חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, תוקן בשנת 2008, כאשר על פי תיקון זה לחוק, רישומים של תיקים סגורים, בעבירות שאינן מסוג "פשע" (דהיינו עבירות עוון שהעונש עליהן הוא עד 3 שנים עפ"י החוק) יימחקו אוטומטית בתום 7 שנים מיום האירוע, ואם עסקינן בקטין, יימחק הרישום לאחר 5 שנים, אלא אם כן החליט ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרה אחרת. גם אם טרם חלפו 7 שנים, ניתן לפנות בבקשה לביטול הרישום אך ניתן להגיש את הבקשה לביטול רק בחלוף 5 שנים מיום האירוע כאשר מדובר בבגיר, ובחלוף 3 שנים מיום האירוע כאשר מדובר בקטין. "ביטול אוטומטי" של תיק סגור לא יחול על תיק שנסגר בעבירות מסוג "פשע" ובמקרה כזה, ניתן לפנות בבקשה לביטול רישום משטרתי בחלוף 7 שנים בלבד מיום האירוע.
אבקש לתקן את התשובה/שאלה שנתן זאביק:
1. קיימים 2 סוגים של מחיקת תיקי משטרה סגורים: מחיקה אוטומאטית (שאין צורך ליזום אותה אלא הרישום אודות התיק הסגור נמחק אוטומאטית מגילון הרישום הפלילי של החשוד) ומחיקה יזומה (הגשת בקשה בנושא).
2. לא ניתן לעולם למחוק תיק סגור כאשר יש לחשוד הרשעה שעדיין לא חלפה לגביה תקופת ההתיישנות והמחיקה (17 שנים לרוב) או פס"ד ללא הרשעה שעדיין לא חלפה בעניינו תקופת המחיקה (5 שנים לרוב) או תיק פתוח (שטרם הוחלט אם לסוגרו או להעמיד לדין או שהוגש כתב אישום אך טרם נגזר הדין).
הרציונאל הנו שרישומו של תיק סגור שלא נחקר, לעיתים לעומק, או שיש בו ראיות בסיביות אך לא די ראיות להרשעה - פוגע, במקרים רבים, בחשוד מבחינה תעסוקתית ואישית. לכן, במצבים רבים הרישום ניתן למחיקה. כאשר כבר קיימת הרשעה או תיק פתוח, כלומר ניתן לומר כי מדובר בעבריין או בתיק שיש בו סיכוי סביר להרשעה - הצורך למנוע פגיעה בחשוד נסוג מפני חובת התיעוד הקיימת בחוק המרשם הפלילי.
3. מחיקה אוטומאטית תתקיים כאשר אין תיקים שהסתיימו בבימ"ש (בהרשעה או ללא הרשעה) ואין תיקים פתוחים וכאשר מדובר בעבירות מסוג עוון (שעונשן המקסימאלי בחוק הנו עד 3 שנות מאסר, כגון: גניבה, החזקת סם לצריכה עצמית, קבלת דבר במרמה, איומים) והמחיקה תתבצע בחלוף 5 שנים מיום האירוע (3 שנים לקטין בעת ביצוע העבירה).
במספר קטן של עבירות מסוג עוון הקבועות בתקנות, כגון מעשה מגונה, מעשה מגונה בפומבי, שיבוש מהלכי משפט, הסעת שב"ח - המחיקה אינה אוטומאטית אלא יזומה וכפופה לשק"ד של קצינת מרשם פלילי במטא"ר (רצוי להגיש הבקשהבאמצעות עו"ד המתמצא בתחום).
4. מחיקה יזומה תתקיים כאשר מדובר בתיק מסוג פשע (כגון: תקיפת בן זוג, התפרצות, החזקת סם שלא לצריכה עצמית-היינו מעל ל-15 גרם חשיש/קנבוס ו-0.3 גרם קוקאין/הירואין). ניתן להגיש הבקשה בחלוף 7 שנים (5 שנים לקטין בעת ביצוע העבירה) מיום האירוע (ובחלוף 5 שנים באותן עבירות מסוג עוון הקבועות במפורש בתקנות שלגביהן אין מחיקה אוטומאטית) וגם כאן מומלץ לעשות זאת באמצעות עו"ד המתמחה בתחום מכיוון שמלבד חלוף הזמן יש קריטריונים נוספים הקבועים בתקנות בנושא זה ויש להתייחס אליהם במסגרת הבקשה.
5. במידה שהחלטת המחיקה הנה שלילית-ניתן להגיש על כך ערר לראש אגף חקירות ומודיעין (באמצעות ראש מדור מידע פלילי במטא"ר). לרוב, ההחלטה הראשונית לא תשונה.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שמעון שלום, אין למשטרה זכות חוקית לבקש מאדם שאינו חשוד לתת טביעות אצבעות. אני ממליץ שתוציא תדפיס מידע פלילי (בכל תחנת משטרה, בימים א-ה, מהשעה 08:00 עד 16:00, בהצגת ת.ז.) ותוודא שאין לך תיק סגור בגין...
המשך תשובה