דירה לא הייתה רשומה בטאבו אלא באגודה.(כך היו כל הדירות בבניין) שנים מספר לאחר פטירת בעלי הדירה שהיתה דירתם היחידה - בוצע תהליך של רישום כל הדירות בטאבו ע"י עו"ד שהבניין לקח. בזמנו לא נתנו את הדעת על נסח הטאבו. כיום גלינו שבנסח הטאבו נרשם מכירה ללא תמורה - בעוד שלמעשה זה היה צריך להיות רישום של דירת ירושה. (עפ"י צו ירושה לא צוואה) אין לנו מושג למה הדירה נרשמה כפי שנרשמה- מה עוד שהרישום בטאבו היה מספר שנים אחרי פטירת הבעלים . ידוע לנו שמבחינת מיסוי עדיף דירת ירושה (שכן בהיותה דירת יחיד היתה פטורה ממס). הניתן לתקן זאת?
דן, שלום רב,
הורשה אינה מהווה "מכירה", דהיינו החלוקה הראשונה של נכסי העיזבון אינה מהווה מכירה ולכן אין היא חייבת במס. המחוקק פטר,כאמור, את עצם ההורשה וחלוקת העיזבון, אך לא כך הוא הדבר במכירת הזכות במקרקעין על ידי היורשים לצד שלישי. מכירת זכות במקרקעין שאינו בגדר הורשה (כלומר, מכירה לצד שלישי) יראו אותה כמכירה הנעשית על ידי היורשים והיא חייבת במס.
פטור ממס שבח במכירת דירה מירושה: התנאים לקבלת הפטור בירושה הם: המוכר הוא בן זוג, צאצא (כולל נכד), או בן זוג של המוריש; לפני פטירתו היה המוריש בעלים של לא יותר מדירת מגורים אחת; אילו המוריש היה עדיין בחיים ומוכר את דירת המגורים, היה פטור ממס שבח במכירה. ההמלצה הרווחת היא להשתמש בפטור זה ככל וניתן, לפני שימוש בפטורים אחרים. לגישת הרשויות הזכאות נבחנת ביום המכירה בידי היורש ולא ביום הפטירה.
מכירת דירה שהתקבלה במתנה
סייג זה מהווה אבן נגף שמכשילה מוכרים רבים. לא יינתן פטור במכירה דירת מגורים מזכה שהמוכר קיבל במתנה, אלא אם עמד בתקופות הצינון שבחוק. כלל זה חל גם על מכירת חלק מדירה, ועל מכירת דירה אשר 50% ממחירה התקבל במתנה (בכסף או בשווה כסף) בתוך 3 שנים שקדמו לרכישתה (או לסיום בנייתה).
משך תקופות הצינון: א) אם הדירה לא שימשה דרך קבע למגורי המוכר- 4 שנים. ואם נותן המתנה הוא הורה- 3 שנים. ב) אם הדירה שימשה דרך קבע למגורי המוכר- 3 שנים, ואם נותן המתנה הורה אז שנתיים למוכר שאיננו נשוי, ושנה למוכר נשוי. תקופת הצינון מתחילה רק לאחר שהתקיימו התנאים הבאים: א) בניית הדירה הסתיימה ב) המוכר הפך בעלים של הדירה ג) המוכר הגיע לגיל 18.
סעיף 49ו לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963 קובע:
"(א) על אף האמור בהוראות הקודמות של פרק זה לא יינתן פטור במכירת דירת מגורים שהמוכר קיבל אותה במתנה -
(1) אם הדירה לא שימשה דרך קבע למגוריו של המוכר – עד שיחלפו ארבע שנים, וכשנותן המתנה הוא הורה – שלוש שנים, מיום שנעשה בעלה;
(2) אם הדירה שימשה דרך קבע למגוריו של המוכר – עד שיחלפו, מיום שהחל לגור בה דרך קבע בהיותו בעלה – שלוש שנים, וכשנותן המתנה הוא הורהו, אם איננו נשוי – שנתיים, ואם הוא נשוי או אם הוא הורה יחיד כהגדרתו בסעיף 1 לחוק משפחות חד הוריות, התשנ"ב-1992 שנה אחת.
(ב) מוכר כאמור בסעיף קטן (א) שקיבל את הדירה לפני שמלאו לו 18 שנים, יתחיל לגביו מנין השנים האמורות מיום שמלאו לו 18 שנים.
(ג) לענין סעיף זה -
(1) יראו קבלת 50% לפחות ממחיר הדירה במתנה, בתוך שלוש שנים שקדמו לרכישתה, כקבלתה במתנה;
(2) אם הבעלות בדירה הנמכרת משותפת לבני-זוג, יביאו בחשבון לענין התקופות האמורות בסעיף קטן (א) את גילו של המבוגר שבהם."
באשר לאפשרות תיקון הרישום, אם תחליטו כי הדבר רלוונטי, ניתן להגיש בקשה לתיקון רישום. אם תמצאו את עו"ד אשר ביצע רישום זה, חשוב לצרף את מכתבו כי חלה טעות טכנית ברישום. יש לצרף לבקשה תצהיר של מבקש הרישום (היורשים במקרה זה) ומסמכים התומכים בבקשתכם – תעודת פטירה, צו ירושה וכו'.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
אליוב-גרין משרד עורכי דין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר