אשמח לשמוע מה ההבדלים בין צוואה נוטריונית לצוואה רגילה, ומה עדיף לעשות אם ניתן לבחור? תודה.
שלום רב,
חוק הירושה הישראלי מבחין בין 3 סוגי צוואות תקפות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, וצוואה בפני רשות.
"רשות" הינה: שופט בבית-משפט, דיין בבית-הדין הרבני, או נוטריון.
מכאן שהכינוי "צוואה נוטריונית" מתייחס למעשה ל"צוואה בפני רשות", שהוא סוג הצוואה העמיד ביותר בפני התנגדויות. למה הכוונה ? צוואה-בכתב-יד היא הכי בעייתית והכי קל להתנגד לה בעתיד (המנוח/ה היה/היתה תחת לחץ, לא הבין/ה מה עושה, החתימה זוייפה וזו לא חתימתו/ה, ועוד).
צוואה-בפני-עדים יותר "בטוחה", ועדיין ניתן להתנגד לה מסיבות שונות (שני העדים לא היו יחד בשעת החתימה, התאריך זוייף כדי להתאים למצבו המנטלי של החותם, הופעל לחץ על החותם ועוד).
בצוואה בפני רשות לא יכולות לעלות טענות אלו - ביהמ"ש או הנוטריון מתרשם ממצבו הנפשי של החותם, מוודא שלא מופעל עליו לחץ, כמו"כ תאריך החתימה מתועד בספר-הנוטריונים ולא ניתן לזייפו או "להתאימו" למצב (למשל, "להקדים" את התאריך למועד קודם, לפני שהמצווה התחיל לקחת תרופות מסויימות העלולות להשפיע על שיקול דעתו - וכך למנוע התנגדות עתידית).
לכן, מבחינת רמת הוודאות, אם רוצים להקשות ככל הניתן על אפשרויות ההתנגדות העתידיות - יש עדיפות לצוואה הנוטריונית.
אגב, קיים עוד סוג של צוואה שהחוק מכיר בה בנסיבות מסויימות ומיוחדות - "צוואת שכיב מרע" (צוואה בעל-פה) - אבל לא כאן המקום לדון בה וממילא היא לא קשורה לשאלתך. אני מציינת רק לצורך הידע הכללי ושלמות התמונה.
מקווה שעזרתי,
בהצלחה,
אורית לוי, עו"ד ונוטריון.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
אורית לוי עו"ד ונוטריון
053-7101175
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום רב, אין חובה לאשר הסכם להורות משותפת בפני נוטריון. לגבי אופן עריכת הסכם כזה והדרכים החוקיות לתת לו תוקף משפטי - רצוי שתפנו להתייעצות אצל עורך-דין המתמחה בדיני משפחה. בהצלחה, אורית לוי, עו"ד ו...
המשך תשובה