הי. תחת אילו נסיבות אני יכולה לבדוק את הרישום הפלילי של עובד חדש אצלי? קיבלתי אותו על סמך הצהרה שאין לו עבר פלילי, גם חתם על מסמך. ממקור אחר בחברה נטען שיש לו רישום פלילי וזה בעייתי לי מאוד כי מתחילים לדבר על זה. אם אשכור עו"ד להגיש בקשה רשמית מהמשטרה זה יתקבל?
שירי שלום,
הנושא הזה הוא בעייתי, מכיוון שחוק המרשם הפלילי קובע כעבירה פלילית דרישת גיליון מרשם פלילי (״תעודת יושר״) ממועמד לעבודה ע״י המעסיק.
במידה שתפני למשטרה, את עלולה למצוא עצמך נחקרת בחשד לביצוע עבירה פלילית.
אני מבין את המקום העדין שמעסיק (או מחלקת משאבי אנוש) נמצא בו, כאשר ברצונו להגן על הארגון שלו. עם זאת, חוק המרשם הפלילי מעדיף (בצדק או לא) את שיקולי השיקום והפרטיות של המועמד ומתיר למעסיק לקבל מידע פלילי אודות המועמד-רק כאשר קיימת לו זכות לכך, בהתאם לחוק.
ברוב המכריע של המקרים, זכות זאת לא חלה על מעסיקים פרטיים ואלה נשארים עם הכלים הרגילים של מבחני מכוני בדיקה חיצוניים וכד׳.
בנוגע ל״הצהרה״, שהתבקש מועמד לעבודה לתת אצלכם, הרי שלא מדובר בתצהיר, שנחתם בפני עו״ד. לכן, מדובר במסמך שהוא חסר כל ערך משפטי.
ביהמ״ש העליון (השופט רובינשטיין) התיר, בהחלטה אחת, מלפני כ-4-שנים, לעקוף את חוק המרשם הפלילי ע״י דרישת המעסיק מהמועמד לחתום על תצהיר ובו הוא מצהיר כי אין לו הרשעות קודמות או תיקי משטרה פתוחים בסוגי עבירות מסויימות, הרלבנטיות לסוג העבודה המוצעת.
עם זאת, פרקטית, קשה יהיה למעסיק לגלות אודות ההרשעה של המועמד (אלא אם, למשל,יפורסם כי הועמד לדין בקשר לתיק שנפתח נגדו, בתקופה שדיווח כי לא היו נגדו תיקים פתוחים). גם אם יגלה זאת, הרי שהתרופה שלו לא תהיה ממש יעילה: הגשת תלונה למשטרה בגין עבירה של הגשת תצהיר כוזב וקבלת דבר במרמה: המשטרה צפויה לסגור את התיק מחוסר עניין לציבור. הגשת תביעת פיצויים אזרחית בגין הנזק שנגרם לארגון: זה לא התחום שלי, אבל זה נראה לי כמו הליך בלתי משתלם ונזק קשה לכימות (מלבד השכר ששולם).
בכל מקרה, ביום 16.1.21 ייכנס לתוקף חוק המידע הפלילי, אשר יחליף את חוק המרשם הפלילי הוותיק. חוק המידע הפלילי אוסר על מעסיק להחתים מועמד לעבודה על תצהיר כזה, ובכך סוגר את הדלת האחורית, שפתח השופט רובינשטיין, לעקוף את האיסור שבחוק לבקש מהמועמד לעבודה להציג גיליון מרשם פלילי.
במידה שאת שואלת אותי האם יש פתרון לבעיה שמציב חוק המרשם הפלילי (ומחליפו, חוק המידע הפלילי, החל מיום 16.1.21) בפני מעסיק המבקש לשעת האם הוא מכניס לארגון שלו עובד גנב/רמאי (לדוגמא), הרי שהתשובה היחידה שאני יכול לחשוב עליה (מלבד חיפוש קפדני בגוגל, אודות רמזים פליליים, כולל בעמודים מתקדמים. זאת, בשל עבודה טובה שעושים אתרים לקידום מוניטין ״חיובי״ ע״ח מוניטין שלילי) היא אפשרות להכניס דרישה מובנית בפרסום פרטי המשרה (או, לפחות, אלה הרגישות שבהן) כי תהליך הקבלה למשרה דורש ביצוע בדיקת פוליגרף.
לדעתי, מדובר בפתרון מצויין, שיסנן עבורך, מראש, 85%-90% מהרמאים.
לדעתי, עבור מרבית המשרות, ניתן לוותר על העלות של עריכת מבחני הערכה במכונים השונים, להסתמך על המקצועיות (ותחושת הבטן) של אחראית משאבי אנוש ולפתור את בעיית האמינות ע״י ביצוע בדיקת פוליגרף ע״י בודק מנוסה, שייחתם עמו חוזה ריטיינר או חוזה כמות (עלות בדיקת פוליגרף סטנדרטית היא כ-800₪-1,200₪). אני מניח שבודק פוליגרף, שתספקי לו פרנסה של כ-10 בדיקות לחודש יוכל לעשות לך הנחה של כ-40%.
עם זאת, שימי לב שפורמאלית, זו עדיין תהיה עבירה פלילית, בהתאם לחוק המידע הפלילי החדש (מיום 16.1.21), לדרוש ממועמד לעבודה מידע (כולל בע״פ) אודות עברו הפלילי (גם אם חתם על הסכמה לביצוע הבדיקה). ויש להדגיש כי חל איסור מוחלט לשקול מידע כזה, שהגיע למעסיק, כשיקול להימנע מקבלה לעבודה.
כלומר, במידה שבודק הפוליגרף מסר לך כי המועמד האמור אינו מתאים לעבודה, בשל בעיות מהימנות (מבלי לפרט לך את הנושא, כדי שלא להפוך אותך לשותפה לעבירה), הרי שבמידה שישאל המועמד מדוע לא התקבל לעבודה-ראוי כי סיבת הסירוב לכל המקרים של סירוב לקבלת עובדים לעבודה תהיה ״חוסר התאמה״, ללא כל פירוט נוסף.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
נורי שלום, תיק משטרה סגור מופיע בגיליון הרישום הפלילי שלנו (המתקרא, בשפת העם ״תעודת יושר״), ביחד עם תיקים פליליים שאולי יש לנו (הרשעות, פסקי דין ללא הרשעה ותיקי משטרה פתוחים, שבחלקם הוגש כתב אישום וה...
המשך תשובה