הגעתי לגיל פרישה לגמלאות. (תחילת אפריל, בת 62). נאמר לי, (באמצעות גורם מוסמך- רופא תעסוקתי), שלו הייתי מגישה תביעה לביטוח לאומי,לקצבת נכות, - הייתי מקבלת את מלוא הקצבה, בגלל תחלואה רבה וקשה. ושבעצם הגעה לגיל פרישה - שומטת ממני גם את ההטבות של קצבת זקנת נכה. (נחשבת לבריאה ברישומי ביטוח לאומי)..... ------------------------------------------------- האם קיים פרק זמן, אחרי- הפרישה לגמלאות, - שניתן עדיין להגיש תביעה לביטוח לאומי כהכרה בנכות כללית,- (כדי לזכות בהנחות). -------------------------------------------------- ידוע לי, שקיימת אפשרות, לפנות להערכת גמלת סיעוד - אך מאחר ואני מסוגלת ללכת... לאכול לבד וכדומה... הסיכוי לעבור את ה"בדיקות התפקודיות" בעייתי. תודה.
לא ברור האם את עובדת או לא, זה שהגעת לגיל פרישה לא אומר שאת לא עובדת?
באופן כללי אלו התנאים לקבלת זכאות לקצבת נכות, ובתנאים מסוימים ניתן להגיש גם מספר חודשים לאחר גיל הפרישה. מתוך אתר המוסד לביטוח לאומי:
נכות - מה התנאים לקבלת קצבת נכות?
גיל ותושבות:
- אתה תושב/ת ישראל.
- מלאו לך 18 שנים ועדיין לא הגעת לגיל פרישה.
הכנסות - הכנסתך כשכיר או כעצמאי נמוכה מ-60% מהשכר הממוצע או מ-45% מהשכר הממוצע (תלוי בסוג הליקוי.
נכות רפואית – רופא מטעם הביטוח הלאומי קבע לך נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות; או בשיעור של 40% לפחות, אם לאחד הליקויים שלך נקבעה נכות רפואית בשיעור של 25% לפחות.
דרגת אי-כושר– נקבע שעקב נכותך אינך מסוגל לעבוד או יכולתך להשתכר פחתה לפחות ב-50%, ונקבעה לך דרגת אי כושר באחד מהשיעורים: 60%, 65%, 74% או 100%.
"נכה" - תושב/ת ישראל ותושבת ישראל שאינה עקרת בית נכה, שמלאו לו/ה 18 שנים, ועדיין לא הגיע/ה לגיל פרישה, שעקב ליקוי גופני, שכלי או נפשי הנובע ממחלה, מתאונה או ממום מלידה, מתקיים בו אחד מאלה:
אין לו/ה כושר להשתכר מעבודה או ממשלח יד או שכושרו/ה להשתכר צומצם עקב הליקוי, בין בבת אחת ובין בהדרגה, ב–50% או יותר.
אין לו/ה הכנסה בפועל מעבודה או ממשלח יד
הכנסתו מעבודה או ממשלח יד אינה עולה על 60% מהשכר הממוצע 5,556 ש"ח (החל ב- 01.01.2015) - למי שזכאי לקצבה לתקופה ממושכת או שיש לו ליקוי חמור (נכים השייכים לקבוצה א*)
הכנסתו מעבודה או ממשלח יד אינה עולה על 45% מהשכר הממוצע 4,167 ש"ח (החל ב- 01.01.2015) - למי שזכאי לקצבה לתקופה שאינה ממושכת ואין לו ליקוי חמור (נכים השייכים לקבוצה ב**).
* בקבוצה א' נכללים מי שעונים על אחד מאלה:
נקבעה להם נכות רפואית בשיעור 70% ומעלה (משוקלל).
נקבעה להם נכות רפואית בשיעור 40% לפחות לפי סעיף 33 ו/או 91 ברשימת הליקויים (משוקלל).
הם היו זכאים לקצבת נכות 60 חודשים מתוך 84 החודשים שקדמו לכניסת התיקון לחוק לתוקף (כלומר, בתקופה שבין 1.8.02 ל-31.7.09).
**בקבוצה ב' נכללים מי שעונים על כל אלה:
נקבעה להם נכות רפואית בשיעור שבין 40% ל-69% (משוקלל).
לא נקבעה להם נכות רפואית בשיעור 40% לפי סעיף 33 ו/או 91 ברשימת הליקויים (משוקלל).
הם לא היו זכאים לקצבת נכות 60 חודשים מתוך 84 החודשים שקדמו לכניסת התיקון לחוק לתוקף (כלומר, בתקופה שבין 1.8.02 ל-31.7.09).
ל"נכה" תיחשב גם עקרת-בית אם עבדה כשכירה או כעצמאית 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים ב-48 החודשים, שקדמו להגשת התביעה לקצבת נכות, או שקדמו להפסקת העבודה - למי שהפסיקה לעבוד לאחר הגשת התביעה; וכן אם היא חיה בנפרד מבן זוגה, ולא גרה עמו ב-24 החודשים, שקדמו להגשת התביעה לקצבת נכות או לאחריה.
וכן ייחשב ל"נכה" גם מי שהיה "עובד קטין" בסמוך לפני שנגרם לו אי-הכושר להשתכר.
"עקרת בית נכה" – תושבת ישראל, שמלאו לה 18 שנים, ועדיין לא הגיעה לגיל פרישה, נשואה, שאינה עובדת לא כשכירה ולא כעצמאית, ובעלה מבוטח בביטוח הלאומי בביטוח זקנה ושאירים, ועקב ליקוי גופני, שכלי או נפשי הנובע ממחלה, מתאונה או ממום מלידה:
אין לה הכושר לעשות עבודות שמקובל לעשות במשק בית רגיל.
או
כושרה לעבוד במשק ביתה נצטמצם עקב הליקוי, בין בבת אחת ובין בהדרגה, ב–50% או יותר.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד רונן אבניאל
053-7105243
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
שאלתך תלויה בפרטים נוספים אודות אשתך. תוכל ליצור עמי קשר וארחיב בפרטים חשובים נוספים. בברכה, משרד עו"ד רונן אבניאל...
המשך תשובה