היי, בעבר כאשר הייתי חייל נקלעתי למצב של חוסר יכולת להתמודד וערקתי, השנה גיליתי שזה מופיע לי כרישום פלילי לאחר שבדקתי במשטרה , הסעיף הוא "העדר מן השירות שלא ברשות". כיום, כ5 שנים אחרי אני אדם בוגר יותר, אחראי יותר וכעת אני מתחיל ללמוד משפטים. העבירה מתיישנת לי בעוד כשנתיים ורציתי לשאול האם עד תום הלימודים שלי (העבירה תהיה בת כ8 שנים) אני אופיע כבעל רישום פלילי כלפי לשכת עורכי הדין או שברגע שהעבירה מתיישנת לעבירה אין כל חשיבות מהבחינה הזו? מה הן ההשלכות של העבירה הזו? כי בעיני זה די טיפשי שעל חוסר יכולת להתמודד ובריחה סה"כ מהצבא, לא פשע אמיתי, תודה
אליאסף שלום,
בהנחה שנשפטת למאסר בפועל, הרי שתקופת ההתיישנות של ההרשעה שלך היא 7 שנים ועוד תקופת המאסר שנגזרה עליך ותקופת המחיקה היא 7 שנים נוספות.
לשכת עורכי הדין מוסמכת לקבל ממשטרת ישראל מידע אודות תיקי משטרה פתוחים (שהוגש בהם כתב אישום) ואודות הרשעות (עד לתום תקופת המחיקה שלהן).
לכן, כאשר תסיים את לימודיך ותגיש מועמדות להתמחות ללשכת עורכי הדין בשנת 2026, לערך, משטרת ישראל תמסור ללשכת עורכי הדין את המידע אודות ההרשעה האמורה.
בהתאם לסעיף 27 לחוק לשכת עורכי הדין, ללשכת עורכי הדין הסמכות שלא לרשום מתמחה (לאחר מתן זכות שימוע) אם היא סבורה כי הוא ״אינו ראוי לשמש עורך דין״.
אין ספק כי סמכות זאת של הלשכה נגזרת מסמכותה שבסעיף 44(א)(1) לחוק שלא לקבל כחבר לשורותיה מי שהורשע בעבירה פלילית שיש בה, בנסיבות הענין, משום קלון, והלשכה סבורה שלאור הרשעה זו אין הוא ראוי לשמש עורך דין.
לכן, השאלה שתישאל היא האם יש בהרשעה בעבירה של העדרות מן השירות משום קלון ובמידה שכן, האם, בשל כך, הנדון אינו ראוי לשמש מתמחה.
לעניות דעתי, אין בכך משום קלון, שכן אינני רואה כתם מוסרי בהרשעה בעבירה מסוג זה,, בהנחה שהנסיבות אינן חמורות ותקופת המאסר שהוטלה הייתה קצרה.
עם זאת, נוכח מדיניות ההחמרה של לשכת עורכי הדין, בשנים האחרונות, בכל הנוגע לקבלה ללשכה של בעלי עבר פלילי (למשל, קביעה כי יש קלון גם בעבירה של החזקת סם לצריכה עצמית, תקיפה סתם של בן זוג ואף בעבירות תעבורה מסויימות), לא הייתי לוקח סיכון והייתי מגיש לנשיא המדינה, לאחר תום תקופת ההתיישנות, בקשה לקיצור תקופת המחיקה של ההרשעה.
במידה שתרצה, אשמח לסייע לך בהגשת בקשה זו.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שני שלום, כיום, כמו המדיניות של משטרת ישראל, צה״ל אינו מעמיד לדין חיילים בגין שימוש ראשון בסמים אלא סוגר את התיק. עובדה זו משמשת בסיס טוב להגשת בקשת חנינה (קיצור תקופת ההתיישנות והמחיקה של ההרשעה) ל...
המשך תשובה