בדירה המקבילה לדירה של סבתי בירושלים לא גר אדם במשך יותר מ-15 שנה. אני מעוניין לבצע "השתלטות" על הנכס, כמובן שבתשלום. כיצד אני מברר של מי הנכס והאם יש תקופה מסוימת במסגרתה הנכס עובר לבעלות המדינה?
שלום ירמי
ראשית קבל את התנצלותי בקשר עם ההמתנה הממושכת לתשובה. שנית, לב ליבה של שאלתך מכוון לסוג הרישום, אופן הרישום והיכן רשום הנכס. אסקור להלן בקצרה את ההבדלים בין הרישומים השונים:
בישראל המקרקעין נחלקים לשני סוגים: מקרקעין רשומים ומקרקעין שאינם רשומים. רק המקרקעין הרשומים מופיעים באחד משלושת הפנקסים [תקנה 6 לתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התש"ל – 1939]:
1. פנקס השטרות – בפנקס זה מופיעים כל המקרקעין הרשומים אשר טרם עברו הליכי הסדר קרקעות.
2. פנקס הזכויות – בפנקס זה מופיעים כל המקרקעין הרשומים אשר עברו הליכי הסדר קרקעות.
3. פנקס הבתים המשותפים – בפנקס זה מופיעים כל המקרקעין אשר ניתן לגביהם צו רישום הבית כבית משותף ( בפנקס זה רשומים הבתים המופיעים על קרקע מוסדרת או על קרקע שאינה מוסדרת).
האבחנה בין פנקס השטרות לפנקס הזכויות מקבל ביטוי במספר מישורים:
1. כחו של הרישום:
1) מקרקעין הרשומים בפנקס הזכויות – הרישום מהווה ראיה חותכת לתוכנו.
2) מקרקעין הרשומים בפנקס השטרות – הרישום מהווה ראיה לכאורה לתוכנו.
2. טעות ברישום:
1) כאשר אדם רכש מקרקעין הרשומים בפנקס הזכויות, בתמורה ותוך הסתמכות בתום לב על רישום שגוי – זכותו תעמוד לו חרף הטעות.
2) הכלל בנוגע להסתמכות על רישום שגוי לא חל במקרקעין הרשומים בפנקס השטרות.
3. התיישנות:
1) כאשר מדובר במקרקעין הרשומים בפנקס הזכויות – לא חלה התיישנות לגבי תביעה לקיום זכות רשומה. אין בכך כדי למנוע טענת התיישנות שאדם היה זכאי לטעון לפני תחילת חוק המקרקעין.
2) כאשר מדובר במקרקעין הרשומים בפנקס השטרות – תקופת ההתיישנות היא 15 שנה.
בכבוד רב,
שלום לוי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד אסף אלקוני
053-9428881
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
הכל תלוי בניסוח החוזה. אם נוסח החוזה ברור , אז הדרישה חוקית . המגבלה היחידה בחוק, היא על הוצאות משפטיות שמשולמות לעוה"ד של הקבלן....
המשך תשובה