שלום רב וצהריים טובים. רציתי לשאול מס' שאלות. אם אדם נמצא במעצר ומקבל חלופת מעצר - מעצר בית בהשגחה של 24 שעות על ידי אדם אחר.. א. מה הם החובות של אותו משגיח לגבי העצור? ב. מה קורה עם המשגיח באם העצור מפר את תנאי מעצר הבית? האם עושים לו משהו? ג. האם מעצר בית בהשגחה של 24 שעות בעצם כובל את המשגיח לבית - הוא לא יכול לצאת אפילו לעשות קניות או ללכת לרופא? ד. איך ניתן להוסיף עוד משגיח לאותו עצור - במידה והמשגיח שרוצים להוסיף היה עד לאותה עבירה שעשה העצור?.. תודה רבה רבה מראש!
שיראל שלום,
א. חובות המפקח הן לוודא כי המשוחרר לא ייצא ממעצר הבית ובמידה שהוא עושה זאת-לצלצל ולהודיע על כך למשטרה. כמו כן, במידה שביהמ"ש קבע מגבלות נוספות על המשוחרר, כגון איסור יצירת קשר עם המתלוננ/ת, איסור שימוש בטלפון או במחשב-על המפקח לעשות כמיטב יכולתו לפקח כי המשוחרר מקפיד לקיים תנאים אלה. במידה שהוא נוכח לדעת כי המשוחרר מפר תנאי מתנאים אלה-הוא אמור לדווח על כך למשטרה.
ב. במידה שהמשוחרר מפר תנאי מתנאי השחרור-התביעה יכולה להגיש נגדו בקשה לעיון חוזר בהחלטת ביהמ"ש לשחררו ולבקש לעוצרו עד לתום ההליכים. התביעה עושה זאת, בד"כ, כאשר מדובר ביציאה מהבית.
בד"כ, כאשר לא הוכח כי המפקח ידע על הפרת התנאים (למשל: טען כי ישן בחדר הסמוך, בזמן שהמשוחרר יצא מן הבית), התביעה אינה מבקשת לחלט את ערבותו.
ולגבי המשוחרר: במידה שמדובר בהפרה אחת (אפילו יציאה מהבית) שלא לוותה בביצוע עבירה: בד"כ ביהמ"ש לא יעצור עד לתום ההליכים אלא יחלט את ההפקדה הכספית (או חלקה) ויורה על הפקדת ערובה כספית חדשה-כתנאי לשחרור. במידה שהיו הקלות לתנאי השחרור (כגון: יציאה לעבודה, לאחר מס' חודשים)-עשוי ביהמ"ש, במקרים רבים, לבטלן, ולהחמיר את תנאי השחרור-עד לחזרה רמה של מעצר בית מוחלט.
ג. אכן, בזמן הפיקוח, המפקח אינו יכול לצאת מן הבית. לכן, רצוי, כי כבר בעת דיון השחרור, תוצע לביהמ"ש חלופה של לפחות 2 מפקחים שישאו, לסירוגין, בנטל.
ד. במידה שהמפקח המוצע רשום כעד תביעה-לא ניתן יהיה להוסיפו כמפקח. התביעה תתנגד לכך, ובצדק (חשש להשפעה על עדים) וביהמ"ש לא יאשר זאת. חריג אפשרי לכך: אם המשוחרר הודה או יודה בביהמ"ש בביצוע העבירה (ויופנה, בינתיים לתסקיר קצינת המבחן לשאלת העונש, והדיון יידחה במספר חודשים)-אזי הדבר עוקף, לנעשה, את החשש להשפעה על העד, מכיוון שהעד לא יידרש להעיד בביהמ"ש. ואף ניתן לטעון כי מדובר במפקח מצוין, מכיוון שכפי שאמר אמת במשטרה ומסר הודעה כנגד הנאשם ולא חשש "לפגוע" בו-כך גם לא יחשוש לדווח למשטרה במידה שהנאשם המשוחרר יבצע הפרה של תנאי שחרורו.
במידה שהמפקח המוצע היה יותר מעד-היה ממש נפגע עבירה, לטענת התביעה (כגון: נטען כי הנאשם איים עליו), אזי מובן כי הוא לעולם לא יוכל לשמש כמפקח על הנאשם.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
משה שלום, ככל ובית המשפט לא אסר על ביקורים כאלה ואחרים (עם מעורבים, מתלוננים או קטינים וכד`) הרי שאין מניעה לכך. מוטב לשים לב שלא לדבר או להיפגש עם מי מהמעורבים באירוע או עם מי שעתיד להיות עד תביע...
המשך תשובה