לאבי בית רשום על שמו בטאבו, לאחר שאמי נפטרה בצו הירושה ויתרנו (הילדים)על חלקנו בדירה לטובתו ,במקביל אבי עשה צוואה שמחלקת באופן שווה לכל האחים. לאחרונה נודע לנו ע"י אבי שאחד האחים רוצה לרכוש ממנו את הבית ,ואבי ימשיך לגור בו. אבקש לדעת אם על- סמך הצוואה,ניתן לרשום הערה שתגן עלינו מפני עסקה כלשהי, אבי מבוגרמאוד- הגנה גם מגורם חיצוני.
חנה שלום רב,
המצב אינו פשוט – מחד, אתם (הילדים) וויתרתם על חלקיכם בנכס על סמך צוואתו של האבא. מאידך, הדבר אינו רשום בשום מקום, ומבחינה פורמאלית, הצוואה הנה מסמך עצמאי אשר אינו תלוי בתנאים כלשהם, ובנוסף מסמך אשר אינו מהווה "התחייבות" לעשות עסקה (כמו בהסכם מכר/מתנה) במובן סעיף 126(א) לחוק המקרקעין, לפיו נרשמות הערות אזהרה.
הוראות הצוואה נכנסות לתוקף לאחר מות המוריש, אך הן לא מבוצעות על ידו (כלומר, הוא לא מהווה הגורם אשר מתחייב לבצע עסקה כלשהיא – שוב אין "התחייבות" לעשות עסקה.
על פי סעיף 126(א) לחוק המקרקעין, על רשם המקרקעין לרשום הערת אזהרה בגין התחייבות זו, אם לבקשת מי שהתחייב או מי שזכאי לפי ההתחייבות:
הוכח להנחת דעתו של הרשם כי בעל מקרקעין, או בעל זכות שכירות, שאילה, זיקת הנאה, זכות קדימה או משכנתה, התחייב בכתב לעשות בהם עסקה, או להימנע מעשות בהם עסקה, ירשום הרשם, על פי בקשת מי שהתחייב או מי שזכאי לפי ההתחייבות (להלן - הזכאי), הערה על כך; לענין זה אין נפקא מינה אם ההתחייבות היתה בהסכם, בהרשאה בלתי חוזרת או במסמך אחר, ואם היתה מפורשת או משתמעת, מוחלטת או מותנית.
אולם אם המבקש לרשום הערת אזהרה יהיה אביכם והוא יחתום בעצמו על הבקשה לרישום הערת אזהרה, ורשם המקרקעין יראה זאת בתור "התחייבות", הרי יסכים לרשום הערת אזהרה.
אם אינכם מצליחים בטאבו, תגישו תביעה לפסק דין הצהרתי (פורמלית המשיבים צריכים להיות האב והאח שמנסה לקנות את הנכס), לפיו X חלקים בנכס שייכים לכם ויש לרשום הערת אזהרה לטובתכם, והסכמתם לוותר על החלקים האלה במסגרת בקשה לצו ירושה של אמכם רק לשם נוחות, על מנת שהכל יירשם על שם אביכם והוא יעביר לכם את הנכס בצוואה.
בהצלחה,
עו"ד סבטלנה גרינפילד.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
אליוב-גרין משרד עורכי דין
053-7429239
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר