זוגיות של 9 שנים. נחתם הסכם ממון ללא אישור עו"ד/בית משפט. כמה זה תקף למקרי שאתבע את בן זוגי שהיה?
זיוה שלום,
לא הבנתי, "זוגיות של 9 שנים" מושג כללי - אתם נשואים או לא? ומתי נחתם ההסכם לפני הנישואין או לא?
בכל אופן - אענה בכלליות בנושא כי זאת מטרת הפורום:
"הליכי אישור הסכם ממון בפני בית המשפט, על פי סע' 2 לחוק יחסי ממון בין בני זוג לא נועדו לבירור פלוגתאות בין בעלי הדין, אלא פשוטם כמשמעם, ליתן תוקף להסכם ששני בני הזוג הביאו לפני בית המשפט".
מנגד - נשמעות בשנים האחרונות גם דעות מקלות בסוגיה זו, המאפשרות התייחסות להסכם ממון, הגם שלא אושר על פי החוק.
באילו מקרים יכובד ההסכם גם ללא אישור בימ"ש?
על אף האמור, ובמקרים חריגים, הוכר הצורך לסטות מהכלל, בעטיו של עקרון תום הלב, וזאת כאשר צדדים פעלו על פיו ונהגו בנוגע להסכם כאילו אושר כדין וראו אותו כבעל תוקף מחייב לכל דבר ועניין. בע"א 151/85 רודן נ' רודן פ"ד ל"ט (3) 186 הודגם קיומו של היוצא מן הכלל האמור, כאשר בית המשפט העליון נדרש לסוגיה ופסק:
"נראה לי, כי במקרה זה מנועה המשיבה 2 מלהעלות טענה זו בשלב כה מאוחר, 9 שנים לאחר שנכרת ההסכם, לאחר שהיא קיבלה את מה שההסכם העניק לה ובעת שהיא נדרשת לעמוד בנדרש ממנה על פיו. העובדה, שהיא נהגה על¬פי ההסכם במשך תשע שנים, מעידה על כך, שהיא הכירה בתוקפו, וכי אישור בית המשפט המחוזי עמד בדרישותיה, וכי היא חתמה על ההסכם מתוך רצון חופשי ומתוך מודעות מלאה להשלכותיו....
בנסיבות שלפנינו, נעשה שימוש בזכות לטעון את הטענה בדבר אישור בלתי נאות של החוזה על-ידי בית משפט בחוסר תום-לב, ועל-כן דין טענה זו להידחות".
כב' השופט רובינשטיין התייחס לשאלת תוקפו של הסכם בלתי מאושר בבע"מ 7734/08 פלוני נ' פלונית, בזו הלשון:
"בכל הנוגע להסכם ממון שלא אושר אך הצדדים נהגו לפיו, קיימת הלכה המעניקה לו תוקף מעשי מכוח עקרון תום הלב, ההשתק והמניעות. בקבעו חובה לאשר את ההסכם, הציב המחוקק גבול ברור, ולמעט באותם מקרים בהם יהיה מושתק צד להסכם מלהעלות טענה לגבי העדר אישור כדין נוכח התנהגות הצדדים להסכם, הגבול הוא זה הקבוע בחוק".
אכן, ייתכנו מצבים בהם התנערות של צד מהסכם בשל העדר חתימה, דרישת כתב או דרישה פורמלית אחרת אינה עולה בקנה אחד עם עקרון תום הלב. כך נפסק למשל ביחס לדרישת הכתב בעסקת מקרקעין, לגביה פסק הנשיא ברק, כי:
"כאשר החוזה בוצע בחלקו, תוך הסתמכות אחד הצדדים עליו, יהא זה גם בניגוד לעקרון תום הלב אם הצד השני, אשר קיבל את התמורה הנגדית (כולה או חלקה), יוכל להשתחרר מחובתו" (ע"א 986/83 קלמר נ' גיא, פ"ד נ(1) 185, 197 [1996]).
מכל מקום, גם אם עקרונית ניתן להכיר בתוקפו של הסכם ממון אף אם לא נחתם, אין כל הצדקה לעשות כן במרבית המקרים, אלא כאשר הצדדים פעלו על פיו משך תקופה או החלו לבצעו באופן חלקי, והביעו בכך - וגם בדרך של התנהגות - את גמירות דעתם ביחס לאמור בו, או מקום בו צד להסכם נהג בחוסר תום לב קיצוני המצדיק התגברות על פגמים בחוזה.
שורה תחתונה, תתכן אפשרות של תביעה הדדית, אך תלוי מה נאכף מתוך ההסכם או לא...את מוזמנת להתקשר למשרדנו ולתאם פגישת ייעוץ כדי לקבל תשובה סופית בעניינך.
לתיאום פגישת ייעוץ אתה מוזמן ליצור קשר למספר הטלפון המופיע בראש העמוד.
בברכה,
איריס שוורץ, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד גיל בר זהר
053-9386040
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
הילה שלום רב, ככל שההסכם יהיה מנוסח כראוי, ולא יהיה קיצוני לשום כיוון, אין כל מניעה לנסח הסכם כזה ולאשר אותו בבית המשפט. בברכה, גיל בר-זהר, עו"ד...
המשך תשובה