שלום רב הבן שלי בן 17 וחצי נתפס מעשן מריחואנה עם חבר והובא לחקירת משטרה. נפתח תיק באזהרה על שימוש עצמי והופנה לקצין מבחן לנוער. המכשיר הנייד שלו נלקח לבדיקה. היינו אצל קצין המבחן ובסוף השיחה אמר שעל עומר ללכת למפגשים עם פסיכולוג בעמותת אלסם ושלא יוכל להמליץ למחוק את הרישום הפלילי במידה ולא יעשה זאת. עומר מסרב ללכת לפגישות. שאלותי: א. האם הוא חייב ומה המשמעויות/השלכות במידה ואכן לא ילך? האם בשל כך יוחלט לא למחוק את הרישום הפלילי? ב. האם יש משהו אחר שניתן לעשות במקום? הילד הציע שיעשו לו בדיקות שתן מתי שירצו וכמה שירצו ג. מה משקל המלצת קצין המבחן על מחיקת הרישום הפלילי? מדובר בילד נורמטיבי תלמיד טוב העומד להתגייס כלוחם קרבי. ד. הנייד שלו מוחזק במשטרה כבר יותר מחודש. האם זה תקין? ה. האם נחוץ ליווי עורך דין? תודה מראש על התייחסותך
שלום רב,
לא ניתן לבחור את דרך שיתוף הפעולה עם קצין המבחן לנוער ויש לשתף עמו פעולה עפ״י הנחיותיו. במידה שקצין המבחן לא ימליץ למשטרה לסגור את התיק בטיפול מותנה-המשמעות היא שהתיק הסגור (בהנחה שלא יוגש כתב אישום ומומלץ לוודא זאת עם קצין המבחן) ישתקף בגיליון הרישום הפלילי של הבן. תוקף הרישום הוא למשך 5 השנים הקרובות (עד שהרישום יבוטל, אוטומטית, והדבר יקרה כל עוד לא ייפתח לבן תיק נוסף. ניתן גם יהיה ליזום בקשה לביטול הרישום בחלוף 3 שנים מהאירוע). ההשלכות של הרישום (בתקופה האמורה) הן אי שיבוץ הבן ביחידה צהל״ית בעלת סיווג ביטחוני גבוה, אי קבלת הבן לעבודה ברשויות ביטחוניות (משטרה, צבא קבע, שב״ס, כיבוי אש, שב״כ, מוסד) ובכל מוסד ציבורי הדורש סיווג ביטחוני, אי קבלתו לעבודה בחברת הייטק לתפקיד הדורש ממשק מול התעשיות הביטחוניות, אי קבלת רישיון נשק, אי קבלתו לעבודות אזרחיות בתחום האבטחה/השמירה בהן נדרש אישור המשטרה (בקניונים, במגרשים וכד׳) ועוד. בקיצור, לא דרמה גדולה אבל סוגר כמה אופציות למשך כ-3 שנים.
השלכה נוספת הנה בנוגע לעבירה עתידית: במידה שהתיק ייסגר בדרך של ״טיפול מותנה״, הרי שבמידה שהבן ייתפס שוב (כקטין או כבגיר) בעבירה של שימוש או החזקה לצריכה עצמית-הרי שהתיק נגדו ייסגר מחוסר עניין לציבור. אך במידה שהפעם התיק כבר ייסגר מחוסר עניין לציבור-הרי שבמידה שהבן ייתפס כקטין-מירב הסיכויים שיוגש נגדו כתב אישום. במידה שייתפס כבגיר-ייתכן שהתיק ייסגר, פעם נוספת, וייתכן שיוגש כתב אישום (בתחנות גדולות יותר יש נטיה גדולה יותר לסגור תיקים כאלה מחוסר עניין לציבור, בשל העומס, ובתחנות קטנות יותר-יש פחות נטיה כזאת ומאיה גדולה יותר להגיש כתב אישום בפעם השניה שמבוצעת עבירה כזאת).
בנוגע לטלפון הנייד התפוס כראיה: אני מציע שלא להמתין יותר ולהגיש לביהמ״ש ״בקשה להשבת תפוס״. לכתוב שם שהבן (הוא המבקש בבקשה. ת.ז. כתובת, טל׳... פקס/מייל...) חשוד בהחזקת סם לצריכה עצמית ושהטלפון הנייד שלו מסוג כך וכך נתפס ממנו ע״י המשיבה (משטרת ישראל, תחנת כך וכך-משרד הנוער, פקס...טל׳...), שהבן זקוק לטלפון ושניתן להשיג הן את תכלית התפיסה של המכשיר (שימוש בראיות שבו, במידה שקיימות) והן את אי הפגיעה בקניינו של הבן, בדרך של העתקת תוכן המכשיר בדרך של הסכמת המבקש כי המידע שיופק מהמכשיר ייחשב, בכל הליך משפטי עתידי, כראיית מקור, וכי הוא לא יעלה כל טענה כי אין מדובר בראיה הטובה ביותר.
טרם הגשת הבקשה לביהמ״ש יש להעבירה לתגובת קצין הנוער בתחנת המשטרה הרלבנטית (עם חותמת ״נתקבל״ על העותק שלכם). במידה שלא מתקבלת תגובתם בתוך 5 ימים-יש להגיש את הבקשה למזכירות ביהמ״ש לנוער שבקרבת התחנה ולצייין בבקשה כי היא מוגשת ללא תגובת המשיבה, בשל העובדה שהבקשה נמסרה לתגובתם ביום... , אך הם לא העבירו תגובתם לה עד היום ושהמבקש מבקש מביהמ״ש להגיב, בדחיפות, או לקבוע דיון דחוף בבקשה.
בשורה התחתונה, אתם תקבלו חזרה את המכשיר כשהמשטרה תקבל את הבקשה לתגובתה (70%) או מספר ימים לאחר שיתקיים דיון בביהמ״ש (במידה שהמשטרה תתנגד להשבת המכשיר-ביהמ״ש יקבע דיון בבקשה, במעמד 2 הצדדים) (30%).
בכל הפעולות שפירטתי-אין צורך בליווי של סנגור וניתן לבצען לבד.
בהצלחה!
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שלום רב, אתה יכול להיות רגוע. מדובר בשוטר דביל ובלתי מקצועי. מכיוון שמדובר בעבירה מסוג עוון (גניבה) ובתיק סגור יחיד, שהיה לחובתך, ללא רישומים נוספים, הרישום בוטל, אוטומטית, בשנת 2010, כאשר נכנסו לתוק...
המשך תשובה