שלום. אני עובדת מזה 10 חודשים בחברה פרטית לשיקום נזקים במבנים כפקידה. נחשבת עובדת גלובלית ולא שעתית. חרף בקשות חוזרות ונשנות, מעולם לא החתימו אותי על חוזה עבודה, לדברי המנהל זכותו שלא לערוך חוזה עבודה, אך השכר הגיע עם תלוש מסודר דרך רואה חשבון. כמו כן, מעולם לא הפרישו כסף לקופת גמל. לפני העבודה הזו עבדתי בחברה גדולה בה הופרש לי כדרך קבע לקופת גמל כסף כל חודש. לאחרונה חלה הרעת תנאים בעבודה בדמות שעת עבודה נוספת כל יום (בצירוף שכר בהתאם). לאור אי הסכמתי, הבוס סך הכל ביקש ממני לתת לו 10 ימים שאני חייבת לו. לא דובר על פיטורין, תשלומי הפנסיה שחייבים לי או על פיצויי פיטורין. לא זומנתי לראיון לפני פיטורין ולא קיבלתי מכתב. הבוס מתחמק משאלותיי. כמה שאלות: 1. האם הבוס חייב להפריש רטרואקטיבי את הפנסיה? במידה והוא לא עושה זאת האם זו עבירה פלילית שמתלוננים בגינה במשטרה או שמה רק דרך בית דין לעבודה? 2. ״נוצר ואקום״- אני לא מפוטרת ולא מתפטרת. כיצד מומלץ לפעול בעניין? שכן למיטב ידיעתי אם אני מתפטרת אני לא מקבלת פיצויים או זכות לחתום בלשכת התעסוקה אלה אחרי 90 יום. ברצוני כמובן לסיים שם בצורה נאותה מבלי להגיע לתביעות ובתי משפט. כיצד לדעתכם עלי לנהוג אל מול ההנהלה? כיצד אוכל להבהיר להם כי הם עוברים על החוק? 3. אני אם חד הורית, האם זה יכול לסייע בידי באופן כלשהו? בתודה מראש.
שלום עמית
לשאלותייך:
ראשית, לעניין חוזה עבודה, מעסיק מחוייב במתן הסכם עבודה א ו הודעה לעובד, והכל בתוך חודש מתחילת העבודה. לא תקין שהוא מסרב, סירב או נמנע מלעשות כן מיוזמתו.
1. האם הבוס חייב להפריש רטרואקטיבי את הפנסיה? במידה והוא לא עושה זאת האם זו עבירה פלילית שמתלוננים בגינה במשטרה או שמה רק דרך בית דין לעבודה? - חייב להפריש לפנסיה אחרי 6 חודשים, או - אם יש לך קרן פעילה - תוך 3 חודשים רטרואקטיבית ליום תחילת העבודה. אין מה להתלונן במשטרה. ניתן להגיש תלונה במשרד הכלכלה, לא מומלץ. עדיף להגיש תביעה בביה"ד לעבודה.
2. ״נוצר ואקום״- אני לא מפוטרת ולא מתפטרת. כיצד מומלץ לפעול בעניין? שכן למיטב ידיעתי אם אני מתפטרת אני לא מקבלת פיצויים או זכות לחתום בלשכת התעסוקה אלה אחרי 90 יום.
ברצוני כמובן לסיים שם בצורה נאותה מבלי להגיע לתביעות ובתי משפט. כיצד לדעתכם עלי לנהוג אל מול ההנהלה? כיצד אוכל להבהיר להם כי הם עוברים על החוק? -
קודם כל הייתי ממליצה לך לתקשר עם המעסיק את חובותיו- בין השאר את החובה להמציא הסכם או הודעה לעובד, החובה לבצע הפרשות פנסיוניות והחובה לערוך שימוע לפני שינוי תנאי עבודה או פיטורים.
עלייך להבהיר לו שאת לא מתפטרת מהעבודה בעקבות התנהגותו ולרבות הרעת התנאים, ושעליו להגיד דברים מפורשים אם הוא מעוניין בכך.
אל תתפטרי כרגע, כי את עובדת פחות משנה ואז לא תהיי זכאית בכלל לפיצויי פיטורים. מה שכתבת לעניין ביטוח לאומי הוא לא מדוייק; את תהיי זכאית לדמי אבטלה רק לאחר 3 חודשי המתנה. לחתום את צריכה להתחיל מיד.
3. אני אם חד הורית, האם זה יכול לסייע בידי באופן כלשהו?
לא חושבת שעובדה זו רלוונטית יותר או פחות מעובדות אחרות.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר