הולדת הייעוץ המשפטי בתחום הגנת הסביבה
הקמת מנהל הגנת הסביבה בשנת 2009, בו רוכזו בעלי ידע ועיסוק בתחום הגנת הסביבה מכלל זרועות הצבא, היוותה עליית מדרגה בהתייחסותו של צה"ל לנזקים העשויים להיגרם לסביבה בעת פעילותו, ואף שימשה מצע לחשיבה על הצורך בריכוז הידע והעשייה המשפטיים בתחומי הגנת הסביבה תחת קורת גג אחת.
זאת חלף המצב הקודם, בו ענף משפטי זה טופל כנושא אחד מתוך מספר נושאים שבהם טיפל כל אחד מהיועצים המשפטיים לפיקודים המרחביים ולאגפי המטכ"ל (ובייחוד לאגף התכנון ולאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה).
זאת, משום שההתקדמות המהירה בתפישה ובתרבות הסביבתית והאקולוגית הישראלית, ובפרט בתחומי המשפט והחקיקה, הביאה לכך שהצבא מצא עצמו, בדומה לגורמים אחרים בישראל, נדרש לייעוץ משפטי שוטף בכל צעד ושעל ובכל שלב וחלק מפעילותו: החל מהצורך בייזום, כתיבה, שינוי ועדכון של פקודות, הוראות והנחיות בצבא, עובר בצורך בהכשרה והדרכה משפטית של בעלי תפקידים בתחום הגנת הסביבה וכלה בעיסוק הבלתי נמנע בטיפול, צמצום ומניעה של מפגעים שנוצרו ונוצרים אגב פעילותו של צה"ל - מאז קום המדינה ועד ימינו אנו.
לתחומים אלה נוספו בשנתיים האחרונות גם עשייה משפטית בליווי פרויקטים, חוזים והתקשרויות בעלי היבטים סביבתיים וכן הידרשות מוגברת למלאכת גיבוש החקיקה הממשלתית, שמוביל המשרד להגנת הסביבה, היכן שזו משפיעה על צה"ל.
לפיכך, אגף התכנון, אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה והפרקליטות הצבאית עשו יד אחת להקמת ייעוץ משפטי ייעודי לתחום הגנת הסביבה, אשר החל לפעול החל מאמצע שנת 2010, תחת מחלקת הייעוץ והחקיקה של הפרקליטות הצבאית, והשינוי התפישתי בצבא בכל הנוגע להשפעתו על הסביבה זכה לביטוי וליוזמה של ממש גם בתחומי החוק והמשפט.
בתשעת החודשים שחלפו מאז הקמתו בשנה שעברה, טופלו בדסק הייעוץ המשפטי נושאים רבים בתחומים המגוונים של איכות הסביבה.
בין הסוגיות המרכזיות, ניתן לציין את עבודת המטה וההיערכות בצה"ל לקראת תחיקתה של הצעת חוק האכיפה הסביבתית, את הטיפול במפגעי אסבסט, יוזמות להתייעלות אנרגטית ולחיסכון במשאבים, טיפול במפגעי ובזיהומי קרקע ומים, מניעת והסדרת הפליטות המזהמות לאוויר, מניעת מפגעי רעש וריח וכן מיחזור וסילוק פסולת, אריזות ותוצרת בנייה.
הזווית המשפטית בתוכנית "צה"ל שומר סביבה"
ניהולו של גוף גדול כצה"ל, בעידן של צפיפות אורבנית, של ריבוי אוכלוסין הצומח לשיאים חדשים מדי יום במדינת ישראל ואיזור יהודה והשומרון, של ייקור ומחסור מורגש במשאבים ומחצבים בסיסיים, אינו אפשרי ללא הטמעתו של האינטרס הציבורי הסביבתי בכל שלב משלבי הפעילות.
במובן זה, תשומת הלב לתחומי הגנת הסביבה היא מן המתחייב, גם בשורות הצבא - החל מהאימונים השגרתיים וכלה במיזמים לאומיים כגון פרויקט עליית צה"ל דרומה, ובראשו הקמת קריית ההדרכה בנגב.
בדבריהם בפורומים שונים בצבא, אנשי מנהל הגנת הסביבה נוהגים להזכיר, כי אמנם תפקידו של צה"ל הוא להגן על המדינה, וכי עד היום עסקו לובשי המדים במאבק על החיים, אך בצידו של תפקיד הגנת המדינה, כיום נוסף למאבק נדבך נוסף - תכלית שמירת איכות החיים והסביבה.
נדבך זה בפעילות הצבאית מגולם בתוכנית הרב שנתית "צה"ל שומר סביבה", הכוללת לראשונה בתולדות צה"ל פרוגרמה סדורה לטיפול במפגעים הסביבתיים שנגרמו משך למעלה משישה עשורים של פעילות ביטחונית עצימה בכל רחבי המדינה.
תוכנית זו, ככל תוכנית אחרת בצבא, נסמכת על הוראות הדין החל בצבא וכוללת התייחסות מיוחדת לחקיקה, לפקודות, לצורך בעדכון ההוראות המחייבות ולהיערכות הנדרשת על מנת לעמוד בנורמות הקיימות והעתידיות.
בראייתנו, הייעוץ המשפטי בתחום הגנת הסביבה יש בו כדי להוות מרכיב מרכזי בקידום התכלית הסביבתית ובשילובו הנכון של צה"ל במרקם הסביבתי העדין בו הוא פועל.
הדבר נכון שבעתיים, לאור ההחלה המוגברת של חקיקה סביבתית על גופי מערכת הביטחון ובכללם צה"ל.
עד כמה שניתן לשפוט בשלבים המוקדמים בהם אנו מצויים, המאמץ לקידום עדכונן של פקודות הצבא, למיפויים של המפגעים הסביבתיים בצה"ל ולחיזוק שיתוף הפעולה המשפטי עם המשרד להגנת הסביבה בהיבטי שיתוף המידע והאכיפה הסביבתית החל להניב תוצאות כבר בתום תקופה קצרה.
הייעוץ המשפטי לתחום הגנת הסביבה ימשיך ויפעל יד ביד עם המנהל להגנת הסביבה בצה"ל, להגברת מודעותם של מפקדים וחיילים בצה"ל לנושא ההגנה על הסביבה, ולביסוסן של הנורמות הראויות בתחום חשוב זה בשורות הצבא.
שפות: עברית
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר