האם שוטר יכול לעצור אותי ללא צו בית משפט והאם הוא רשאי לעצור אותי ליותר מ-24 שעות? מה קורה אם אדם נעצר ללא צו של בית משפט, והוא לא משוחרר במהלך 24 השעות האלה. כמו כן, האם אדם זה זכאי להתייעץ עם עורך דין במהלך 24 השעות של המעצר הראשוני?
ניר שלום,
בוודאי ששוטר מוסמך לעצור אזרח.
אם הוא לא היה מוסמך לעצור חשוד בביצוע עבירה-כיצד היה יכול להביאו בפני שופט אם החשוד היה נתפס מבצע עבירה חמורה בשעות שהשופט אינו נמצא בבית המשפט? כמו כן, לעתים, יש צורך לבצע פעולות חקירה דחופות בטרם הבאת החשוד בפני שופט ויש צורך לבצען כאשר החשוד עצור (בשל מסוכנותו או בשל החשש לשיבוש החקירה במידה שהחשוד ישוחרר).
לשם כך, יש צורך בסמכות מעצר של המשטרה מעבר ל-3 שעות שסמכות העיכוב מקנה לה.
לכן, נקבע בחוק כי כאשר לשוטר יש יסוד סביר כי חשוד ביצע עבירה - הוא יכול לעכבו לתחנה לצורך חקירתו. העיכוב הוא עד 3 שעות ובמידה שהיו חשודים רבים מעוכבים באותה חקירה-ניתן לעכב עד ל-6 שעות.
במידה שהקצין האחראי על החקירה (ובלילה-הקצין התורן בתחנה) סבור כי קיים חשד סביר כי החשוד עבר עבירה וכי שחרורו של החשוד יסכן את ביטחון הציבור או את ביטחונו של המתלונן או את ביטחון המדינה או ישבש הליכי חקירה או יביא להעלמת ראיות או שיש צורך לבצע פעולות חקירה דחופות ולא ניתן לבצען אלא כשהחשוד נמצא במעצר - הוא מוסמך להורות על מעצרו של החשוד למשך 24 שעות.
אם מדובר בסו"ש והמעצר בוצע עד 4 שעות לפני כניסת השבת-יש להביא בפני שופט-במוצ"ש. אם המעצר בוצע יותר מ-4 שעות לפני כניסת השבת-יש חובה להביא בפני שופט בתוך 24 שעות (כלומר-ביום שישי, מכיוון שאין שופט תורן בביהמ"ש ביום שבת בבוקר/בצהריים).
ב-2 מקרים מסוימים של חגים, נדמה לי ראש השנה, כשהחג מתחבר לסוף השבוע, וכן יוה"כ אין שופט בגלל החג והמעצר קבוע בחוק ליותר מ-24 שעות, משהו כמו 36 שעות.
תיאורטית, ניתן גם לעצור ל-48 שעות לצורך ביצוע פעולות חקירה דחופות, כאשר הקצין הממונה מנמק זאת בתיק, אך המשטרה לא עושה שימוש באפשרות זאת ומעלה בפני שופט.
במקרים של עצור ביטחוני-ניתן לעצור, למיטב זיכרוני, גם ל-48 שעות.
במידה שאדם נעצר ליותר מ-24 שעות באופן בלתי חוקי-ניתן בהחלט לטעון זאת בפני שופט במידה שמעלים את החשוד להארכת מעצר נוספת. הדבר אינו מביא לשחרור אוטומטי אך מהווה שיקול חשוד בשיקולי השופט, כאשר השיקול המכריע הוא האינטרס הציבורי. הדבר ייחתך עפ"י חומרת העבירה בה החשוד חשוד, טיב הראיות, עבר פלילי וחומרת הפרת זכויותיו של החשוד.
במידה שהחשוד לא הובא להארכת מעצר אלא שוחרר ע"י המשטרה אך נעצר לפרק זמן העולה על המותר או שמלכתחילה לא הייתה עילה למעצרו (למשל, נעצר ל-24 שעות בחשד להחזקת רכוש גנוב כאשר לא מתקיימת כאן עילה של חשש לסיכון ביטחון הציבור) - ניתן בהחלט לשקול בחיוב הגשת תביעה לפיצויים כנגד המשטרה לביהמ"ש לתביעות קטנות, לאחר התייעצות עם עו"ד פלילי.
אדם בהחלט זכאי להתייעץ עם עו"ד במהלך מעצרו, ואף זכאי לעשות כן בטרם תתחיל חקירתו (מייד לאחר שהוסבר לו במה הוא חשוד). זוהי זכות שהוכרה כזכות חוקתית של חשוד להתייעץ עם עו"ד ומניעתה הובילה לפסילת הודיה של חשוד ע"י ביהמ"ש העליון. המשטרה מאוד מקפידה כיום במידה שחשוד מבקש לשוחח או להיפגש עם עו"ד-לתת לו לעשות זאת. מיד כאשר מוסבר לחשוד במה הוא חשוד-הוא יכול לבקש להתקשר לעו"ד ולהתייעץ עמו. אם העו"ד יכול להגיע לתחנת המשטרה ויש צורך בכך-החוקר צריך להמתין לו זמן סביר (להערכתי, כשעה) בטרם יחל לחקור את החשוד.
כמו כן, במהלך המעצר הראשוני של ה-24 שעות החשוד זכאי לביקור ראשוני של סנגור בכל שעה (אפילו בארבע בבוקר). יש הנחיות ברורות של המשטרה בנושא הזה.
רק במקרה של עצור ביטחוני או בשל חשש לסיכון ביטחון המדינה יכול קצין בדרגה גבוהה, בהחלטה מנומקת בכתב, לאסור ביקור סנגור לתקופה מסוימת ויש ביקורת של ביהמ"ש על החלטה זו.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום רב, מדובר במקרה סבוך ורגיש המצריך ממני לשמוע את כלל הפרטים הרלונטיים. ברמת העיקרון שינוי תנאי שחרור זאת פרוצדורה שלוקחת כמה חודשים. תבקש מעוה"ד שלך שתנסה לזרז את ההליך הן באמצעות פניות לבית...
המשך תשובה