לפני יותר משנתיים פניתי לעו״ד והצגתי לו את כל המסמכים הדרושים לקבלתה טאבו בהקדם, העו״ד דרש את כל הכסף לטיפול הנ״ל ורק אחרי שנתיים פלוס נאלצתי אני בעצמי לקחת אותו מהמקרקעין
יפה, שלום רב!
במקרה והדירה כבר רשומה בטאבו. אפשר לבצע העברת זכויות על שם הקונים תוך זמן קצר - אם כל המסמכים הדרושים לצורך העברה מוכנים.
במקרה והדירה רשומה בחברה משכנת.
אין קביעה חיובית בחוק בעניין מועד הרישום והקבלנים מנצלים מצב זה. הם מקבלים סכומי עתק עבור הרישום, אך לא רוצים לבזבז סכומים אלה על הוצאות רישום. הם גם מעוניינים במצב של אי-רישום שכן על העברת זכויות בין רוכש מקורי לרוכשי שוק משנה הם מקבלים כסף על הטיפול.
על כן הקבלנים מכניסים להסכמי מכר סעיפים מעורפלים שיאפשרו להם למשוך זמן ולא לרשום את הדירות בטאבו. נתקלתי במסגרת תיק שטיפלתי בו בתאי כי הבית יירשם "עם יצירת תנאים משפטיים", הקבלן נתבע בבית משפט, הוצא צו מניעה, התנאים יכולים שלא להיווצר עוד 10 שנים. אם הסעיף בהסכם שלך הוא דומה, המצב בעייתי. הסכמה אפילו בלית ברירה היא הסכמה.
עליך לבדוק האם קיימת הגבלת זמן בהסכם עצמו. אם קיימת, יש לפנות בתלונה לרשם הקבלנים במשרד השיכון וא"כ לבית משפט. ראשית בכל מקרה תפנה מכתב לחברה בדרישה להבהיר מתי יירשם הבניין בטאבו. את המכתב יש לשלוח בדואר רשום,לשמור אישור ולצרף לכל פניה עתידית לגורמים המוסמכים.
מהן הסיבות לעיכוב הרישום בטאבו ?
הסיבות לאי רישום דירות יכולות להיות קשורות בסיבוכים בירוקרטים. לדוגמא:
- בירוקרטיה – בעיקר מול מינהל מקרקעי ישראל, המעכב פעמים רבות הליכי רישום בטאבו בשל זמן תגובה איטי במיוחד.
- בעיות תכנון ופרצלציה (חלוקה מחדש של מגרש אדמה משותף לכמה בעלים, לחלקות המיועדות לבנייה) - במקרים רבים מתברר, כי הקרקע עליו נבנה הבניין החדש לא עברה תהליכי פרצלציה לסוגיה, תהליכים שעלולים להימשך שנים ארוכות. התוצאה היא כי דיירים הרוכשים נכסים בבניינים אלה, מוצאים כי אינם יכולים לרשום את בעלותם על הדירה בטאבו עד שיושלמו תהליכי הרישום של הקרקע.
- עיכובים של הקבלן ועיכובים של הרוכשים- קבלנים רבים, דוחים רישום הנכס בטאבו, וכך מותירים את הרוכשים ללא רישום בעלותם על הדירה. ישנם גם קבלנים שלא השלימו את בניית הבניין (לדוגמא, לא כללו בו חניון כפי שהתחייבו), דבר שאינו מאפשר את הרישום עד לסיום הבניה. במקביל, ישנם רוכשים המתעכבים בפניה אל לשכת הטאבו מסיבה כזו או אחרת, מה שמציב אותם בפני סיכונים. כך לדוגמא, רוכשים שהתעכבו מספר שנים בפניה למשרדי הטאבו, מצאו כי הקבלן פשט את הרגל, והותיר אותם ללא טופס 4 (טופס אכלוס), הנדרש לביצוע הרישום.
-חובות מס שבח וכן חובות לרשות המקומית - גם במקרים בהם חובות אלה מקורם בטעות או במקרים בהם החוב שולם, אולם מסיבה כזו או אחרת לא עודכן במחשבי הרשויות – במהלך כל המאבק שינהל בעל הדירה עם הרשויות לסוגיהן, לא יוכל לבצע את הרישום בטאבו ולהשלים את רישום הדירה בבעלותו. עם זאת, על מנת לנסות לפתור סעיף זה, המליצה הממשלה כי בעת ביצוע עסקת מקרקעין, יעביר המוכר לרשות המיסים עד 15% מהתמורה שקיבל, כפיקדון כנגד המיסים שטרם שולמו. חוק זה טרם אושר.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
אליוב-גרין משרד עורכי דין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר