שלום, במהלך ניסיון למכור את ביתי, חתמתי על חוזה בלעדיות עם מתווך וכעבור מס' ימים עדכן אותי השכן שהוא מעוניין לקנות את הנכס. יש לציין שהשכן כבר גילה התעניינות חצי שנה לפני כן והפעם יצר קשר לתת אישור סופי. עדכנתי את המתווך אך הוא טוען שמגיע לו 1.5% דמי תיווך בגלל שיש חוזה. הוא גם התכוון לקחת עמלה מהקונה אך אמרתי לו שזה לא ייתכן משום שזה לא הוגן ועשוי לפגוע בעסקה וכך ויתר. האם זה הגיוני לשלם דמי תיווך כאשר המתווך לא עשה דבר עבור העסקה? מה שהספיק ב5ימים זה להעלות מודעה ביד 2 ( לאחר שביקש שאמחק את שלי).
לא ראיתי כמובן את ההסכמים שנחתמו עם המתווך. השאלה שלך היא למעשה מה קורה כאשר נחתם הסכם בלעדיות, אך המתווך לא היה כלל הגורם היעיל בעסקה , בנסיבות שכל הצדדים פעלו בתום לב.
השאלה במקרה הזה היא האם החזקה הקובעת, שבמקרה של בלעדיות המתווך היה הגורם היעיל בעסקה היא חזקה מוחלטת, שאז גם אם תביא ראיות שהדבר לא היה כך, בית המשפט לא יתחשב בהן, או שזו חזקה הניתנת לסתירה, ובמקרה כזה אם תשכנע את בית המשפט בדרך שבה התפתחו הדברים, ייתכן מאוד שיקבע שהמתווך לא היה הגורם היעיל ולא זכאי לדמי תיווך.
בע"א 4036/16 נקבע ע"י בית המשפט העליון, כי זו חזקה הניתנת לסתירה, ולפי העובדות שתיארת , ייתכן מאוד שאתה עומד בכללים שנפסקו בפסק הדין הנ"ל, ולמתווך לא מגיעים דמי תיווך.
כמובן שכדאי שתפנה לעו"ד לייעוץ פרטני, לאחר בדיקת כל הנתונים, אבל קיים סיכוי סביר שימצא שאכן אינך צריך לשלם.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אסף אלקוני
053-9428881
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
באופן עקרוני פירוק השיתוף הוא זכות חוקית, שלא ניתן למנוע אותה. מצד שני, אני לא יודע מי השותף, ויכול להיות שמבחינת דיני המשפחה, יש לך הגנה בעניין זה . לדוגמא- אם מבחינת דיני המשפחה, השותף חייב במדור ...
המשך תשובה