הייתי עצור למשך שבועיים וחצי, בהליך נקבע שאני חף מפשע (מחמת הספק). יש לי אפשרות לקבל פיצויים על העוגמת נפש של המעצר?
ידין שלום,
ראשית, ברכות על הזיכוי.
לשאלתך, הרי שבהתאם לסעיף 80 לחוק העונשין, ביהמ״ש מוסמך לפסוק לנאשם פיצויים בשל מעצר או מאסר והוצאות הגנתו (בהתאם לסכומים הנקובים בתקנות), במידה שסבר שלא היה בסיס להגשת כתב האישום או ״בנסיבות אחרות המצדיקות זאת״.
מכיוון שנדירות ביותר הפעמים, בהן, מלכתחילה, לא היה בסיס להגשת כתב אישום (מבחן הסיכוי הסביר להרשעה), כאשר ביהמ״ש פוסק פיצויים הוא עושה זאת, ברוב המכריע של המקרים, על בסיס ״נסיבות אחרות המצדיקות זאת״.
דוגמא לכך יכולה להיות עד תביעה (מתלונן/ת), שנמצא בלתי אמין בעדותו בביהמ״ש ועל רקע זה הנאשם זוכה.
מדובר בפיצויים נמוכים (כ-500₪, נכון להיום, עבור כל יום מעצר והוצאות הגנה בסכומים שלא מתקרבים לעלויות הגנה ריאליות).
ביהמ״ש לא פוסק בכל זיכוי הוצאות הגנה וסטטיסטית, גם לא במחצית המקרים. אולי ברבע או בשליש מהפעמים שבהם מוגשת בקשה. לכן, בטרם תשקול להגיש בקשה לקבלת פיצוי, יש הכרח שתתייעץ בנושא עם סנגור מנוסה.
אם היית מיוצג בהליך ע״י הסנגוריה הציבורית, לא תוכל, כמובן, לתבוע הוצאות הגנה וכל שנותר לך לבקש הוא פיצויים השל מעצרך (כ-8,500₪).
במידה שהסנגוריה הציבורית לא יסכימו לייצג אותך בהליך הזה (תתייעץ עם הסנגור שייצג אותך, במידה שהוא היה סנגור ציבורי), לא בטוח שכדאי לך להוציא הוצאות עבור שכירת עו״ד להגשת בקשה בנושא הזה וקיום דיון (אלא אם כן מדובר בשכ״ט) ע״ב אחוזים בלבד, שאז אין לך מה להפסיד שכן בהליך כזה ביהמ״ש אינו פוסק הוצאות אם הוא דוחה את הבקשה.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
ליה שלום רב, שאלתך עוסקת בעניין סבוך, רגיש ומורכב המצריך ממני לשמוע את כלל הפרטים בטרם אוכל ליתן ייעוץ משפטי. ברמת העיקרון, בעבירות אלימות במשפחה, בקשת מתלוננת לחזור בה מהתלונה, אינה מצדיקה כשלעצ...
המשך תשובה