לפני שנה בערך, ההורים שלי דיווחו עלי כנעדר 3 ימים על אף שניתקתי קשר איתם כמה חודשים קודם (סכסוך בנושא היותם אפוטרופוסים על רקע פסיכיאטרי). התקשרו אלי מהמשטרה ואמרו לי להגיע לתחנה הקרובה ולסגור את הנעדרות. הגעתי, והשוטר הציע לי לחזור הביתה עם ההורים (הם באזור המרכז אני מחיפה). הסברתי לו שאני בן קרוב ל-30. הוא התחיל לחקור אותי, ואז לא נתן לי לצאת מהתחנה. הובילו אותי אחרי זה לחלק אחר בתחנה, וצוות של שוטרים שמר עליי. כמה שעות לאחר מכן שמו לי שרשראות על הרגליים ואזיקים על הידיים, והובילו אותי לאזור המרכז בג'יפ משטרה עם סורגים לתחנת משטרה אחרת. משם, הובילו אותי לאבחון פסיכיאטרי, עם השרשראות והאזיקים עלי. שחררו ממני את האזיקים והשרשראות, והלכו השוטרים. שעה אחר כך הרופאה התרשמה שאני ללא מצב פסיכוזה, וללא מסוכנות, ושוחררתי מיד. חצי שנה לאחר מכן, הגעתי לתחנת המשטרה באזור המרכז דרכה הועברתי. יצא לדבר איתי קצין החקירות (בדרגת פקד), וניסה להצדיק את המשטרה לאורך כל השיחה איתי. הבנתי שדבר השחרור המידי שלי בעייתי למשטרה אמנם לא הבנתי איך. האם המשטרה פעלו שלא כחוק או היו לא בסדר? אם כן, באיזה אופן?
עברי שלום,
מהנתונים שהצגת נראה שמדובר היה במעצר שווא. זאת, בהנחה שהיה מדובר בדיווח של הוריך על העדרות שלך ולא בתלונה פלילית כלשהי שלהם כנגדך.
בהנחה שדייקתי בדבריי, אני ממליץ לך להגיש תביעת פיצויים כנגד משטרת ישראל (כגוף כללי, ולא כנגד שוטר כזה או אחר מכיוון שיש להם חסינות אזרחית) בביהמ״ש לתביעות קטנות ע״ס 15,000₪ כשעילת התביעה היא עוולת כליאת שווא (מעצר) ותקיפה (נשמתך באזיקים). טוב תעשה אם תצרף לתביעה את המסמך הרפואי-נפשי מאותו יום, בו נמצאת ללא פסיכוזה. הטענה המשפטית שלך הנה כי כאשר משפחה מדווחת על העדרות של בן משפחה בגיר והוא נמצא-אין למשטרת ישראל על סמכות לעכבו אותו או לעצור אותו, אלא אם כן קם יסוד סביר לחשד שביצע עבירה וקמה עילה למעצרו (גבר שלא התקיים בעניינך). הטענה השניה הנה כי במידה שאדם כלשהו סבור שחולה נפש מסוכן לסביבתו, הרי שהגורם היחיד המוסמך לצוות על אשפוזו הוא הפסיכיאטר המחוזי ולאיש, גם לא למשטרת ישראל, אין הסמכות לעצור אותו כדי להביאו לבדיקה בפניו.
במידה שביהמ״ש יציע לפסוק על דרך הפשרה, הייתי מסכים (סכומי הפיצויים הנפסקים, כיום, במקרה של איזוק מעצר למשך מספר שעות, הנם בסדר גודל של 7,500-10,000₪).
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
אריק שלום רב, לא ניתן לעצור אדם בשל אי נשיאת תעודת זהות אלא המדובר בעבירה מנהלית שהעונש בצידה הוא קנס ולכל היותר באפשרות השוטר לעכב את האזרח. בהקשר של שאלה זו, יש לשאול תחילה - מה הסיבה שבגינה דר...
המשך תשובה