ברצוני ליצור קולאז' שהוא יצירה אמנותית חדשה בפני עצמה המכילה גם חלקי צילומים של צלמים שונים המצויים ברשת האינטרנט וכן גזירי עיתונים וז'ורנאלים. (כוונתי לגזירי צילום ולא צילום שלם ומכוסה בחלקו בצבעים). יצירה זו נעשית לצורך ביטוי אומנותי וגם מיועדת למכירה. האם באופן זה מותר לי להשתמש בצילומים מבלי לקבל את רשות בעלי הזכויות ומבלי להפר את חוק זכיות היוצרים? שאלה שנייה: אני יוצר בישראל, האם הפסיקה הישראלית מגנה עלי מפני שימוש בתמונה שלקחתי מארץ אחרת שבה הפסיקה שונה?
יעקב דניאל שלום רב,
שאלותיך הן כלליות מדי אבל אנסה לענות עליהן באופן כללי:
לגבי קולאז' - הפסיקה בשנים האחרונות מאפשרת - במסגרת הגנת "השימוש ההוגן" - שימוש טרנספורמטיבי ביצירה - כלומר - שימוש ביצירה מסוימת - לבדה או ביחד עם יצירות אחרות - שמשנה למעשה את אופיה ויוצר משהו אחר וחדש לגמרי... בעניין זה כל קולאז' צריך להיבחן לגופו וצריך להביא בחשבון שאין וודאות מוחלטת לגבי פסיקת בית המשפט לגבי קולאז' ספציפי כזה או אחר.
לשאלתך השניה - באופן כללי דיני זכויות היוצרים הם טריטוריאליים והפעולות שאתה עושה ביצירות צריכות לעמוד במבחן החוק בישראל. יחד עם זה, גם כאן צריך לבדוק כל עניין לגופו באופן פרטני.
בברכה,
עו"ד אלי נחום
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אלי נחום
053-9428587
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
קרן שלום רב, אם אכן המשפט מתוך השיר כשהוא לעצמו מהווה יצירה מוגנת (עניין שצריך לבדוק לגופו), הרי שיש צורך בהסכמתו של בעל זכויות היוצרים בשיר על מנת להעתיק אותו בכל פורמט שהוא - כולל על קיר ברחוב......
המשך תשובה