אנו 10 דיירים בבית משותף, כאשר במקור שטח כל דירה בבית המשותף היה שווה (כ-60 מ"ר). לפני כעשר שנים הרחיבו בהסכמתנו דיירים העמודה הימנית את דירותיהם כך שגודל דירותיהם עלה ל-100 מ"ר. הסכמתנו כשכנים טובים היתה רק לצורך ההרחבה. יש לציין כי בבית שלנו אין שום הצמדות לאף דירה. כיום באים השכנים שהרחיבו וטוענים כי על סמך הסכמתנו להיתר הם רוצים לתקן את צו רישום הבית כך שהשטח המשותף יתוקן בהתאם לשטח רצפתם העדכני ויוגדל בהתאם (כך שבעצם השטח המשותף של דירותינו קטן). אנו טוענים כי דבר זה בעצם מקפח אותנו וכי לא לכך התכווננו כשהסכמנו להרחבה. יצויין כי כיום ישנה תב"ע החלה על הבניין המאפשרת לכל הדיירים להרחיב את דירותיהם בצורה פחות או יותר דומה, חוץ מאלו שכבר הרחיבו בעבר. אשמח לתשובה המציינת סימוכין. תודה.
יוסי שלום,
מדובר בסוגיה מורכבת למדי.
סעיפי החוק הרלוונטיים והעיקריים בעניינכם הינם: 52, 55, 57, 71 ו - 145 לחוק המקרקעין.
ביצועה של הרחבה והפיכת השטחים המשותפים לשטחים המוצמדים לאותן דירות, משנה את יחסי שטחי הרצפה ובהתאם את החלקים המוקנים לדירות אלה ברכוש המשותף.
סעיף 57 לחוק המקרקעין קובע, כי שיעור חלקו של בעל דירה ברכוש המשותף ייקבע בתקנון, ובהעדר קביעה כזו, ייקבע השיעור בהתאם ליחס שבין שטח הרצפה של הדירה ובין שטח הרצפה הכולל שבבית המשותף.
סעיף 55(ג) לחוק המקרקעין עוסק באפשרות להצמיד חלק מסויים של הרכוש המשותף לדירה פלונית והוא קובע, כי בעלי הדירות רשאים לקבוע בתקנון, שחלק מסויים של הרכוש המשותף יהיה צמוד לדירה פלונית, ואם הוצמד חלק מסויים מהרכוש המשותף לדירה פלונית, לא יחולו עליו הוראות פרק ג' לחוק המקרקעין בנוגע לרכוש המשותף, ודינו לכל דבר כדין הדירה שאליה הוצמד.
קבלת היתר מן הועדה המקומית לתכנון ובניה וביצוע ההרחבה בפועל אינו הופך את השטחים שהוצמדו לקניינם של בעלי הדירות ויש להשלים את פעולת ההרחבה (שהינה 'עיסקה במקרקעין' לכל דבר ועניין) ברישום הזכויות בלשכת רישום המקרקעין ושינוי התקנון בהתאם להסכמת בעלי הדירות. כך לדוגמא יכולים בעלי הדירות לקבוע כי הסכמתם להצמדת חלקים מן הרכוש המשותף לא תשפיע ולא תשנה את חלקן של הדירות המורחבות ברכוש המשותף.
זהו הבסיס. מכאן, כפי שציינת, יש לבחון ולהתחקות אחר כוונת הצדדים ולבדוק מה היו אותן הסכמות אליהן הגיעו בעלי הדירות עובר לקבלת היתר הבניה וביצוע ההרחבה.
יש לשים לב כי לעיתים ישנו פער בין המסגרת התכנונית וזו הקניינית - בין המצב בפועל - לאפשרות השתכללותן של זכויות וביטויין במרשם.
בהצלחה,
יוחאי ניר (נאוי), עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד רפי רפאלי
053-6260796
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
עקרונית לא. אבל אם הוסמכה היא יכולה לאחסן ולחייב על האחסון. בכל מצב אם יש חפצים אישיים ברכוש משותף חובה לפנותם....
המשך תשובה