אחי עצור יומיים בחשד לתקיפה אחרי שהלך מכות עם שכן שלו. יש לו הרשעה פלילית מלפני שנתיים על עבירת אלימות. מה הסיכוי שניתן לשחרר אותו למעצר בית עד שיחליטו אם מגישים כתב אישום?
דינה שלום,
מכיוון שמעצרו של אחיך הוארך ע״י ביהמ״ש, לצרכי חקירה, אני מניח שמדובר בתקיפה שגרמה לשכן חבלה (שאם לא כן, הוא היה משוחרר ע״י קצין משטרה למעצר בית בן 5 ימים ולא היו מבקשים הארכת מעצרו).
ייתכן כי המשטרה מבקשת לגבות עדויות מעדים נוספים, שהיו עדים לתקיפה, ללא חשש להשפעה עליהם ע״י אחיך.
בתום ימי המעצר שקבע ביהמ״ש-תחליט המשטרה אם לשחרר את אחיך למעצר בית בן 5 ימים או להגיש נגדו כתב אישום ביחד עם בקשה למעצר עד תום ההליכים. במידה שתחליט לבקש הארכת מעצרו עד לתום ההליכים, ייתכן שהמשטרה תגיש הצהרת תובע (הצהרה של תובע משטרתי שבכוונתו להגיש כתב אישום ובקשה להארכת מעצר עד לתום ההליכים) ותבקש להאריך את מעצרו של אחיך, לצורך הכנת כתב האישום והבקשה למעצר עד תום ההליכים, לפרק זמן של 5-3 ימים. במידה שהמשטרה תגיש הצהרת תובע או בקשה למעצר עד תום ההליכים וכתב אישום, קיימת סמכות לביהמ״ש לבחון שחרור בתנאים (ובהם מעצר בית). עם זאת, כאשר מדובר בנאשם שמיוחסת לו עבירת אלימות הגורמת לחבלה וקיים לחובתו עבר פלילי קרוב בעבירות אלימות ומאסר ע״ת בר הפעלה-ביהמ״ש, לרוב, יימנע משחרור בטרם יתקבל תסקיר מעצר של שירות המבחן למבוגרים, אשר יבחן הן את רמת מסוכנותו של הנאשם והן את התאמתם של המפקחים המוצעים (לרוב, בני משפחה קרובים) לפקח על הנאשם במסגרת של מעצר בית (עד כמה הם מבינים את חומרת האירוע, עד כמה הם מסוגלים להציב גבולות לנאשם, עד כמה הנאשם סר למרותם, קיומו או העדרו של עבר פלילי למפקחים ועוד).
במידה שביהמ״ש נעתר לבקשה להארכת מעצר, בה מוגשת הצהרת תובע, לרוב הוא יעניק למשטרה כיומיים לצורך זה (אלא אם מדובר ביום חמישי, שאז המעצר יוארך עד ליום ראשון).
לאחר הגשת כתב האישום והבקשה למעצר עד תום ההליכים, במידה שביהמ״ש מזמין תסקיר מעצר-הוא קובע ישיבה נוספת בחלוף כ-14 ימים, אליה יוגש התסקיר. קצינת המבחן מקבלת את כתב האישום והבקשה למעצר עד תום ההליכים ממזכירות ביהמ״ש (רצוי שגם הסנגור יעביר אותם לשירות המבחן, לשם זירוז העניין), מבקרת את הנאשם בבית המעצר ומתרשמת ממנו (רצוי ביותר כי הסנגור יכין את הנאשם לקראת השיחה עם קצינת המבחן. מדובר בשיחה קריטית עבורו שיכולה לקבוע אם ישוחרר ויעלה על מסלול טיפולי-שיקומי ויזכה לעונש מקל בצורה של הארכת המע״ת או הפעלתו בדרך של עבודות שירות או שמא יישאר במעצר עד תום ההליכים ובמידה שיימצא אשם, ולרוב כך קורה, ייגזר עליו מאסר בפועל בצורה של הפעלת המאסר ע״ת התלוי ועומד נגדו, בתוספת של מספר חודשי מאסר, במקרה זה תוספת של 4-3 חודשי מאסר) ולאחר מכן מזמינה את הערבים המפקחים המוצעים (ורצוי כי הסנגור יפקסס לשירות המבחן רשימה מסודרת של שמות הערבים, קרבתם לנאשם ומספרי הטלפון שלהם) לפגישה עמה במשרדי שירות המבחן.
אני מקווה שאחיך ישוחרר בתחנת המשטרה, בתום הארכת מעצרו הנוכחית, וכי לא יהיה לך צורך בכל המידע הזה.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
מוטי שלום, כחלק מזכויות העצורים נתונה להם גם הזכות (הבסיסית) למקלחת במים חמים מדי יום. ראה תקנות סדר הדין הפלילי (תנאי החזקה במעצר). בברכה, שי שקד, עו"ד ...
המשך תשובה