זומנתי לחקירה בתחנת המשטרה בירושלים וזאת בגין חשד לקבלת דבר במרמה. התלונה הוגשה כנגדי חודש לפני כן ויוחס לי ולגיסי קבלת סכום של 1,700 דולרים מאישה תוך שאנחנו מתחזים לקבלני הוצאה לפועל. המשטרה טענה גם שגיסי ואני נתנו לאישה קבלה פיקטיבית. כאשר הגעתי לתחנת המשטרה נחקרתי על ידי חוקר בעקבות החשד הזה ובתום החקירה הוחלט לשחרר אותי בערובה כספית. סירבתי להשתחרר בערובה וסירבתי לתת תביעות אצבע ולהצטלם. בעקבות כך הורו בתחנה על מעצרי ל-24 שעות. באותו היום הובאתי בפני שופט להארכת מעצר ובבקשה השופט אמר שאשתחרר בערבות עצמית בסך של 5,000 שקלים. השופט אמר כי יש כאן שאלה משפטית אם אפשר להתנות את השחרור שלי במתון טביעות אצבעות אשר אינן קשורות לתיק החקירה הספציפי. חודש לאחר מכן המשטרה חזרה בה ומשכה את הבקשה לעצור אותי. האם מגיעים לי פיצויים משום שישבתי במעצר כמה שעות?
גבי, שלום!
ראשית, יש לבחון האם המשטרה היתה אמורה לבקש ממך טביעות אצבע בתיק בו נחקרת. התשובה לכך היא חיובית. חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי ) התשנ"ו קובע:
11ב. תנאים לנטילת אמצעי זיהוי לצורך המאגר
(תיקון התשס"ה)
(א) שוטר מוסמך ליטול מאדם אמצעי זיהוי, אחד או יותר, או להורות על נטילה כאמור בידי בעל מקצוע רפואי, לשם שימוש באמצעי הזיהוי ובנתוני הזיהוי שיופקו מהם כאמור בסעיף 11ד, ובלבד שהתקיים באותו אדם אחד מאלה:
(1) הוא חשוד בעבירה ונחקר בקשר לחשד האמור לאחר שהוזהר לפי דין;
במקרה שלך נחקרת כחשוד וזה מספיק כדי לבקש ממך טביעת אצבע או תצלום. ברגע שסירבת ניתן, ע"פ החוק ליטול ממך את הדברים האלה בכוח לאחר שקצין משטרה בדרגת רפ"ק מסביר לך שניתן לעשות את זה בכוח.
ועדיין זאת לא עילה לעצור אותך.
לעומת זאת הסירוב שלך להשתחרר בערובה היא סיבה לעצור אותך. סעיף 42 לחוק סדר הדין הפלילי (מעצרים) קובע כי:
"(ד)החליט הקצין הממונה לשחרר את החשוד בערובה ולא הסכים החשוד להטלת הערובה, לגובהה או לתנאיה כאמור בסעיף קטן (א), או סבר הקצין הממונה כי יש לשחרר את החשוד בתנאים שאינם בתחום סמכותו, או לא הומצאה הערובה במועד, ייעצר החשוד ויובא בהקדם האפשרי ולא יאוחר מ-24 שעות, בפני שופט"
כך שמדובר במעצר חוקי.
אני מבין שלאחר חודש ימים המשטרה חזרה בה מכתב האישום (ולא ממעצר כפי שאתה כותב) במקרה כזה יש אפשרות לקבל פיצויי ובזה דן סעיף 38 לחוק סדר הדין הפלילי:
38. פיצוי בשל מעצר
(א) נעצר אדם ושוחרר בלא שהוגש נגדו כתב אישום, ומצא בית המשפט שלא היה יסוד למעצר, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות פיצוי האדם, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לו פיצוי על מעצרו והוצאות הגנתו בסכום שיקבע בית המשפט.
לגבי אופן הפעולה יש לפנות ליעוץ משפטי פרטני.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום שרון, אסור לשוטר להיכנס לבית ללא צו חיפוש חתום ע"י שופט, אלא אם מחזיק המקום הסכים לביצוע החיפוש והוסברו לו זכויותיו. בברכה, שי שקד, עו"ד ...
המשך תשובה