שלום. חברה שלי שוכרת דירה בבניין עם 9 דירות , בתחילת השנה ועד הבית החליט שהוא מעלה את הסכום לתשלום מ 160 ל 200 ש״ח , הדבר נעשה ללא קיום אסיפה או הודעה מראש , פנינו לועד הבית וביקשנו להבין למה המחיר עלה, התשובה שקיבלנו הייתה שהכל עלה ומתוכנן שיפוץ , ביקשנו לראות דוח תשלומים והוצאות עם קבלות ודוח הפקדות לחשבון בנק, כעבור חודשיים עדיין לא קיבלנו את מה שביקשנו לראות ובמקביל ועד הבית התלונן לבעל הבית שאנחנו לא משלמים ועוד כמה דברים שהומצאו. סיכמנו עם בעל הבית למען השקט שנשלם אבל במקביל אנו עדיין רוצים לראות את כל הדוחות. פנינו לתרבות הדיור והתשובה שקיבלנו היא שאין להם מה לעשות בנושא ושנסתדר לבד, האם יש דרך להכריח את ועד הבית לקיים אסיפה ולהציג את ספר התשלומים והאם ניתן לדווח למס הכנסה שיש חשד שועד הבית מתנהל בניגוד לחוק בפן הכספי ושוכר שירותים של גופים ומשלם ״שחור״ ? לאחרונה גם פועלים שעבדו אצל ועד הבית בבית שברו את חלון דלת הכניסה , התיקון עלה 400 ש״ח , 200 שולמו מכיסה ו 200 היא משכה מכספי הועד בטענה שאין לה כסף לשלם . מה הזכויות שלנו כשוכרים ? והאם ניתן ״למרר״ לה את החיים ?
תומר שלום,
התייחסתי בפורום זה לא מעט למעמדו של שוכר בבית המשותף. עקרונית לשוכר אין מעמד בבית המשותף (בהיבט המשפטי) וזכויותיו וחובותיו נגזרות מהסכם השכירות עליו הוא חתום.
חוק המקרקעין קובע ומגדיר את בעלי הדירות כזכאים לפעול במסגרת מוסדותיו של הבית המשותף.
לטעמי יש כשל מסוים בעניין מעמדו של שוכר בבית המשותף ובדבר יכולתו "לומר את דברו". מחד, שוכר אינו בעל דירה ואין זה סביר כי יפעל אל מול נציגות הבית המשותף ויקדם שינויים או הסדרים כלשהם הנוגעים לניהולו של הבית המשותף.
מנגד, כאשר מנגנון התשלום במסגרת הסכמי השכירות מוטל על השוכר ובמציאות בה חלק נכבד (לעיתים) מהמחזיקים בדירות בבית המשותף הם שוכרים, הרי שיש להקנות להם מעמד, קולם צריך להישמע ואין לבטלם ולהפנותם באחת לבעל הדירה.
הדעה הרווחת כיום ואשר עולה מהוראותיו של חוק המקרקעין היא כי בעלי הדירות הם הריבון בבית המשותף. הם מקבלי ההחלטות וביכולתם לפעול לביצוע שינויים ולקדם את ענייניו של הבית המשותף וכאמור יש בכך היגיון רב. ישנו ניגוד מסוים בין רצונותיו של השוכר אשר מגיע לתקופה קצרת מועד ובין האינטרס ארוך הטווח של בעל הדירה.
הצעתי והמלצתי הינה להקפיד על הוראותיו של הסכם השכירות. שוכרים נוטים להקל ראש בחשיבותו של הסכם השכירות ועל כן זכויותיהם מופרות במקרים רבים.
לעצם העניין, פעל אל מול בעל הדירה. שתף אותו בנעשה ודרוש ממנו להתערב ולערוך בירור מול ועד הבית.
בהצלחה,
יוחאי ניר (נאוי), עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד רפי רפאלי
053-6260796
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
לא בקוק האם הבניה שלו מהווה תנאי מבחינת הוועדה, בכל מצב מציע שתשלח אליו מכתב התראה, ואם לא עוזר הגשת תביעה, מציע גם שתערער על החלטת הוועדה היום מקלים בבניית ממד"ים...
המשך תשובה