שלום רב. האם מחובתו של בית המשפט לקבל תסקיר שירות מבחן של אדם שנמצא במעצר והמדינה מבקשת לעצור אותו עד תום ההליכים. בחיפוש שנעשה בבית שלו נמצאו סמים מסוג חשיש בכמות יחסית גדולה (אבל לא סוחר כמו פבלו אסקובר). מדובר בבחור צעיר, לוחם בצה"ל במילואים, אשר מתפרנס באופן קטן מהסמים אבל בעיקר ילד טוב. המדינה מבקשת מעצר עד תום ההליכים ובית המשפט לא מינה שירות מבחן שיבדוק את המקרה ויראה שמדובר ב"ילד טוב". האם אפשר לדרוש את מינוי שירות המבחן או לקבל תסקיר מחברה פרטית?
ניצה שלום,
אין חובה חוקית להזמין תסקיר מעצר.
החובה החוקית היחידה המוטלת על ביהמ״ש הנה לשקול שחרור הנאשם העצור לחלופת מעצר שפגיעתה בו פחותה ממעצר. לצורך כך, הוא רשאי, אך אינו חייב, להיעזר בשירותיו הטובים של שירות המבחן אשר יכול לשוחח עם העצור ולהעריך את מסוכנותו ולשוחח עם הערבים המוצעים ולהעריך את יעילות החלופה המוצעת.
ככל שמדובר בעבירה חמורה יותר או בנסיבות חמורות מאוד של עבירה בינונית ומעלה או בעצור בעל עבר פלילי מכביד יותר בתחום רלבנטי או בשילוב של שניהם-כך ייטה ביהמ״ש להימנע מהזמנת תסקיר מעצר ולבחון לבד את אפשרות השחרור ובד״כ מתוך רצון להימנע מקבלת תסקיר חיובי ולקבוע לבד שהמסוכנות היא גבוהה או החלופה אינה הולמת או שילוב של השניים.
אפשר, כמובן, להגיש ערר על החלטה כזו, אך לא קל לעבור משוכה של מסוכנות של עצור שכן הבעיה אינה בחלופה המוצעת. כל שניתן הוא להציע חלופה משובחת בצורת הרחקה גורפת מאזור ביצוע העבירה, איזוק אלקטרוני, השגחה מתמידה של ערבים טובים (ואם יש צורך-גם 2 ערבים בו זמנית-בטיעונים בערר) והפקדה כספית גבוהה.
אין אפשרות להגיש תסקיר מעצר של חברה פרטית.
מה שכן, אפשר לבקש הערכת מסוכנות פרטית שתבוצע ע״י איש מקצוע פרטי (בד״כ קצין מבחן בכיר לשעבר שעבר למגזר הפרטי). עם זאת, גם אם ביהמ״ש יאפשר זאת, היעילות מוטלת בספק, לדעתי, שכן ביהמ״ש יוכל לומר שהמסוכנות עדיין גבוהה נוכח כמות הסם הגדולה (למרות החרטה, לקיחת האחריות והתרשמות איש המקצוע שאין לנאשם דפוסים עברייניים).
במידה שהערר יידחה והאשמה הנה החזקת סם שלא לצריכה עצמית - הייתי מציע להגיע להסדר טיעון בהקדם האפשרי (סדר גודל של שנה בפועל עד לרמה של 1 ק״ג חשיש וסדר גודל של 18-15 חודשים בפועל ברמות של 3-1.5 ק״ג חשיש). המאסר מיום המעצר. יירד מזה שליש אח״כ.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
יפית שלום, שירות המבחן, שירותי הרווחה, המוסד לביטוח לאומי - הם הגופים שיכולים לסייע לעצור בית ובני משפחתו. בכל הנוגע לשיקום העצור עצמו - ניתן להסתייע בסנגור המייצג שיפנה את לקוחו למרכז הטיפולי ב...
המשך תשובה