שלום רב. אני גרה בדרום תל אביב, בבניין משותף עם החנייה משותפת משני הצדדים של הבניין, כלומר החנייה אינה רשומה בטאבו. החנייה שבחזית הבניין היא מסודרת, עם אספלט וסימון והצד השני היה לא מסודר אך עדיין היה מקום לחנייה של 3-5 מכוניות. לפני כשנה ועד הבניין החליט לפנות את הצד הזה, יישר אותו ל12-14 רכבים, התקין מחסום חשמלי והתחיל למכור שלט לכל מי שמעוניין להחנות שם, אך כנגד חתימה על הטופס שהוועד המציא ובו כמה סעיפים שמגבילים את הדיירים, כגון פרטי רכב, סוגו ומס' רשויו. "כל דייר יוכל להיכנס רק עם הרכב אותו רשם אצל חברי הנציגות ובכל מקרה, לא יותר מרכב אחד לכל דירה... דייר אשר לא ינהג ע"פ הכללים הללו יחסם השלט שברשותו לשימוש וכספו לא יוחזר." לפיפך, כמה שאלות: האם כל זה חוקי? האם ועד הבניין בעל סמכויות להתקין על דעת עצמו מחסום על השטח המשותף ועל ידי כך לגרום לדיירים לצאת בהוצאות בקניית שלט? האם יש לו זכות להגביל את הדיירים במספר רכבים בחנייה שעם המחסום? ואם כן, אז האם הוועד יכול להחתים את הדייר שבבעלותו שני רכבים ומעלה לחנות רכב אחד מסויים שהדייר יבחר וירשום את מס' הרשוי שלו ולא כל רכב ראשון שמגיע הבייתה? הם יש לוועד זכות לחסום את השלט? שום פעם מזכירה, כי מדובר על שטח משותף ששייך לכל הדיירים!!! תודה רבה מראש.
ורד שלום,
יש לבדוק האם נציגות הבית המשותף החליטה על דעת עצמה לבצע את השינויים הללו, או שמא החלטות אלה התקבלו כדין, על ידי אסיפת בעלי הדירות וברוב הדרוש לכך.
הפרקטיקה הנוהגת בענין השימוש בחניות (שאינן מוצמדות - רשומות בטאבו לטובת איזו מן הדירות) הינה שימוש סביר בחניות (על בסיס 'כל הקודם זוכה') תוך מתן אפשרות שימוש דומה לכלל בעלי הדירות בבית המשותף.
נציגות הבית המשותף באמצעות בעלי הדירות ומוסד האסיפה הכללית רשאים להחליט על שינויים שעניינם ניהול ושימוש הרכוש המשותף. יחד עם זאת, הקצאה וייחוד הרכוש המשותף והתניית השימוש בו בתשלום, הינה פעולה שעומדת בניגוד לאמור בחוק המקרקעין ולפיו לא ניתן להטיל חיובים והוצאות שלא נקבעו בחוק המקרקעין, אלא בהסכמתם של כלל בעלי הדירות.
הסוגיה אינה חד משמעית ויש לבדוק האם קיים תקנון מוסכם, אילו החלטות התקבלו על ידי האסיפה הכללית ובאיזה רוב.
לבסוף יש לקבוע האם החלטת הנציגות ו/או האסיפה הכללית להסדיר את השימושים בחניות המשותפות באופן בו יישאו בעלי הדירות בהוצאות הנדרשות הינה דרישה שעומדת בניגוד להוראות החוק, או שמא הדבר עולה כדי דרישה הנוגעת לשימוש והניהול של הרכוש המשותף ועל כן מדובר על הוצאה שבסמכות הנציגות לדרוש מבעלי הדירות להוציאה אפילו לא הסכימו לה.
בהצלחה,
יוחאי ניר (נאוי), עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד רפי רפאלי
053-6260796
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
החיפוי הוא רכוש משותף אלא אם כן רשום אחרת בתקנון הבית, לא ברור איזה טיפול מדובר? מה גיל הבניין? וחסרים נתונים נוספים מוזמן להתקשר להכוונה 0509000145...
המשך תשובה