שלום, הגשתי תלונה במשטרה על אדם שביצע כנגדי וכנגד משפחתי פשע, המשטרה פנתה אל בית המשפט וקיבלה צו מעצר. לבסוף הוא נעצר אחרי שבוע, היה בחקירה ושוחרר. האם זו התנהלות תקינה?
דובי שלום,
לאחר סיום החקירה, המשטרה צריכה להחליט אם יש צורך במעצר החשוד כדי לסיים את החקירה (מחשש לשיבוש החקירה או בשל מסוכנותו). במידה שהתשובה חיובית-היא מבקשת מביהמ״ש להאריך את מעצרו, לצרכי חקירה (״מעצר ימים״), וביהמ״ש ישקול זאת (לרוב, בחיוב). בסיום החקירה, המשטרה תחליט האם יש מקום לבקש מביהמ״ש (אם באמצעות אחת משלוחות התביעה שלה או באמצעות הפרקליטות) לבקש את מעצרו של החשוד עד לתום ההליכים נגדו (כלומר, להגיש כנגדו כתב אישום, באופן מיידי, ולבקש מביהמ״ש להותירו במעצר עד לתום ניהול המשפט).
דבר זה נעשה במקרים של ביצוע עבירת אלימות חמורה, עבירת מין קשה, עבירת סמים חמורה, עבירות תנועה חמורות ביותר או עבירות רכוש/מרמה בהיקפים חריגים ביותר.
אני מבין שנפלתם קורבן לעבריין, שביצע כלפיכם עבירות אלימות (ייתכן שמדובר באיומים, הסגת גבול ותקיפה, ייתכן אף תקיפה שגרמה לחבלה של ממש).
אני מניח שראש שלוחת התביעה (או סגנו), עמה התייעץ קצין החקירות, העריך כי ביהמ״ש לא יקבע, במקרה של העצור האמור, תנאי שחרור נוקשים של מעצר בית, ולכן לא הגיש, בעניינו, בקשה למעצר עד תום ההליכים. ייתכן גם שבאותו יום ספציפי, כשהסתיים מעצר הימים, היה עומס חריג על שלוחת התביעות (מחלקת מעצרים) והתיק הזה קיבל תעדוף נמוך. אני יודע שעבורכם זה כואב, אבל כאשר משטרת ישראל מקבלת תקציב הנמוך פי 3 מכל משטרה מערבית מתוקנת וחסרים תקנים רבים מספור לתובעים משטרתיים ושופטים, התוצאה יכולה להיות כואבת מאוד, לפעמים.
בכל מקרה, אני מניח שעדיין יוגש כנגד העבריין כתב אישום ומקווה כי יבוא על עונשו.
בהתאם לחוק זכויות נפגעי עבירה, תוכלו, טרם הטיעונים לעונש, להגיש לביהמ״ש (באמצעות התביעה) הצהרת נפגע עבירה, הכוללת את התייחסותכם בענייי הפגיעה שחוויתם והנזק שנגרם לכם וכן להביע בפני התביעה את עמדתכם בנוגע להסדר טיעון אפשרי, אם כזה יעמוד על הפרק.
כמו כן, לאחר ההרשעה, תוכלו, בתוך 30 יום מתום המועד להגשת הערעור (במידה שלא יוגש), להגיש כנגד הנאשם תביעה אזרחית נגררת (להרשעה בפלילים) באותו בימ״ש בו הורשע, במסגרתה לא תצטרכו להוכיח את עצם קרות המעשה אלא רק את הנזק (סכום הפיצויים) אותו תתבעו.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
אחיהו שלום רב, בעיקרון אין מניעה על הזהות האנשים שיכולים לבקר עצור בית אלא אם הדבר נקבע במפורש בהחלטת השחרור או ע"י ביהמ"ש אחר (בעניינך הדבר יכול להיות רלוונטי אם קיים הליך משפטי נפרד בעניין הילדים)...
המשך תשובה