שלום, האם ניתן להוציא תעודת יושר באם התקיימו עבודות שירות ללא הרשעה לפני כ-7 שנים? תודה
אורן שלום,
המונח העממי הנקרא ״תעודת יושר״ מתייחס לתדפיס המידע הפלילי המכיל את ההיסטוריה הפלילית שלנו ואשר כוללת תיקי משטרה שנחקרנו בהם ואשר נסגרו ללא הגשת כתב אישום, כאלה שהוגשו בהם כתבי אישום ונשפטנו בגינם (והסתיימו בפסק דין ללא הרשעה או בהרשעה) ותיקי משטרה פתוחים (שהוגשו בהם כתבי אישום וטרם הסתיים הדיון המשפטי בעניינם או שלא הוגשו בהם כתבי אישום וייתכן שיוגשו בהם או שלא יוגשו בהם והם ייסגרו, בעתיד).
החל מיום 11.7.22, כאשר נכנס לתוקף חוק המידע הפלילי, אשר החליף את חוק המרשם הפלילי וביצע בו מספר לא קטן של שינויים, לא ניתן עוד לגשת לתחנת משטרה ולבקש להדפיס את גיליון הרישום הפלילי שלנו אלא רק לעיין בו. אחת הסיבות המרכזיות שהובילו לכך הייתה שמעסיקים ביקשו ממועמדים לעבודה להציג בפניהם ״תעודת יושר״ (תדפיס מידע הפלילי שלהם) כתנאי לקבלה לעבודה. זאת, בניגוד מוחלט לחוק שקבע כי מדובר בעבירה פלילית לעשות זאת.
מועמדים שלא ידעו כי הם יכולים להציג למעסיק רק את העמוד הראשון של התדפיס המכיל את פרטיהם האישיים ולא את יתר העמודים (במידה שהיו להם) המכילים פרטים אודות הרשעות שלהם, תיקים פתוחים ותיקים סגורים-״אכלו אותה״ ולא התקבלו לעבודה.
מועמדים בעלי עבר פלילי שידעו זאת-ייתכן שהתקבלו לעבודה, במידה שהמעסיק לא בירר את עברם בדרך אחרת (בדיקה בגוגל או הפעלת חוקר פרטי וכד׳).
לכן, כיום, לא ניתן להדפיס בתחנת משטרה את כיליון המרשם הפלילי שלנו אלא רק לעיין בו (ולהעתיק אותו עם דף ועט). רק עו״ד המציג ייפוי כוח ספציפי לייצג את הלקוח בפני בימ״ש/גוף מנהלי בהתאם לחוק המידע הפלילי רשאי לקבל העתק של גיליון המרשם הפלילי של הלקוח.
לגופו של עניין, ביקשת לדעת מהן השלכות של פסק הדין שקיבלת, לפני 7 שנים, והסתיים ללא הרשעה ובהטלת של״צ (דירות לתועלת הציבור).
ובכן, תקופת המחיקה של פסק דין ללא הרשעה היא 4-5 שנים לאחר תאריך מתן פסק הדין (זאת, עוד לא ניתן פסק דין נוסף ללא הרשעה או הרשעה אחרת, במהלך תקופה זו, דבר שעוצר את תקופת המחיקה ומאריך אותה).
מדובר בתקופת מחיקה בת 5 שנים אם מדובר באשמה בעבירה של אלימות (כולל איומים) או עבירת סמים או עבירת מין ובתקופת מחיקה בת 4 שנים במידה שנמצאת אשם עבירה אחרת (בהתאם לחוק הישן, תקופת המחיקה הייתה אחידה ועמדה על 5 שנים).
בעניינך, מכיוון שחלפו 7 שנים ממועד מתן פסק הדין, הרי שחלפה תקופת המחיקה שלו.
המשמעות היא שמשטרת ישראל אינה יכולה להעביר מידע בנושא זה לאף גוף חיצוני, שלגוף ביטחוני שנחשף למידע זה נוכח העובדה שיש לו מאגר מידע פלילי משלו בהאם לחוק המידע הפלילי (כגון: משטרת ישראל, צה״ל, שב״ס, שב״כ) אסור לקחת מידע זה בחשבון כאשר הוא לוקח החלטה כלשהי בעניינך (כגון: בקשה לקבלת רישיון להחזקת נשק, בקשה לקבלה לעבודה הדורשת סיווג ביטחוני או דורשת אישור של משטרת ישראל, כגון: עבודה כמאבטח במקומות ציבוריים מסויימים) ושבמידה שאתה נשאל (אפילו בתצהיר) בנוגע לעברך הפלילי-יראו את השאלות כאילו אינן מתייחסות לפסק הדין, שחלפה תקופת המחיקה שלו, ומותר לך לכתוב שמעולם לא הוגש כנגדך כתב אישום ולא נשפטת בבית משפט (בהנחה שמדובר בתיק הפלילי היחיד שנשפטת בגינו).
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
עוזי שלום, מספר הטלפון שלך מופיע בהודעה שמסרת בתחנת המשטרה.ייתכן שמח״ש קיבלו אותו משם. לחילופין, ייתכן שקיבלו אותו מהמאגר המשטרתי שם אמצעי קשר. לשאלתך השניה, התשובה היא חיובית. הנפגע עצמו הוא שנדרש...
המשך תשובה