אני ואשתי רוצים לערוך הסכם ממון בעקבות דירה שעברה אלי בירושה זמן קצר לאחר החתונה. האם אנחנו חייבים ללכת עם ההסכם לבית הדין הרבני? האם אפשר לעשות את זה בבית המשפט לענייני משפחה? מה היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם?
גיא שלום,
לשאלתך, אתה לא חייב לאשר את ההסכם בבית הדין הרבני.
הסכם ממון הינו חוזה ייחודי הנחתם בין בני זוג ומסדיר מראש את ענייני הממון שביניהם, למקרה, חס ושלום, של פקיעת הקשר, עקב פרידה, גירושין, או פטירה.
לרוב, הנושא של עריכת הסכם ממון עולה לפני החתונה והנישואין, אולם הדבר אינו מחייב. הסכם ממון ניתן לחתום גם לאחר נישואין, באותה המידה בדיוק.
הסכם ממון שנחתם לאחר נישואין חובה לאשר בבית המשפט לענייני משפחה, או בבית הדין הרבני, שאחרת לא יהא לו תוקף משפטי.
ככלל, האקט של אישור הסכמי ממון הינו עניין מהותי ולא ראייתי, או פרוצדוראלי גרידא, דהיינו, בלעדיו הסכם ממון ייחשב כאילו לא נעשה כלל ועיקר ולמעשה אין לו תוקף משפטי מחייב.
הסכם ממון בין בני זוג, אשר מקבל תוקף ע"י בית משפט, למעשה מקבל תוקף כפול, כלהלן:
•הראשון: עצם היותו הסכם בכתב ובחתימת הצדדים – מהווה התקשרות חוזית מחייבת.
•השני: עצם אישורו של ההסכם ע"י הגורם המוסמך – נותן לו גושפנקא משפטית של פסק דין.
המניעים של המחוקק בכך שמחייב את בני הזוג בפני רשות מוסמכת (בית משפט, בית דין רבני) הם כדי שלצורך מתן תוקף להסכם ממון, יש לוודא, כי אכן ההסכם נעשה ע"י הצדדים ונחתם מרצונם הטוב והחופשי, ללא כל לחץ ו/או כפיה ו/או אונס ו/או מרמה ו/או השפעה בלתי הוגנת, וכי הצדדים אמנם מבינים היטב את תוכנו של הסכם הממון ומשמעותו ותוצאותיו המשפטיות.
בברכה,
תמר בן אלי, עו"ד
שאלו את מנהל/ת הפורום:
עו"ד יוני שמיל
053-6130169
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
רחל שלום, לפי מה שאני מבין, ההסכם לא בוטל בבית המשפט. בנך צריך לטעון שההסכם לא בוטל, ושמחצית המגרש נרשם על שם האישה רק לצורכי משכנתא בלבד, ולהציג את מסמכי הבנק. יוני שמיל, עו"ד...
המשך תשובה