שלום רב, 1.האם גזר הדין ניתן בשלב הטיעונים לעונש? 2. אם נגזר מאסר על נאשם, הוא נעצר במקום ומתחיל לרצות את עונשו או שמא יוכל לדחות את כניסתו? 3. האם שופט עשוי להתחשב בנאשם אשר מואשם במספר עבירות מרמה בנסיבות מחמירות לאור מצבו הכלכלי והמשפחתי ושאין לו כל עבר פלילי ולהימנע ממאסר?
שלום רב,
בתום הטיעונים לעונש, מחליט ביהמ"ש אילו עונשים לגזור על הנאשם.
לעתים, גזה"ד ניתן מייד לאחר הטיעונים לעונש ולעתים בישיבה נדחית.
לעתים, ביהמ"ש יזמין תסקיר לעונש משירות המבחן לצורך קבלת ה"תמונה" הכוללת או דרכי טיפול בנאשם (ובפרט כאשר קיימת התמכרות לאלכוהול או לסמים או בעיית שליטה בכעסים או כאשר הנאשם עבר העבירות המיוחסות לו כגילו היה פחות מ-21 שנה). במקרה כזה, כאשר שירות המבחן סבור כי יש צורך בהתערבות טיפולית והנאשם משתף פעולה עם שירות המבחן, יוגשו תסקירים משלימים והדיונים יידחו בהתאם, בסדר גודל של 12-8 חודשים לצורך המשך טיפול.
משנגזר מאסר על נאשם והוא אינו עצור, ביהמ"ש ייתן לו, למעט מקרים חריגים שבחריגים, ארכה של 45 יום בד"כ, להתארגנות, ויאפשר לו להתייצב לריצוי מאסרו בתום תקופה זו. במהלך תקופה זו רשאי הנאשם להגיש לערכאת הערעור ערעור על גזה"ד או על הכרעת הדין וגזה"ד (במידה שלא הודה במיוחס לו והורשע לאחר ניהול הוכחות) ולבקש עיכוב ביצוע של עונש המאסר עד להכרעה בערעור.
במידה שהפרקליטות/תביעה אינה מגישה, אף היא, ערעור על קולת העונש, ביהמ"ש שלערעור אינו מוסמך להחמיר בעונש שהוטל, אלא מוסמך, לכל היותר, לדחות את הערעור על ההרשעה ועל חומרת העונש.
בגוזרו את העונש, ביהמ"ש מתחשב בשיקולים אישיים של הנאשם, ובהם מצב כלכלי ומשפחתי (לדוגמא: אם ל-2 ילדים קטנים). עם זאת, משקלם של שיקולים אלה הוא מוגבל, יחדית, בפרט כאשר מדובר בעבירות "צווארון לבן" דוגמת עבירות מרמה, שכן כאן גובר משקלו של האינטרס הציבורי להחמיר בענישה ע"מ להרתיע ציבור העבריינים הפוטנציאליים לבל יעברו עבירות מסוג זה. דווקא האינטרס השיקומי הוא שיקול משמעותי כאן ולכן הייתי מציע לך לעשות כל מאמץ לשתף פעולה עם שירות המבחן בתוכנית הטיפולית במידה שתוצע לך, כל זאת במידה שאת מסוגלת לקחת אחריות על העבירות שעברת. במידה שאינך מסוגלת לקחת אחריות-אזי אין מה לקדם עניין זה. כמובן שיש להתייעץ בנושא זה לעומק עם הסנגור המטפל בתיק.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד שי שקד
053-8007583
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום רב, פורום זה נועד ליתן מענה משפטי בנושא מעצרים בפן הפלילי בלבד. שאלתך עוסקת בעניין אזרחי אחר ועל כן באפשרותך להפנות שאלתך בפורום הנכון. בברכה, שי שקד, עו"ד...
המשך תשובה