שלום, מה ההבדל בשכ"ט בין רישום בטאבו ע"י חברה משכנת של דירה חדשה, ושל דירה יד שנייה, ומאיפה הוא נובע? תודה!
שיר שלום רב,
ההבדל בשכ"ט תלוי בהיקף העבודה. באופן כללי ניתן לומר כי בדירה חדשה הוא תמיד גבוה מאוד, בדירה יד שניה – יותר נמוך. יתירה מכך, הדירה בבית משותף שרק נבנה על ידי חברה משכנת, לא ניתנת לרישום ראשוני באופן עצמאי על ידי הרוכש עצמו, שכן זהו הליך מרוכז לכל הדירות יחד בבית משותף, ואפילו ייתכן, לכמה בתים, אם החברה הקבלנית בנתה יחד פרויקט שלם, הכולל כמה בתים. שכ"ט עבור רישום כזה נגבה על ידי החברה הקבלנית, כתנאי הכרחי לרכישת דירה על ידי הקונה. אין דבר חקיקה המגביל את גובה שכ"ט הנ"ל, כל הניסיונות להעביר חוק כזה נתקלו בהתנגדות נחרצת של החברות הקבלניות, עבורן מדובר בסכום של "השלמת מחיר הדירה" והוא נע בין 1% לבין 1.75% משווי הנכס, הכל בצירוף מע"מ!
חשוב לציין כי לא מדובר בשום פנים ואופן ביצוג של הקונה על ידי עו"ד של החברה, הוא מייצג רק את החברה ולוקח שכ"ט גבוה זה כדי להגן על האינטרסים של הקבלן!
גם לאחר שעו"ד של הקבלן גבו שכ"ט כה גבוה, הם לא ממהרים לרשום את הבתים בטאבו, שכן עבור כל העברת זכויות מקונה מקורי זה לקונה אחר (יד שניה) הם מקבלים דמי טיפול. כאן כבר קיימת הגבלה על פי צו פיקוח על אשר הוצא מכוח חוק הפיקוח על מצרכים ושירותים התשכ"ו – 1966 , לפיו אסור על חברות משכנות לגבות דמי טיפול מעל ל-300 ש"ח כולל מע"מ. אך החברות עדיין מנצלות את העובדה כי לא כל אחד יהיה מוכן להיאבק נגד החברה בהתכתבות, בית משפט וכו' ולא פעם הן דורשות סכומים אשר עולים בהרבה על הסכום הנ"ל.
בדירת יד שניה - אם הבית רשום בטאבו - היקף העבודה יהיה נמוך יותר, וכך גם שכ"ט שכן קיימים שטרי מכר אחידים ופרוצדורה פשוטה יחסית, ניתן לסיים את הרישום על ידי קביעת תור בטאבו והעברת הזכויות במקום.
אם בחברה משכנת ובד"כ אז גם במנהל מקרקעי ישראל עמו החברה חותמת על חוזה פיתוח – היקף העבודה יהיה הרבה יותר גבוה – מדובר ב – 2 גופים שונים, ראשית ממלאים טפסים של החב' המשכנת, שהם שונים לכל חברה, (שכן אין דבר חקיקה המסדיר את צורת והיקף הטפסים, וכל חברה מראה שהיא עושה עבודה רבה ע"מ להצדיק את דמי הטיפול שהיא גובה על העברת זכויות – ראי לעיל), שולחים לחברה, היא מפנה את הקונה למנהל, עושים העברת זכויות במנהל וחוזרים לחברה משכנת שמסיימת את ההעברה ומוציאה אישור זכויות בו כבר רשומים הבעלים החדשים. ההליך הרבה יותר ארוך, לרוב החברות עובדות לאט מאוד, לא בצורה יעילה מדי, אין מועדים שהן כפופות להם וכו'… על כן כאן היקף עבודה וגובה שכ"ט בהתאם יהיה הרבה יותר גבוה.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עורכי הדין גלעד אליוב ואיציק גרין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר