למדתי לתואר שני באוניברסיטה הממוקמת רחוק ממקום מגורי הקבוע ולצורך הלימודים עברתי להתגורר בתקופה זו בסביבת האוניברסיטה. את התואר פרסתי לשנתיים וחצי בגלל המחויבות שלי לעבודה . את הלימודים סיימתי במרץ 2011 סוף סמסטר ראשון של אותה שנה, הגשתי עבודת גמר וקבלתי ציון גבוה. בספטמבר 2011 נגשתי לאוניברסיטה בכדי לשלם חובות אחרונים של שכר לימוד ולהגיש בקשה לסגירת התואר. אך להפתעתי במדור תשלומים נאמר לי שלא ניתן לסגור את התואר מאחר וחסרות לי עוד 4 נקודות זכות. מבירור עם מזכירות המחלקה בה למדתי ולאחר בדיקה שעשתה, נמסר לי כי בגלל שנרשמתי ללימודים בשנת 2009 אני מחוייב ל 44 נקודות זכות בשביל התואר ולא 40 כמו שאר הסטודנטים שנרשמו ללימודי בשנים לאחר מכן. לציין שהדבר לא היה ידוע לי קודם לכן ולא ניתן היה להבין זאת בפרסומים של תוכניות הלימודים באתר החוג, ולא נמסר לי ממזכירות החוג במעמד הרישום להגשת עבודת הגמר. מבדיקה שערכתי נמצא שהדבר הוא נכון רק לסטודנטים שנרשמו ללימודים בשנת 2009, כלומר בשנים לפני ובשנים אחרי נדרשו 40 נקודות לסיום התואר. בספטמבר 2011 שלחתי מכתב למנהל תוכנית תואר שני בחוג בה הבהרתי את הבעיה שנוצרה ובקשתי להיפגש איתו לצורך מציאת פתרון לבעיה זאת מאחר ובאותה תקופה עזבתי את האיזור (עבודה, מגורים) וחזרתי למקום מגוריי הקבוע. התשובה שקבלתי במייל הייתה "אפנה לפקולטה בעניינך ואעדכן אותך בהתפתחויות". לציין שלא שמעתי ממנו, ויזמתי פעמיים פניה אליו לברר אם יש התפתחויות ונעניתי שאין עדיין. מאז הפניה שלי אליו ועד היום עברה חצי שנה , ושנה מסיום הלימודים שלי בפועל באוניברסיטה. לציין שבזמן ההמתנה לתשובה פספסתי מספר מקומות עבודה פוטנציאלים בגלל שאין לי אישור על סיום תואר שני ובנוסף לא יכולתי להירשם לתוכניות לימודים מתקדמות יותר מאותה סיבה. וכמובן שהדבר השפיע רבות על התפתחותי המקצועית זאת בנוסף לעוגמת הנפש הרבה ומצב נפשי ירוד. לפני כחודש מתוך חוסר אונים וייאוש פניתי לאגודת הסטודנטים וערבתי אותם בעניין. נציג האגודה שפעל בעניין החזיר לי תשובה היום במייל שהתקיימה ועדה בפקולטה השבוע ונתנו תשובה שלילית לסגירת התואר. כמובן שאני עדיין לא קבלתי שום התייחסות אישית מהחוג בו למדתי או מהפקולטה ולא יודע מה השיקולים שנלקחו בזמן קבלת ההחלטה. ואם הציעו פתרון כלשהו לבעיה. כיום שנה מסיום לימודי בפועל, וחצי שנה מאז הוגשה הבקשה ולאור העיכוב הרב במתן תשובה לבקשתי והנזק הרב שנגרם לי בעקבות זה. אני מתקשה להשלים עם התשובה השלילית של הפקולטה ושוקל להגיש תביעה נגד האוניברסיטה. מיותר לציין שאת 4 נקודות הזכות שאני חייב יכולתי לסיים עוד בסמסטר הראשון של שנת 2011 (סוף מרץ ) במידה והיו מודיעים לי שאיני רשאי להגיש עבודת גמר כי חסר לי נקודות. וגם בתקופת ההמתנה לתשובה מאז ספטמבר 2011 . כיום אין ביכולתי לחזור ללמוד באותו מוסד אקדמאי ולהשלים את הנקודות החסרות מהרבה סיבות (אישיות, כלכליות, תעסוקתיות, מרחק, וכמובן עוגמת הנפש ). כיצד אתה ממליץ לי לפעול במקרה זה? האם יש מקום לתביעה נגד האוניברסיטה? אם כן בגין מה? בקשה להכרה בתואר? פיצויים בגין נזק ועוגמת נפש? או מה?
סמיר, שלום
סעיף 33 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 קובע :
"חוזה שלפיו ינתן ציון, תואר, פרס וכיוצא באלה על פי הכרעה או הערכה של אחד הצדדים או של אדם שלישי, אין ההכרעה או ההערכה לפי החוזה נושא לדיון בבית משפט."
עם זאת, בתי המשפט רשאים להפעיל ביקורת שיפוטית על מוסדות אקדמיים, מקום שאין מדובר בהחלפת שיקול הדעת המקצועי של המוסד האקדמי בזה של בית המשפט.
כך, נקבע, בשורה של פסקי דין, כי סעיף 33 הנ"ל אינו מקנה "חסינות" למוסד האקדמי, כאשר הוא פועל במישור החוזי, למשל.
בעניין דומה אמר כב' השופט ברק דברים אלה :
"...כל שבא סעיף 33 לחוק החוזים (חלק כללי) לקבוע הוא, שבית המשפט לא יתערב בשיקול-דעת מקצועי הקשור למתן ציון, תואר ופרס. אין בהוראה זו כדי להסיר מאופי היחסים בין סטודנט לבין אוניברסיטה את מהותם החוזית, ואין בו כדי לחסום דיון משפטי, במקום שהשאלה הדורשת הכרעה אינה נוגעת לשיקול-דעת מקצועי, כמו במקרה שלפנינו, שבו השאלה הרלוואנטית היא, מיהו האורגן המוסמך באוניברסיטה לקבלתן של החלטות אלו או אחרות. אכן, סעיף 33 לחוק החוזים (חלק כללי) אינו אלא ביטוי לרעיון המקובל במשפט המינהלי, כי בית המשפט אינו מתערב בשיקול-דעת מקצועי ואינו מחליף את שיקול הדעת המקצועי של הרשויות המוסמכות בשיקול-דעת שלו. אין בהוראה זו כדי לאפשר לאורגנים אוניברסיטאים לפעול ללא סמכות, ואין בהוראה כדי לאפשר שרירות, הפליה או פגמים אחרים הפוגעים בשיקול הדעת של רשות מקצועית מחליטה."
(ע"א 838/87 רחל שני ואח' נ' אוניברסיטת תל-אביב ופרופסור פול וקסלר, יו"ר החוג לבלשנות אנגלית, פ”ד מב(2), 380, 382)
בתיאור הנסיבות שפירטת עולה, כי המוסד האקדמי הטעה אותך עוד בשלב הטרום חוזי, בכך שלא פרסם את הדרישה ל-44 נקודות זכות לנרשמי שנה"ל 2009.
עוד עולה מפנייתך, כי גם במהלך לימודיך לא יידעו אותך בדבר החובה לצבור 44 נקודות, ומשכך גם לא נערכת בהתאם.
עתה, נוכח התנהלות המוסד האקדמי נגרמו לך נזקים כבדים.
בנסיבות אלה, לטעמי, יש מקום להגשת תביעה נגד המוסד האקדמי בגין הנזק שנגרם לך. לא הייתי מסתכן ומגיש תביעה גם לסעד הצהרתי שיכריז כי סיימת את לימודיך, באשר כאן בית המשפט מתבקש בהחלטה שיפוטית לתת תואר אקדמי, והוא יטה שלא לעשות כן. הדרך המומלצת, לדעתי, היא להשלים את הלימודים (גם במוסד אחר) ובכך גם לעמוד בנטל המוטל עליך להקטין ככל האפשר את נזקיך, ובמקביל להגיש תביעה, בנוסף על הנזק עד כה, גם על העלויות הנוספות הנובעות מהרישום ללימודים (שכר הלימוד, הזמן וכד')
בהצלחה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר