ערב טור עו"ד כשדי יעקוב. שאלתי מעט מורכבת אך אפרט. אני ואבי 3י לדיי גרושים מזה 12 שנים.בשנת 2008 הסכמתי לבקשותיו הרבות של האב לעבור להתגורר בת"א .באותה תקופה גרנו באור יהודה. לאב יש מס' נכסים ואחד מהם הוא הנכס בו אני וילדיי התגוררנו.לפני כניסתנו לבית החליט האב לשבור קירות על מנת לבנות 2 חדרי שינה נוספים לילדים.את הבית עזבנו לאחר שנה .מיד כשיצאנו מהבית החליט האב לתבוע אותי בתביעה ע"ס 100,000 ש"ח בגין נזקים וטענתו שבירת קירות בבית כאשר הוא בעצמו שבר טרם כניסתנו.את התביעה הוא הגיש בבית דין אזרחי .במקביל מתנהל תיק נוסף בענייני משפחה בנושא הילדים ,מזונות וכו'.ניסינו לשכנע את השופטת כי מדובר בנושא משפחתי וכי על התיק לעבור לענייני משפחה אך השופטת לא הסכימה כלל וטוענת כי לא השתכנעה וכי לטענתה מדובר בעניין כספי טהור.מאחר ולא ביצעתי כל נזק בבית הגשנו חוות דעת מומחה והתיק נקבע להוכחות לנובמבר 2012. שאלתי האם יש פרצה או תקדים הקושר את שני הנושאים יחד שבאמצעותו ניתן לשכנע את השופטת כי מדובר בסכסוך משפחתי?
יהלי, שלום
סעיף 3 לחוק בית המשפט לענייני משפחה קובע סמכות עניינית ייחודית לבית המשפט לענייני משפחה לדון ב"ענייני משפחה" המוגדרים בסעיף 1 לחוק.
בין היתר, קובע ס"ק 1(2) לחוק שיבוא בכלל "ענייני משפחה" גם "תובענה אזרחית שהגיש אדם בין אדם או עזבונו לבין בן משפחתו, או עזבונו, שעילתה סכסוך בתוך המשפחה, יהא נושאה או שוויה אשר יהא; לענין פסקה זו -
"בן משפחתו" -
(1) בן זוגו, לרבות הידועה בציבור כאישתו, בן זוגו לשעבר, בן זוגו שנישואיו עמו פקעו ובלבד שנושא התובענה נובע מהקשר שהיה ביניהם בתקופה שבה היו בני זוג;
(2) ילדו, לרבות ילדו של בן זוגו;
(3) הוריו, הורי בן זוגו או בני זוגם;
(4) נכדו;
(5) הורי הוריו;
(6) אחיו ואחיותיו, שלו או של בן זוגו;
הבעייתיות בסעיף, מבחינתך, היא ההגדרה "שעילתה סכסוך בתוך המשפחה".
פסק הדין המנחה בעניין הסמכות ניתן בפרשת חבס (רע"א 6558/99 חבס נ' חבס פ"ד נד (4)337, בו קבע בית המשפט כי המבחן להיותו של הסכסוך סכסוך בענייני משפחה הוא מבחן "תרומת" היחסים המשפחתיים על הסכסוך, ונקבע בו, כי :
"נראה לי כי אמת המידה לקביעת הקשר בין עילת התביעה לבין הסכסוך בתוך המשפחה היא שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה משמעותית לגיבושה של עילת התביעה. נמצא, כי מחד גיסא לא די בקשר רחוק וזניח. מאידך גיסא לא נדרש שהסיבה היחידה והבלעדית להיווצרותה של עילת התביעה הוא הסכסוך המשפחתי. די בכך שהסכסוך המשפחתי תרם תרומה נכבדה וחשובה להיווצרותה של עילת התביעה, כדי שנראה את עילתה של התובענה בסכסוך בתוך המשפחה. גישה זו מתבקשת מהתכלית המונחת ביסוד סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה".
בבתי המשפט נקבע מבחן ולפיו על מנת לקבוע את התרומה של יחסי המשפחה לסכסוך, יש לבחון את מהות הסכסוך מבחינה אובייקטיבית כפי שהוא עולה מכתבי הטענות, ומבחינה סובייקטיבית (כלומר, כפי שהצדדים משקיפים עליו).
ממשיך וקובע בית המשפט, כי "מלאכת הסיווג האמורה מצריכה, על פי טיבה, בירור נתונים עובדתיים בעלי אופי אובייקטיבי וסובייקטיבי. יש לבחון נתונים אובייקטיביים העומדים ברקע הסכסוך המשפחתי כמו, למשל, משך הזמן בו מתקיים הסכסוך, האם שותפים לו רק בני משפחה או גם זרים, האם הסכסוך מתייחס לענין נקודתי או מתפרש על כלל היחסים בין הצדדים, והאם, בראייה כוללת, מדובר במערכת יחסים בעלת אופי כזה המצריכה ומצדיקה כי גורמים מקצועיים העומדים לרשות בית המשפט למשפחה, לרבות גורמים לבר-משפטיים, יסייעו לפתרון כולל של המשבר המשפחתי. בצד הנתונים האובייקטיביים, ישנה חשיבות גם לפן הסובייקטיבי הבוחן את התייחסות הצדדים עצמם לסכסוך שביניהם".
דומה, כי בעניינך לא הצלחת לשכנע את בית המשפט ב"תרומה" של יחסי המשפחה לסכסוך.
בהצלחה.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר