שלום, הגעתי היום לבדיקה שגרתית אצל רופא שיניים בקופת החולים. עשו לי שני צילומי ונאמר שיש לי שני חורים. מכיוון שהיה ביטול בבדיקה שלאחרי, היה זמן והצעתי שיעשה לי כבר את אחת הסתימות, לחסוך הגעה נוספת. הוא התחיל בשן בינה, (מספר 18 אם אני זוכר נכון). מנסיון של סתימות בעבר ביקשתי ללא הרדמה, והוא קדח ואז שהרחיב אמר שזה חור עמוק שנראה שמגיע עד השורש. בשלב הזה כבר הגיעו מטופלים שלאחרי והיתה לי הרגשה לא נוחה שהוא מבצע טיפול בלחץ שלא יווצרו עיכובים. הוא אמר שהחור עמוק מדי ואי אפשר לעשות סתימה כי יהיו זיהומים, והסביר שאי אפשר לעשות טיפול שורש כי השורשים בשיני בינה בעייתיים ועקומים פעמים רבות, ודחף אותי לעקירה. הסביר גם שהשן הזו "אינה חשובה" ואם יהיו שם זיהומים זה יפגע בשן עם הכתר שלידה שהיא "הרבה יותר חשובה". בשלב הזה (אחרי קדיחות ללא הרדמה) לא הייתי בשיא שיקול דעתי ונתתי בו אמון. לא היתה לי גם אפשרות בשלב זה לחוות דעת נוספת. נתנו לחתום על איזה מסמך בזמן שאני על כסא הטיפול הוא הרדים ועקר לי את השן, מה שהסתיים תוך כמה דקות ופתר לו את הבעיה. התחושה שלי כעת לאחר הטיפול היא רעה מאד. לא הבנתי מספיק בנושא, אך כעת שאני קצת קורא על כך אני חש שנפלתי קורבן לטיפול בלתי מקצועי שלא ראה את טובתי כלל, ואם הייתי מגיע למרפאה פרטית הייתי יוצא עם פתרון הרבה יותר טוב. (ממה שקצת ביררתי בפורום רפואי, אכן נראה שהעקירה היתה שלא לצורך) אני חש שלא היה מקום לא לבצע טיפול שיכול להסתבך כך אם אין חלון זמן מתאים. היה ניתן לצפות שכבר בצילומים (שבוצעו בתשלום) יראה שמדובר בחור עמוק ולהודיע לי מראש מה נדרש כדי שאוכל לבחון אפשרויות (ההסכמה שלי לבצע עקירה היתה שכבר הייתי עם חור ענק בשן שהוא הרחיב והגיע כמעט עד השורש. לא היתה לי שם כבר שום ברירה. הרי לא יכולתי לצאת משם ככה). האם יש כאן עילה לתביעה? תודה
שמעון שלום,
אקדים לתשובתי הסבר בעניין שיני בינה באופן כללי. מדובר בשן אשר נמצאת "בסוף דרכה האבולוציונית" (פעם הייתה לאדם שן נוספת אך היא נעלמה במהלך האבולוציה) וישנם גם כאלה הנולדים בלי שיני בינה. במרבית המקרים היא אינה משתתפת בתהליך הלעיסה, בחלק מהמקרים לא נותר לה מקום בלסת והיא בוקעת באופן המפריע לתפקוד, וברוב המקרים שורשיה מכופפים ומקשים מאוד על ביצוע טיפול שורש עד כדי הפיכתו לבלתי אפשרי.
גם באותם מקרים בהם טיפול שורש אפשרי, עליו להיעשות על ידי מומחה לטיפולי שורש, בעלות של 2,500-3,000 ₪ לטיפול השורש בתוספת של כ-3,000 ₪ עבור הטיפולים המשלימים (מבנה וכתר).
גם באותם מקרים בהם מבוצעים טיפולי שורש בשיני בינה, שיעור ההצלחה נמוך בהשוואה להצלחה שן אחרת.
היתרון העיקרי בשימור שיני בינה שמור לאותם מקרים נדירים בהם שיניים טוחנות אחרות נעקרות ורק שן הבינה נותרת, ואז היא עשויה לשמש לתמיכה בגשר, וגם זאת לא בכל מצב. גם יתרון זה הולך ונעלם עם התקדמות השימוש בשתלים דנטאליים ושיעור ההצלחה הגבוה שלהם.
כמו כן עקב המבנה האנטומי השונה, וגם בשל גורמים אחרים, לא תמיד ניתן לאבחן בצילום רנטגן קיומה של עששת, או את התפשטותה בתלת-מימד בכותרת השן.
במקרה שלך הרופא אכן שגא בכך שלא סיים את הטיפול בסתימה זמנית, על מנת לאפשר לך שהות להיוועץ עם מומחה לטיפולי שורש בשאלה אם טיפול שורש אפשרי בכלל, ואם הוא כדאי לאור ההסבר שפירטתי לעיל.
מלבד זאת הרופא פעל לדעתי ללא דופי, ועצם החלטתו לבצע סתימה בשן, והתעקשותו לבצע ניקוי עששת מלא, מלמדת לדעתי כי מדובר ברופא שלא חיפש את "הדרך הקלה".
בשורה התחתונה- יתכן שמגיע לך פיצוי בשל מה שקרוי בעגה המשפטית "פגיעה באוטונומיה" – שכן לא ניתן לך הסבר מתאים או שהוא ניתן לך בתנאים בהם לא יכולת לקבל החלטה מושכלת ("הסכמה מדעת"). אלא שהפיצוי המוערך שיתכן ויעניק לך בית המשפט בשל כך אינו מצדיק כלל הגשת תביעת רשלנות רפואית עקב העלויות הגבוהות הכרוכות בה (עלות חוות דעת מומחה היא 7,000-12,000 ₪ , שכר טרחת עו"ד לא פחות מ-15,000 ₪ ועוד) ובשל הסיכוי כי תביעתך תידחה.
אלון
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
תודה רבה אלון, על תשובה מקצועית ומפורטת!
היה לי חשוב מאד לשמוע ולהבין את מה שאמרת, ולהבין שהטיפול כן היה סה"כ מקצועי והולם. התחושה שעקרו לי שן שלא לצורך הותירה לי היום בור לא רק בפה, אלא גם בלב. עכשיו יותר טוב.
אם אפשר שאלת המשך שאינה משפטית - האם ניתן לשים איזשהו תחליף לשן הזו, במקום הבור שנותר? - מה היית ממליץ?
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
כפי שציינתי- שיני בינה כמעט ואינן משתתפות בלעיסה ולעיתים גם אין די מקום לבקיעתן בלסת. כתוצאה מכך גם לא נהוג לשקם אותן כאשר הן נעקרות, כפי שמשקמים שן אחרת (בדרך כלל על ידי שתל וכתר). בד"כ התחושה שנוצר "חלל" ושחסרה שן נעלמת זמן מה אחרי העקירה. במידה ולאחר תקופת הסתגלות אתה עדיין חש שהשן חסרה לך תוכל לפנות לכירורג פה ולסת להיוועץ עימו בעניין אפשרות החדרת שתל במקום השן.
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר