלבד, והרישום הנו על שם כל אחד מאתנו בלבד (בלא בני/ בנות זוג שאינם בגדר מחותנים בנישואין וילדים משותפים).
אני ואחיי מסכימים עם אמי שכן מדובר בהבטחת עתידנו בלא קשר לבני זוג שהצטרפו לחיינו. זו ירושת המשפחה שעברה לאחר מות אבי ז"ל לאמנו בהסכמתנו, וזו מטיבה עמנו כדי שנשיג קידום בחיים (שכל אחד יוכל לקבל משכנתא לרכישת דירה).
שאלתי בעצם נוגעת לעניין הבטחת בלעדיות הכסף / הנכס שייקנה בזכות הכסף.
האם קיים סיכון לכך שעצם היותי חי עם בן זוג חיים מלאים, של נתינה, הדדיות, חברות, מעגל חיים שלם של זוג לכל דבר ועניין, יש לבן זוגי האפשרות לתבוע בעלות על נכס עתידי שאני עשוי לקנות או חלק מכספי הירושה שלי במידה וניפרד ? האם לזמן שאנו נמצאים יחדיו ישנה השפעה בעניין או תלויית הגדרה ?
בפן האישי חשוב לי לומר שאני אדם הדדי הדואג לרווחתו של בן זוגי, אך יחד עם זאת אני לא בטוח שארצה להדק את הקשר שלנו בטקס או בנוכחות עו"ד. אין זה שולל מחייה הרמונית ומשותפת (ואין זה גם שולל שבעתיד אולי נחליט לקנות נכס המשותף לשנינו ביחד, מכספינו האישי). האם זה מגן עליי שאין בנינו 'חוזה נישואין' ?
בעניין זה חשוב לי מאוד לעמוד על-כך שכסף זה שניתן לי מאמי היקרה, שלעתיד לבוא יתורגם ללקיחת משכנתא ורכישת דירה יישאר שלי באופן בלעדי, בלא קשר לעתידנו המשותף יחדיו. כדי לחדד את הנקודה אוסיף ואומר שהמשכנתא עבור הנכס שאקנה מכספיי הירושה הללו תשולם מכיסי הפרטי בלבד (לפי ראותי את המצב, הדירה העתידית אף תממן את המשכנתא בעצמה, מדמי שכירות החודשיים).
בקיצור נמרץ, אני רוצה להבטיח את עצמאותי הכלכלית בלא קשר ליחסיי הזוגיים !
האם עצם כך שאמי רושמת חוזה ירושה מוקדם, בחתימת נוטריון והעלאת הנקודות הנ"ל (ירושה מוקדמת, מותנה בקניית נכס בלבד, והרישום הנו על שם כל אחד מאתנו בלבד) זה בעצם מבטח אותי במקום חוזה ממון?
אני רוצה לציין שאני אדם שחשובה לו האמינות כלפי האדם שמולי, אין ברצוני להעליבו או לפגוע ביחסיי האישיים. במקביל אני חש שיש לי הזכות המלאה לשמור על כספים שאבי ז"ל עבד עבורם קשה כדי לבנות את עתידנו כילדיו. האם יש דרך להימנע מחוזה ממון ? מה עליי לעשות ? איך פועלים במצב כשלי (יחסים חד מיניים שאינם מוגדרים בקשר של נישואין)?