שלום. רציתי לדעת האם יש לי זכויות בנכס שמכר סבי בשנת 1953 והאדם שלו הוא מכר לא נרשם בטאבו. כיום, סבי נפטר וגם האדם לו הוא מכר נפטר ובנו דורש ממני לחתום על מסמך לשם העברת הזכויות הרשומות. מה עליי לעשות?
אלון שלום רב,
שאלתך אינה פשוטה ולה שני היבטים – פורמאלי ומעשי.
מבחינה פורמאלית - מחד, לפי חוק המקרקעין, העסקה בנכס מסתיימת ברישום בטאבו, כלומר כל עוד הבעלים החדש לא נרשם בטאבו, העסקה לכאורה לא הושלמה. אך הטענה הזאת לבדה אינה מספיקה לך כדי לקבל זכות בנכס שכן לפי התיאור שלך, סבך לא הוריש לך את הנכס, אלא מכר אותו לצד ג' וכעת בנו של צד ג' הזה מבקש את חתימתך על המסמכים בתור יורש של המוכר. מבחינת דיני חוזים, העסקה בין סבך לבין צד ג' תקפה, למרות שהיא לא נרשמה בטאבו, אלא אם כן יש לך טענה כנגד החוזה עצמו, כגון "פגם בכריתת חוזה" – עושק, כפייה, הטעיה וכו' שבוצעו כלפי סבך עובר לחתימתו על החוזה או העדר תמורה ואז אולי ניתן לתקוף את העסקה על בסיס זה.
מבחינה מעשית – אם תסרב לחתום, בנו של צד ג' הקונה של הנכס יצטרך להגיש נגדך תביעה לבית משפט על מנת לקבל נגדך צו שתחתום על המסמכים. לשניכם קושי רב להוכיח את טענותיכם, אך לו, אני מניחה, יש חוזה חתום ביד. השאלה, מה תטען אתה, ספק אם תצליח להוכיח משהו מהפגמים אליהם התייחסנו לעיל. אם טענותיך יידחו, ייתכן ותחויב בהוצאות משפט. מאידך, אם בנו של צד ג' לא יעמוד בנטל הוכחה (במשפט אזרחי הרף די נמוך – הטענות שלו צריכות להיות מוכחות רק ב – 51%) הוא עלול לחטוף הוצאות.
נראה מכל האמור לעיל כי אולי ניתן לבקש מבנו של צד ג' סכום כסף צנוע כ – "דמי וויתור", כדי להימנע מהליכים משפטיים, אך ספק שאתה יכול לקבל זכויות בנכס.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
אליוב-גרין משרד עורכי דין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר