שלום רב לפני כ- 5 שנים ביצענו רכישת דירה. היום אני רואה כי הדירה רשומה כהערת אזהרה בטאבו בלבד ולא על שם הקונה. מה אני אמורה לעשות? האם אפשר להעביר לבד או צריכה שירות של עו"ד?
שרה, שלום רב!
במקרה ודירה רשומה בלשכת רישום מקרקעין (טאבו).
רישום של נכס בטאבו הוא השלב האחרון בעסקת מכר מקרקעין, ורק לאחר אישור בקשת הרישום ניתן להכריז על סיום העסקה.
מסמכים שצריך להגיש לטאבו:
1. בקשה לרישום מקרקעין: בקשה להעברת זכויות במקרקעין יש לצרף טופס "בקשה לרישום במקרקעין", בנוסח הקבוע בתקנות (ניתן לקבלו בלשכות רישום המקרקעין, או להוריד מהאינטרנט).
2. שטרי מכר:
במסגרת חוזה קנייה של דירה, העברת הזכויות על-שם הקונה מבוצעת מכוח שטרי מכר, אותם יש להגיש לטאבו ב-5 עותקים מקוריים, בחתימת הצדדים לעסקה (המוכר והקונה), עם אימות חתימה בפני עורך דין. עם אישור העסקה חותם הטאבו על השטרות והם מהווים אישור לביצוע הרישום. עם זאת, רצוי להוציא גם נסח טאבו עדכני ולוודא שלא נפלו טעויות ברישום.
3. אישורי מסים:
יש להגיש לטאבו אישור מס רכישה ואישור מס שבח בקשר עם העסקה, במסגרתם מאשר מיסוי מקרקעין שאין חוב במס ועצם הסכמתו להעברת הזכויות.
4. אישור עירייה:
אישור היעדר חובות לרשות המקומית, לרבות היעדר חוב בגין היטל השבחה.
5. שטר משכנתא:
במידה ונטלתם משכנתא לרכישת הדירה, יש להזמין מהבנק למשכנתאות שטרי משכנתא, לחתום עליהם בפני עורך דין.
6. שובר תשלום אגרה.
במקרה ודירה רשומה בחברה משכנת ומינהל מקרקעי ישראל.
אין קביעה חיובית בחוק בעניין מועד הרישום והקבלנים מנצלים מצב זה. הם מקבלים סכומי עתק עבור הרישום, אך לא רוצים לבזבז סכומים אלה על הוצאות רישום. הם גם מעוניינים במצב של אי-רישום שכן בעסקאות מכר בין רוכש מקורי לרוכשי שוק משנה הם מקבלים כסף בגין הטיפול המנהלי בהעברת זכויות אלה.
על כן הקבלנים מכניסים להסכמי מכר סעיפים מעורפלים שיאפשרו להם למשוך זמן ולא לרשום את הדירות בטאבו. נתקלתי במסגרת תיק שטיפלתי בו בתנאי כי הבית יירשם "עם יצירת תנאים משפטיים", הקבלן נתבע בבית משפט, הוצא צו מניעה, התנאים יכולים שלא להיווצר עוד 10 שנים. אם הסעיף בהסכם שלך הוא דומה, המצב בעייתי. הסכמה אפילו בלית ברירה היא הסכמה.
עליך לבדוק האם קיימת הגבלת זמן בהסכם עצמו. אם קיימת, יש לפנות בתלונה לרשם הקבלנים במשרד השיכון וא"כ לבית משפט. ראשית בכל מקרה תפנו מכתב לחברה בדרישה להבהיר מתי יירשם הבניין בטאבו. את המכתב יש לשלוח בדואר רשום, לשמור אישור ולצרף לכל פניה עתידית לגורמים המוסמכים.
יש לציין, כי במקרים רבים הרישום בטאבו איננו אפשרי מסיבות שונות ואורך מספר שנים, לדוגמא העדר פרצלציה בקרקע, קרי, העדר חלוקת הקרקעות לחלקות מונע רישום הזכויות בקרקע ועשוי להימשך זמן רב. כך גם, קבלן שנקלע לקשיים כלכליים ולהליכי פירוק אשר נמשכים שנים ובית המשפט מינה לו כונס נכסים, אשר בין היתר, מנהל את ספרי הקבלן ואף משמש בעצמו כחברה משכנת .דוגמא נוספת, כאשר קבלן מקים מספר בניינים באותו מתחם, רישום הזכויות בטאבו ייעשה אך, לאחר סיום בניית כל המבנים במתחם כך שבפועל, ייאלצו בעלי הדירות בבניינים הראשונים שהקים הקבלן להמתין לרישום בטאבו עד אשר תסתיים הקמת כל הבניינים במתחם. יצוין כי, לעיתים ניתן לראות מקרים בהם לא הייתה כל מניעה לרישום הבית בלשכת הרישום ע"י הקבלן – אולם, האחרון נמנע מלעשות כן ללא כל סיבה ולכן, ברכישת דירה מקבלן חשוב לתחום בזמן את נושא רישום הבית בלשכת הרישום.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עורכי הדין גלעד אליוב ואיציק גרין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר