שאלה – במידה וערכנו זיכרון דברים לפני הסכם מכר. והסכם המכר יערך רק בעוד שנה וחצי כאשר המוכרים ישובו לארץ מחו"ל. האם מס רכישה שנצטרך לשלם על הדירה מתחיל לרוץ מיום עריכת זיכרון הדברים או שאפשר לבקש להחילו החל ממועד עריכת החוזה בפועל?
סעיף 8 לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969, (להלן: "חוק המקרקעין") שכותרתו "צורתה של התחייבות" קובע בזו הלשון:
"התחייבות לעשות עסקה במקרקעין טעונה מסמך בכתב"
מהו המסמך בכתב (הסכם מחייב)?
הסכם מחייב הינו כל מסמך שתחילתו בהצעה של המציע ובקיבול של הניצע (מפגש רצונות), כאשר המסמך מעיד על מסויימות וגמירת דעת של הצדדים להתקשר בחוזה המחייב אותם מבחינה משפטית. דרישת המסויימות הינה הסדרת הפרטים העיקריים והחיוניים לעסקה, כגון שמות הצדדים, מהות העסקה, התמורה בעסקה וכו'. יחד עם זאת, אין צורך שכל הפרטים יופיעו מאחר ולבית המשפט יש סמכות להשלימם במקרה הצורך.
דרישת גמירת הדעת נבחנת לפי אמות מידה של האדם הסביר (מבחן אובייקטיבי). משמע, האם האדם הסביר הבוחן את נסיבות המקרה היה מגיע למסקנה כי הצדדים גמרו בדעתם ליצור יחסים משפטיים המחייבים אותם. "לחיצת יד" או "הרמת כוסית" עשוייה להתפרש בדין הכללי ככוונה ליצירת יחסים משפטים. אולם, מאחר ובדיני מקרקעין עסקינן, דרישת הכתב הינה מהותית ולכן הרמת כוסית או לחיצת יד בלי להעלות על הכתב את המוסכמות לא תחייב את הצדדים.
דחיית תשלום מס רכישה – סעיף 91א לחוק מיסוי מקרקעין, מאציל למנהל את הרשות לדחות את זמן פירעון המס לפרק הזמן המתאים לדעתו ולחייב את הנישום בהפרשי הצמדה וריבית עד יום התשלום בפועל. תכלית החקיקה לאפשר דחייה במועד תשלום המס, בנסיבות של עסקת חליפין אשר בעיקרן נעדרות מהעברת כספים בין הצדדים.
בנוגע לחיוב במס רכישה, בקשת דחייה מיוחדת, תאושר לרוב במקרים חריגים בלבד.
מקווה שהייתי לך לעזר, שיהיה בהצלחה
שלום לוי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אסף אלקוני
053-9428881
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
יש הנחה מסוימת במס רכישה לנכה, אך ניצולה לא תמיד כדאי, ברכישת דירה ראשונה, במחיר שאינו גבוה . לגבי הטבות במשכנתא- כדאי שתפנה לבנק למשכנתאות לצורך בירור, שכן גם במידה שיש הטבות, הן ניתנות דרך הבנקי...
המשך תשובה