אם הנאשם הודה באשמה לגבי העבירה שיוחסה לו, אבל השופט גזר עונש, אך ללא הרשעה פלילית - מה זה אומר? עדיין אפשר לקבל תעודת יושר? אפשר לקבל הוכחה מהמשטרה שאין עבירות פליליות קודמות? מה ההשלכות של ללא הרשעה? האם לאחר סיום ביצוע העונש (עבודות שירות) התיק של הנאשם נקי כמו כל אזרח אחר שמעולם לא ביצע עבירה, או שלא בדיוק....? תודה על העזרה
לירון שלום,
"תעודת יושר" זה מונח עממי עתיק, שהשתרש, לפני עשרות שנים.
המשטרה לא נותנת תעודה שאדם מסוים הוא ישר ואדם אחר הוא לא ישר (או לא נותנת בעניינו של האחר "תעודת יושר" אם יש לו עבר פלילי).
המונח הנכון הוא "גיליון רישום פלילי". כל אחד מאיתנו יכול לקבל ממשטרת ישראל גיליון כזה והוא מכיל 4 חלקים: תיקים בהם נשפטנו בביהמ"ש עם הרשעה וללא הרשעה (אם יש), תיקי משטרה פתוחים (מב"ד=ממתין לבירור דין), בהם טרם הוחלט להגיש כתב אישום או שהוגש כתב אישום וממתין להכרעת דין/גזר דין, תיקי משטרה סגורים (מחוסר ראיות/חוסר עניין לציבור/הסדר מותנה) וחלק רביעי המכיל תיקים שנדונו בביהמ"ש וחלפה לגביהם תקופת המחיקה או שהנשיא נתן לגביהם חנינה (קיצור תקופת המחיקה).
במקרה של נאשם נטול עבר פלילי, אשר עבר עבירות קלות, יחסית, ביהמ"ש יכול, כפוף לחוו"ד חיובית של קצינת מבחן, לקבוע שהנאשם ביצע את העבירה אך להימנע מלהרשיע אותו ולגזור עליו אמצעי משמעת בצורה של שירות לתועלת הציבור (של"צ) שזה בנק של שעות שיש לנאשם שנה לבצע, מספר שעות בשבוע, בתחום שהוא יכול לתרום מיכולותיו לקהילה. לרוב, מדובר בהטלת 150-40 שעות, חתימה על התחייבות כספית להימנע מביצוע העבירה בשנה-שנתיים הקרובות (קנס ע"ת), פיצויים למתלונן (לפעמים), הוצאות לאוצר המדינה (סוג של קנס. לעתים רחוקות) וצו מבחן לתקופה של שנה-שנתיים (לעתים לא קרובות. מתי שהנאשם צריך לעבור טיפול מעמיק אצל שירות המבחן).
גם הרשעה וגם פס"ד ללא הרשעה נרשמים בגיליון הרישום הפלילי. עם זאת, הרשעה משפיעה על חיי הנאשם לתקופה של 17 שנים. 7 שנים, לכל הפחות (כל עוד לא הוטלה עליו תקופת מאסר), תקופת התיישנות (במסגרתה, הנאשם לא יכול לקבל רישיון לרכב ציבורי, רישיון רו"ח, מהנדס, מתווך מקרקעין, ידווח על המשטרה לשגרירויות וקונסוליות כאשר יתבקש להעביר מידע אליהן, יהיה פסול למכרזים עם המדינה ועוד) ותקופת מחיקה נוספת בת 10 שנים (במהלכה, וסה"כ במהלך 17 שנה מיום גזר הדין, יהיה מנוע מלעבוד בשירות המדינה, לא יוכל לקבל רישיון לעריכת דין, לא יוכל לקבל רישיון לנשק ועוד).
פס"ד ללא הרשעה, לעומת זאת, אמנם, יירשם בגיליון הרישום הפלילי של הנאשם אך לא תהיה לו תקופת התיישנות אלא תקופת מחיקה בלבד בת 5 שנים.
לכן, דברים שחסומים בפני מי שהורשע (עפ"י מגוון חוקים ספציפיים) לא יהיו חסומים בפני מי שעניינו הסתיים בפס"ד ללא הרשעה.
מי שהורשע יוכל לקבל רישיון לעריכת דין (כל רישיון שהוא ממשרד המשפטים), המשטרה לא תוכל להעביר מידע בעניינו לרשויות זרות ועוד.
המגבלות היחידות בעניינו: לא יוכל לשרת בתפקידים הדורשים סיווג ביטחוני, לא יקבל רישיון נשק ואם ירצה לשרת בשירות המדינה (משרה ציבורית)-הדבר יהיה בשק"ד הגורם המעסיק.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
מאיה שלום, משטרת ישראל אינה מוסמכת, עפ״י חוק, להעביר מידע אודות הרשעה, שחלפה תקופת ההתיישנות שלה, לרשות זרה. לשאלתך, הרשעה שחלפה תקופת ההתיישנות שלה וגם כזאת שחלפה תקופת המחיקה שלה-אינה נמחקת, פיסי...
המשך תשובה