כיצד ניתן להשיג רישיון שימוש ביצירה מוזיקלית לא ישראלית בסרט? מה קורה כאשר מדובר במוזיקאי שאינו חי?
אבישג שלום רב,
על מנת לעשות שימוש ביצירה מוזיקלית בסרט עלייך לקבל רישיון מתאים מבעלי זכויות היוצרים ביצירה (הרישיון קרוי "רישיון סינק" מלשון סינכרוניזציה).
אם רוצים לעשות שימוש גם בהקלטה קיימת של היצירה אז צריך גם רישיון מבעלי ההקלטה שהם בדרך כלל אינם זהים לבעלי זכויות היוצרים ביצירה המוקלטת.
חשוב לבדוק שבעלי הזכויות בהקלטה רשאים להעניק לך את הרישיון גם ללא צורך בהסכמתו של המבצע ששר בהקלטה הקיימת.
בנוסף - יש לשים לב שישנן מדינות (כמו ישראל למשל) שבהן לא ניתן להסתפק ברישיון מבעלי הזכויות אלא צריך לקבל גם את הסכמתו של היוצר המקורי ("זכות מוסרית").
לאחר שאיתרת את בעלי הזכויות הנ"ל, עלייך לפנות אליהם ולתאר את הסרט המדובר ואת השימוש שאת רוצה לעשות ביצירה. בד"כ תידרשי לשלם תמורה עבור הרישיונות.
לשאלתך השנייה - זכויות יוצרים תקפות לכל אורך חייו של היוצר וגם לאחר מכן עד תום 70 שנה מפטירתו (בישראל) או 90 שנה (בארה"ב) או תקופות אחרות - הכל בהתאם לחוק התקף באותה מדינה. אם היוצר אינו בין החיים ותקופת ההגנה על הזכויות טרם הסתיימה, יש לפנות למי שקבל בירושה את זכויות היוצרים שלו ביצירה, אלא אם כן יש ליצירה פבלישר (מו"ל) ואז צריך לפנות אליו.
בכל הקשור לאיתור בעלי הזכויות ביצירה ניתן להיעזר באקו"ם בישראל.
בהצלחה,
עו"ד אלי נחום
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אלי נחום
053-9428587
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
לוטן שלום רב, אתה יכול להעלות קאוור של שירים של הביטלס שיצאו לאור בעבר ללא צורך באישור מיוחד מבעלי זכויות היוצרים באותם שירים כל עוד אתה לא משנה כהוא זה את הטקסט והלחן של השירים. לגבי העיבוד - אתה ...
המשך תשובה