שלום רב. חבר שלי נעצר לשלושה ימים ואז שוחרר בערבות. כעת, המדינה מבקשת לעצור אותו עד תום ההליכים או במעצר בית רחוק מבית מגוריו. מדובר בעבירה של אלימות ותקיפה. למעשה, חבר שלי היה זה אשר הותקף אבל בגלל שמדובר היה בקטינים בית המשפט החמיר איתו. המעצר רחוק מהבית לא שולל את החירות באופן מלא אבל מונע מחבר שלי לעבוד ולהתפרנס. כעת, לא נראה באופן שהתיק מתקדם לאנשהו. האם ניתן לבטל את המעצר?
רינת שלום,
ברגע שהוגש כתב אישום ובקשה למעצר עד לתום ההליכים-ביהמ"ש צריך לבחון אם קיימות ראיות לכאורה ועילת מעצר. אם התרשם שכן-הוא יכול לעצור עד לתום ההליכים (בד"כ, אחרי קבלת תסקיר מעצר של שירות המבחן) או לשחרר בתנאים, ביניהם מעצר בית מלא.
"ראיות לכאורה" הן ראיות שקיימות בתיק החקירה (כגון: הודעות המתלוננים, הודעת הנאשם ודוחות פעולה של השוטרים) ומבססות "סיכוי סביר" להרשעה. בשלב זה, ביהמ"ש אינו בוחן את מהימנות המתלוננים (דבר שייעשה ע"י הסנגור בחקירה נגדית שלהם במסגרת הליך הוכחות, אם הנאשם יכפור במיוחס לו בכתב האישום), למעט אם קיימות סתירות מהותיות בהודעות שלהם.
משקבע ביהמ"ש כי קיימות ראיות לכאורה - עליו לבחון אם מתקיימת עילת מעצר.
עילות המעצר הנן: חשש לפגיעה בביטחון הציבור, חשש לפגיעה בביטחון המדינה, חשש להימלטות מן הדין, חשש לשיבוש הליכים והשפעה על עדים.
עילות מעצר נוספות, המקימות עילת מעצר הן: עבירת אלימות במשפחה, עבירה שבוצעה תוך שימוש בנשק חם/קר, עבירת אלימות שבוצעה באכזריות ועוד.
לאחר הקביעה אם מתקיימת עילת מעצר (העילה ה"קלאסית" היא חשש לסיכון ביטחון המתלונן) - יידרש ביהמ"ש לאפשרות לשחרר את הנאשם בתנאים שפגיעתם בו תהיה פחותה ממעצר של ממש.
תנאים אלה יכולים להיות מעצר בית מלא, מעצר בית חלקי, הרחקה מאיזור מסוים (ללא מעצר בית), אי יצירת קשר עם המתלונן/מעורבים אחרים לתקופה מסוימת, ערבות עצמית, ערבויות צד ג', הפקדה כספית, העמדה בפיקוח מעצרים של שירות המבחן ועוד.
במקרה של חבר שלך, אני מניח שמדובר בעבירה של תקיפת קטין הגורמת חבלה של ממש. בהנחה שקיימות ראיות לכאורה (הודעות המתלוננים) ועילת המעצר הנה חשש לסיכון ביטחון הציבור (ביצוע עבירות אלימות נוספות) - על ביהמ"ש לבחון אפשרות של שחרור בתנאים.
במקרה זה, החליט ביהמ"ש על שחרור למעצר בית מלא.
התביעה מבקשת, כעת, להמשיך את מעצר הבית עד לתום ההליכים (אל תיבהלי מהכותרת "בקשה למעצר עד תום ההליכים" אלא תקראי את תוכן הבקשה).
במידה שביהמ"ש יחליט על המשך מעצר הבית עד לתום ההליכים-ניתן להגיש ערר לביהמ"ש המחוזי על החלטה זו (אם השחרור לא היה בהסכמת הסנגור שייצג אותו), אך סיכוייו נמוכים, על פניו, אם מדובר, אכן, בתקיפה חבלנית של קטין.
מכל מקום, נושא זה ראוי שיישקל ע"י הסנגור המייצג שיסביר לכם אם בכוונתו להגיש ערר ואם לא-את הנימוקים לכך.
אפשרות שנייה היא הגשת בקשה לביהמ"ש (לשיקול דעת הסנגור המייצג) לקבלת תסקיר מעצר של שירות המבחן (לוקח כחודש-חודש וחצי) בדבר הצורך במעצר בית מלא/חלקי (לצורך יציאה לעבודה) ועד לקבלת התסקיר-בד"כ הנאשם נותר במעצר בית מלא.
כאשר נאשם משוחרר למעצר בית מלא-בהתאם לפסיקת ביהמ"ש העליון, ניתן לבקש, לאחר 3 חודשים, לאפשר לו לצאת לעבודה. מקום העבודה צריך להיות נייח (מקום קבוע, ללא נסיעות), בצירוף ערב ממקום העבודה שיתחייב בערבות צד ג' לפקח על הנאשם כשהוא בעבודה ולדווח אם יצא ממנה טרם סיום שעות העבודה. כמו כן, צריך ערב צד ג' נוסף שילווה את הנאשם מביתו לעבודה ובחזרה.
את הבקשה יש להעביר לתגובת התביעה. אם היא תסכים-הבקשה תוגש לביהמ"ש בהסכמה. אם לא-ביהמ"ש יקבע דיון בעניין זה.
כמו כן, ניתן להגיש, בשלב זה או בשלב מאוחר יותר-בקשה ליציאה ממעצר הבית לצורך "התאווררות", למשך 3-2 שעות ביום (או 4-3 פעמים בשבוע), בליווי אחד הערבים המפקחים.
לאחר כ-8-6 חודשים, במידה שקצינת המבחן תתמוך בכך (כדאי לשוחח עמה קודם להגשת הבקשה) - ניתן להגיש בקשה לביטול של מעצר הבית (המלא או החלקי).
הדיון בתיק כזה צפוי להימשך כשנה.
אם הנאשם לא יודה-התיק ייקבע להוכחות בתוך כ-4-3 חודשים מיום הכפירה (ביהמ"ש עמוס, מה לעשות...). אם הנאשם יודה (ובד"כ נאשמים מודים בתיק שיש בו ראיות נגדם-בהתאם לסיכויים והסיכונים שעל הסנגור להסביר להם) - ביהמ"ש ירשיע אותו במיוחס לו בכתב האישום (שלפעמים ניתן לתקנו ולמחוק עבירות מסוימות או להמיר אותן העבירות אחרות, פחות חמורות) - ויגזור את דינו. הוא יכול להפנות אותו לקצינת המבחן שתכין תסקיר לעונש בעניינו אבל הוא לא חייב לעשות כן (אלא אם כן הנאשם ביצע את העבירות כשהיה בן פחות מ-21) ויכול לגזור את הדין באופן מיידי, לאחר הטיעונים לעונש של הצדדים.
בד"כ, כשנאשם מודה, התביעה מסכימה ("בתמורה" להודיה) להפנות אותו לקצינת מבחן לשם קבלת תסקיר לעונש. תסקיר זה ניתן בד"כ לאחר 4-3 חודשים (ובמקרה שהנאשם אינו מצוי במעצר בית-אף לאחר 6-5 חודשים) ובמידה שקצינת המבחן התרשמה כי יש מקום לערוך הליך טיפולי עם הנאשם (כגון: שיחות פרטניות איתו אחת לשבועיים, שילובו בקבוצה טיפולית לעוברי עבירות אלימות/רכוש/סמים, מתן בדיקות שתן/בדיקות אלכוהול וכד') - היא תבקש מביהמ"ש להמשיך את ההליך הטיפולי וביהמ"ש ייעתר
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
בד"כ, כשנאשם מודה, התביעה מסכימה ("בתמורה" להודיה) להפנות אותו לקצינת מבחן לשם קבלת תסקיר לעונש. תסקיר זה ניתן בד"כ לאחר 4-3 חודשים (ובמקרה שהנאשם אינו מצוי במעצר בית-אף לאחר 6-5 חודשים) ובמידה שקצינת המבחן התרשמה כי יש מקום לערוך הליך טיפולי עם הנאשם (כגון: שיחות פרטניות איתו אחת לשבועיים, שילובו בקבוצה טיפולית לעוברי עבירות אלימות/רכוש/סמים, מתן בדיקות שתן/בדיקות אלכוהול וכד') - היא תבקש מביהמ"ש להמשיך את ההליך הטיפולי וביהמ"ש ייעתר לכך בד"כ. לאחר 4-3 חודשים נוספים היא תגיש תסקיר משלים לעונש והצדדים יטענו לעונש. לפעמים, התביעה מסכימה לקבלת ההמלצות של שירות המבחן ולפעמים לא. בכל מקרה, המלצות שירות המבחן אינן מחייבות את ביהמ"ש אשר שיקוליו הם לא רק שיקום הנאשם אלא גם האינטרס הציבורי.
במקרים הבם כתב האישום אינו חמור (החזקת סם לצריכה עצמית, גניבה, הכשלת שוטר, תקיפת בן זוג שלא גרמה לחבלה ועוד) - הנאשם לא מורשע, בשלב ראשון, ותסקיר קצינת המבחן מתייחס גם לעניין אי הרשעתו.
ההבדל בין הרשעה לאי הרשעה הנו שאי הרשעה נמחקת מגיליון הרישום הפלילי של הנאשם לאחר 5 שנים והרשעה לאחר 17 שנים (אם כי, ניתן לפנות לנשיא, לפני כן, בבקשה כי יקצר את התקופה).
שיהיה הרבה בהצלחה!
את מוזמנת לשוב ולשאול כל דבר ואשמח להשיב.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
אלה שלום, כפי שעלה בשיחתנו, עליך לפנות לעו"ד המתמחה בדיני ההוצאה לפועל לצורך בדיקת התנהלות ההוצאה לפועל בכל הנוגע לכספים והחוב. בברכה, שי שקד, עו"ד ...
המשך תשובה