שלום רב, אמי נשואה בשנית לגבר שגם עבורו אלו נישואים שניים והוא בעל ילדים בוגרים מנישואים קודמים. אין ילדים משותפים. אמי ובעלה גרים ביחד בדירה משותפת אשר רכשו לאחר שנישאו מכספים משותפים ואשר רשומה על שם שניהם, כאשר כל אחד מהם משכיר את דירתו הקודמת. שניהם חתמו על צוואה הדדית, אך החריגו את הנכסים, כך שהיורשים הבלעדיים של הנכסים הם אך ורק הילדים. כעת בעלה חלה, ועלתה השאלה כיצד ניתן להבטיח בבוא העת את זכותה להמשיך ולהתגורר בביתם המשותף לאחר שילדיו יירשו את החצי שלו. בזמנו, עלתה הצעה שהיא תרכוש את החצי של בעלה, כך שמלוא הדירה תהיה בבעלותה, והתשלום יועבר ישירות לילדיו, אך זה לא הסתייע. כיצד אם כן, ניתן להבטיח שאמי תוכל להישאר לגור בביתה, ולא תיאלץ לעבור ממנו בגילה המתקדם? האם לחילופין ניתן דרך בית המשפט להכריח את ילדיו למכור את החלק שלהם בדירה לאמי, כך שמלוא הבעלות תהיה שלה? למען האמת זהו הפתרון המועדף עליי, שכן אני אינני מעוניין בהם כשותפים בדירה בבוא היום. בתודה מראש.
סעיף 115 לחוק הירושה קובע כך:
115. (א) דירה שהמוריש היה ערב מותו בעלה וגר בה, רשאים בן-זוגו, ילדיו והוריו שהיו גרים בה אותה שעה עם המוריש, להוסיף ולגור בה כשוכרי היורשים שבחלקם נפלה הדירה; דמי השכירות, תקופתה ותנאיה ייקבעו בהסכם בין הנשארים בדירה לבין אותם היורשים, ובאין הסכם ביניהם - על-ידי בית המשפט.
(ב) בית המשפט רשאי לקבוע, לפי בקשת היורשים האמורים:
(1) שיוסיפו לגור בדירה רק אלה שאין להם דירה אחרת למגורים;
כלומר, אם בן הזוג לא ציווה בצוואה, כי אמך תמשיך להתגורר בדירה ללא תמורה, היא תצטרך לשלם דמי שכירות עבור מחצית הדירה ליורשים, כל עוד היא תגור בדירה, אלא אם כן יש לה דירה אחרת, שאז היורשים יכולים לדרוש ממנה לפנות את הדירה המשותפת.
אפשרות אחרת היא לבקש פירוק שיתוף בדירה, כלומר מכירתה לכל המרבה במחיר, כאשר אמך משתתפת גם היא בהליך , אלא שהיא תצטרך כמובן לקנות רק חצי מהדירה- ובתנא שהיא תציע את ההצעה הגבוהה ביותר. מצד שני, אם יהיה מציע שיציע מחיר כולל לדירה, שאמך לא תוכל לעמוד בו, היא תאלץ למכור ולפנות גם את חלקה בדירה.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אסף אלקוני
053-9428881
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
הדבר תלוי מאוד בסוג הבטוחה שמקבלים מהקבלן. נכון שאם הקבלן נותן ערבות בנקאית עבור התשלומים ( ערבות בנקאית לפי חוק המכר) ,אז כל עוד הערבות בתוקף, אין עליו חובה לרשום הערת אזהרה עבור הרוכש. ...
המשך תשובה