שלום לפני כשבוע נעצרתי ע״י משטרה בכביש למטרת ביקורת , השוטר ציין בפניי שיש נגדי צו מעצר מבית המשפט בגלל חוב על סך 700 שקלים מהוצ״פ ושהוא צריך לעצור אותי עד שישולם החוב .חשוב לציין שלא קיבלתי שום התראה על החוב לא בטלפון ולא בדואר . ציינתי זאת בפניו ואמרתי לו שאין בעיה אני ישלם באותו רגע מה שצריך כרטיס אשראי/מזומן אבל אני חושב שאין סיבה לעצור אותי בגלל זה . הוא אמר שאלו הנהלים ושכרגע אין איפה לשלם ( השעה הייתה 20:00 ) ועד שיימצא פתרון אני צריך להיות במעצר , הכניס אותי לניידת אזק אותי בידיים וברגליים , לקח אותי לתחנה ,עוברי אורח ומכרים שלי ראו אותי בחיים לא הייתי מבויש ונבוך ככה והכול בגלל כמה מאות שקלים שהראתי רצון לשלם . לאחר ייבוש של שעתיים בתחנה מסתבר שהיה שם מכונה שאפשר היה לשלם בה , שילמתי ושוחררתי . האם מותר להם לאזוק אותי ולהוליך אותי בציבור בנסיבות אלו ? והאם זה היה מעצר הכרחי ? תודה מראש
בן שלום,
צר לי על החוויה המאוד לא נעימה שעברת.
לשאלתך, הרי שראשית, בהנחה שבמידה שלא התנגדת להתלוות לתחנת המשטרה עם השוטר, שהציג בפניך את צו המעצר, אסור היה לו לאזוק אותך.
אמנם, מפקדי המחוזות במשטרת ישראל הסמיכו את השוטרים במחוזות לאזוק כל עצור.
ברם, הסמכה זו הנה בלתי חוקית וסותרת את הוראות סעיף 19 לפקודת סדר הדין הפלילי אשר קובעת כי: ״מי שמוסמך לעצור אדם חב מעצר רשאי להשתמש בכל אמצעי סביר הדרוש לביצוע המעצר, אם האדם מתנגד למעצר או מנסה להתחמק ממנו״.
לפיכך, במידה שלא התנגדת למעצר והתלווית מרצונך, אני מציע לך להגיש כנגד משטרת ישראל (לא כנגד שוטר ספציפי מכיוון שיש לו חסינות דיונית מפני תביעה) תביעה קטנה לפיצויים בשל עוולת הפרת הוראה חוקית ועוולת הרשלנות. סכום התביעה שנראה לי מתאים הוא סדר גודל של 5,000-3,000₪. זאת, בהתחשב, מחד, בעובדה כי פרק הזמן בו היית עצור היה קצר, יחסית (שעתיים), ומאידך, בעובדה כי חברים שלך ועוברי אורח נחשפו לפעולה הקשה הזאת, דבר שגרם לך לעוגמת נפש רבה (שהיא שונה מ״סתם״ שהייה בתחנת משטרה בעיכוב בלתי חוקי).
מומלץ כי תביא עמך לדיון לפחות 2, שהיו נוכחים איתך במקום ע״מ שיעידו על האירוע (כי לא התנגדת להתלוות וכי נאזקת).
אני מציע כי תמתין כחודשיים-שלושה עם הגשת התביעה ע״מ שהשוטרים המעורבים בדבר לא ״ישפצו״ את דוחות הפעולה שלהם, בזמן הקרוב, לאחר שכתב התביעה יתקבל אצל פרקליטות המחוז וזו תפנה אליהם לשם קבלת תגובתם.
בנוסף, טענת כי לא היה ידוע לך כלל קיומו של החוב.
הדבר משליך על חוקיות הוצאת צו המעצר אך לא על עצם ביצועו ע״י משטרת ישראל, שמשעה שהצו הוצא ע״י רשם הוצל״פ-הייתה חייבת לבצעו.
לשם בדיקת חוקיות הוצאת הצו, עליך לגשת ללשכת ההוצל״פ ולבקש לצלם את התיק שבנדון כדי לבדוק לאן נשלחה אליך הודעת החוב, האם הייתה מסירה של ההודעה ״כדין״ (אולי מישהו מבני משפחתך חתם עליה), האם הייתה סמכות לרשם להוציא את פקודת המעצר (אני לא ממש מבין בהוצל״פ. תצטרך קצת להתעמק בנושא הזה ולהיעזר בעו״ד שמבין בתחום, אם יהיה צורך).
במידה שתגיע למסקנה כי רשם הוצל״פ פעל בחוסר סמכות או שהגורם שביקש את הוצאת הצו (בעל החוב) הטעה אותו-תוכל לצרף מי מהם לכתב התביעה הקטנה (אם מדובר ברשם-אז יש לו חסינות והגורם הנתבע הוא רשות האכיפה והגביה).
הסיכון שלך בהגשת תביעה קטנה הוא קטן: תשלום הוצאות משפט בסכום של כ-500₪ (לכל נתבע).
לדעתי, במידה שנאזקת, כאשר לא התנגדת כלל להתלוות לשוטר לתחנה, שווה לך לקחת אותו (לפחות, בכל הנוגע למשטרת ישראל כנתבעת).
שיהיה המון בהצלחה ואשמח אם תעדכן אותנו כאן, בהמשך, כתגובה להודעה הזאת, איך הסתיים העניין.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
תודה רבה על התשובה העניינית והמפורטת , שכחתי לציין שלא התנגדתי למעצר , דיברתי בנימוס ושיתפתי פעולה באופן מלא רק רציתי לסיים את העניין .
אפעל לפי עצתך ואעדכן בהמשך .
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
ציפי שלום רב, המדובר במקרה מורכב שבו אתם ובעיקר בנכם זקוקים לייעוץ משפטי פרטני וייצוג בעו"ד. מה גם ששאלתך חסרה בפרטים. הנך מוזמנת ליצור קשר ישיר עימי ולהשלים פרטים. בברכה, שי שקד, עו"ד ...
המשך תשובה