שלום, שטח דירה בבניין מגורים ישן לפי נסח טאבו הוא 60 מ"ר בעוד שלפי טופס הארנונה 80 מ"ר. מה נהוג לעשות במקרים כאלה על מנת להבטיח את הקונה (שכן מחיר העסקה מבוסס על השטח לפי הארונה)? מיותר לציין, שחששו של הקונה הוא מתסריט בלהות לפיו הוא רוכש את הדירה לפי מ"ר הקבוע בארנונה ובסופו של יום מתחוור לו שלא ניתן לתקן את שטח הדירה לפי השטח בארנונה. האם בכלל זו טעות לקבוע את מחיר המכירה בהתאם לגודל השטח הנקוב בארנונה? תודה מראש
שלום רב,
גודל דירה במדינת ישראל מחושב על פי תקן ישראלי 975. התקן עוסק באופן חישוב השטח בדירות מגורים. על פי התקן, שטח הדירה מחולק לשניים: "שטח דירה אפקטיבי" ו"שטח דירה נומינלי".
השטח האפקטיבי של הדירה, שאותו אנו רגילים לכנות "השטח נטו", כולל בתוכו את כל שטח הדירה, כולל השטח שמתחת לקירות, פנים הדירה וקירות החוץ. במקרה של קירות משותפים תישא כל דירה במחצית השטח שמתחת לקיר הצמוד אליה. במרבית המקרים השטח האפקטיבי הוא זה שיירשם בלשכת רישום המקרקעין תחת סעיף "גודל הדירה".
השטח הנומינלי של הדירה, המוכר בכינוי "השטח ברוטו", כולל בתוכו את השטח האפקטיבי של הדירה ואת השטח המשותף בחדר המדרגות. השטח המשותף מחולק באופן יחסי לגודל הדירה, דהיינו מודדים את היחס בין שטח הפנים של הדירה לבין סך שטחי הפנים של כל הדירות בבניין. כך למשל לבעל דירת ארבעה חדרים יוצמד שטח משותף גדול יותר משכניו המתגוררים בדירה קטנה יותר באותו בניין.
מונח נוסף הוא "שטח פנים הדירה", הכולל את השטח שמתחת לקירות הפנים, לרבות המרפסות המקורות, אך ללא השטח שמתחת לקירות החוץ, כמו מרפסות ושטחים הנמוכים מהגובה המינימלי.
בנוסף, לכל דירה נהוג להצמיד שטחים נוספים כגון: חניה או מחסן וכן את החלק היחסי בגג הבניין (במקרה שהגג לא יוצמד לקומה העליונה) , ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) ועוד. השטח המוצמד לדירה לא מחושב בשטח הדירה עצמה ומצוין בלשכת רישום המקרקעין כ"שטח מוצמד".
על כן יש הבדלים בין שטח הדירה המופיע בטאבו לבין שטח המופיע בעירייה.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עורכי הדין גלעד אליוב ואיציק גרין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר