היי ביום חמישי שעבר נעצר בעלי בגין אלימות במשפחה. הוא עצור בכלא קישון ואין לי מושג מה איתו. מטרת התלונה היא לא לקבור אותו בכלא אלא להפסיק את האלימות, לקבל טיפול מקצועי ואולי לשוב לחיי משפחה אך אין לי מושג מה ההמשך ואיך ניתן לגשת ולטפל כאשר אני הקורבן והמתלוננת.
קרולין שלום,
המצב שאת מתארת הוא נחלת חלקן של מתלוננות רבות בתיקי אלימות במשפחה; ברוב המקרים הן לא רוצות שבן הזוג ייעצר עד תום ההליכים ויישלח לכלא, בסופו של דבר, כעונש על מעשיו, אלא רוצות להציב לו גבול חיצוני למעשיו ומעוניינות שיעבור טיפול משמעותי שיסייע לו לשלוט, בצורה טובה יותר, לשלוט בכעסיו ולהביע את רגשותיו. עם זאת, טיפול עומק משמעותי כזה יכול להיעשות ע״י שירות המבחן למבוגרים רק כאשר בן הזוג העצור משתחרר למעצר בית (בהרחקה מבת הזוג) ונמצא בפיקוח מעצרים של שירות המבחן ו/או כאשר הוא מודה בביצוע העבירה (בתיק העיקרי) ונשלח לקבלת תסקיר לשאלת העונש.
ועד שיוחלט האם לשחרר את העצור בפיקוח מעצרים של שירות המבחן למבוגרים, מדובר במעצר של כחודש וחצי. זאת, במידה שמוגשים נגדו כתב אישום ובקשה למעצר עד תום ההליכים וביהמ״ש סבור שיש מקום לבחון חלופת מעצר, בעניינו, רק לאחר ששירות המבחן (קצינת מבחן) יכין בעניינו תסקיר מעצר (בתיק בו נגרמו למתלוננת חבלות קשות או שבכתב האישום מופיעים מספר רב של תקיפות).
את תיארת מצב, בו בן זוגך עצור, מזה שבוע.
במצב דברים זה, בתיק אלמ״ב, כבר אין מדובר בהארכת מעצר לצרכי חקירה, שכן החקירה הסתיימה לאחר 2-4 ימים.
מירב הסיכויים שבסביבות יום שלישי או אתמול הוגשו נגדו כתב אישום ובקשה למעצר עד תום ההליכים ושהסנגור שלו ביקש לדחות את הדיון ליום ראשון הבא (29.8) כדי לצלם את חומר הראיות ולעיין בו ע״מ שיוכל להשיב לביהמ״ש על השאלות שחובה עליו להשיב לו, בשלב זה: האם קיימות ראיות לכאורה להוכחת האשמה (ודי בתלונתך, קל וחומר בצירוף תמונות או תעודה רפואית או עד נוסף) והאם מתקיימת, עפ״י החוק, עילת מעצר (והתשובה היא שכן, מכיוון שעבירות אלימות במשפחה מקיימות עילת מעצר סטטוטוריות. כלומר, שקבועות בחוק).
לאחר מכן, הסנגור יבקש משופט המעצרים לשחרר את בן זוגך בהרחקה מהעיר ובהרחקה ממך או לשחרר אותו למעצר בית לבית משפחתו/בית חבר (אם אין משפחה) בעיר אחרת. הסנגור יביא את המפקחים המוצעים לביהמ״ש ויבקש מהשופט להתרשם מהם, אישית. סביר להניח שהתובע המשטרתי יתנגד לשחרור לפני קבלת תסקיר מעצר של קצינת מבחן.
והשופט ישכלל בין נסיבות כתב האישום לבין העובדה שלוקח כיום כחודש וחצי לקבל תסקיר מעצר לבין איכות חלופת המעצר המוצעת והערבים המפקחים המוצעים ועבר פלילי (אם יש) ויחליט האם לשחרר, עוד באותו יום, לחלופת מעצר מרוחקת (לפחות 50-60 ק״מ ממקום מגוריך), או להזמין תסקיר מעצר בנושא (ועד אז יישאר בן זוגך עצור).
לעתים, המעצר הממושך עד לקבלת תסקיר מעצר הוא, אכן, קשה, אך במידה שהנאשם מבקש להתחיל, כבר בשלב זה, הליך טיפולי ומקבל הכנה מתאימה מהסנגור לשיחה הצפויה עם קצינת מבחן מעצרים, הרי שהשהיה ה״מיותרת״ במעצר, במשך כחודש וחצי, עד לקבלת תסקיר מעצר, היא ממש זכיה גדולה, שכן כאשר הנאשם מועמד בפיקוח מעצרים בן 6 חודשים, כבר בשלב זה, גם נחסכים ממנו, לאחר מכן, 6 חודשי טיפול, שהיו אמורים להאריך את משפטו הכולל (2 בקשות דחיה בנות 3 חודשים כ״א) והן הוא יכול להתחיל להירתם להליךה טיפולי, כבר בשלב מוקדם, יחסית, במקום לשבת מתוסכל במעצר בית (בהתחלה מלא, ובהמשך חלקי), במשך כשנה, עד ששירות המבחן רק יתחיל איתו את ההליך הטיפולי, במסגרת התסקיר לעונש שיזמין ממנו ביהמ״ש, במסגרת התיק העיקרי.
בקיצור, אל תצפי שבעלך יחזור הביתה בשנה וחצי הקרובה, תוכלי להגיע לביהמ״ש ביום ראשון הקרוב (09:00, שופט בקשות עד תום ההליכים) כדי להיות באולם ולהקשיב לדיון, תוכלי לשוחח עם הסנגור שלו על עניינים טכניים (אך אסור לו לשוחח איתך על האירועים שקרו ו מפורטים בכתב האישום), אל תבואי בטענות לתובע המשטרתי הנמצא באולם ויטה את עבודתו (הוא לא יכול לבטל את כתב האישום רק בגלל שאת רוצה ואפילו אם הוא ירצה) ובמידה שהשופט לא ישחרר אותו ביום ראשון, התאזרי בסבלנות להכנת תסקיר המעצר (השופט יזמין אותו לעוד 14 ימים אבל קצינת המבחן תשלח לו הודעה שבשל העדר תקנים, נדרשת דחיה של כ-3 שבועות והדיון יידחה, מראש. עם זאת, תוכלי ליצור קשר עם שירות המבחן ולהביע בפניהם את
עמדתך בנוגע לשחרורו של בן זוגך).
במידה שיהיו לך שאלות נוספות, את מוזמנת ליצור איתי קשר טלפוני.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום רב, ברמת העיקרון, אדם בגיר יכול לשמש ערב על אביו ועל כל אדם אחר. אולם בפרקטיקה, גורמי המערכת מעדיפים לאשר ערבים מבוגרים יותר כי הם סבורים שמפקח "צעיר" לא יוכל להגביל את הוריו (לצאת מן הבית למשל)...
המשך תשובה