נערך זיכרון דברים על רכישת דירה אך לא נחתם בכתב. בסוף העסקה, אשר במהלכה דנו בפרטים שונים ומגוונים הנוגעים לעסקת הרכישה (וברזולוציה גבוהה ביותר), לחצנו ידיים ואמרנו "מזל טוב". שבועיים לאחר מכן אני גלה שהמוכר מסנן אותי ולאחרונה הוא פשוט הודיע לי, דרך חבר משותף, שהוא יורד מהעסקה. האם לחיצת הידיים היא כמו חתימה על זיכרון דברים?
סעיף 8 לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969, (להלן: "חוק המקרקעין") שכותרתו "צורתה של התחייבות" קובע בזו הלשון: "התחייבות לעשות עסקה במקרקעין טעונה מסמך בכתב" קרי, ללא מסמך בכתב אין תוקף להתחייבויות שבין הצדדים. עניין זה מקבל משנה תוקף לאור פרשנות בית המשפט, שלפיה נקבע כי דרישת הכתב אינה רק ראיתית, אלא בעיקרה מהותית להתקשרות שבין הצדדים. כמו כן, נקבע כי כדי שהמסמך יהא מחייב, עליו להחיל את כל הפרטים החשובים והמהותיים לעסקה. כגון תאור המקרקעין, זהות הצדדים לעסקה, העסקה והתמורה בעדה.
הסכם מחייב הינו כל מסמך שתחילתו בהצעה של המציע ובקיבול של הניצע (מפגש רצונות), כאשר המסמך מעיד על מסויימות וגמירת דעת של הצדדים להתקשר בחוזה המחייב אותם מבחינה משפטית. דרישת גמירת הדעת נבחנת לפי אמות מידה של האדם הסביר (מבחן אובייקטיבי). משמע, האם האדם הסביר הבוחן את נסיבות המקרה היה מגיע למסקנה כי הצדדים גמרו בדעתם ליצור יחסים משפטיים המחייבים אותם. "לחיצת יד" או "הרמת כוסית" עשוייה להתפרש בדין הכללי ככוונה ליצירת יחסים משפטים. אולם, מאחר ובדיני מקרקעין עסקינן, דרישת הכתב הינה מהותית ולכן הרמת כוסית או לחיצת יד בלי להעלות על הכתב את המוסכמות לא תחייב את הצדדים.
בכבוד רב ובברכת חג שמח
שלום לוי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אסף אלקוני
053-9428881
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
יש לבדוק את כל הנתונים, לברר את כל התנאים הנדרשים לצורך מתן פטור ( תושב ישראל, דירות אחרות שבבעלות התא המשפחתי, מחיר הדירה וכד`) כעיקרון- אם הדירה עומדת בהוראות הפטור, אז דירה נוספת שבבנייה, לא אמור...
המשך תשובה