שלום רב. אני ואישתי במצב יחסים רע כבר הרבה שנים. ניסיתי לדבר על ליבה שתסכים לגירושין בהסכמה ונחלק את הרכוש חצי חצי. היא אינה מעוניינת להתגרש,למרות שידוע לה כי לא טוב לי איתה מסיבות שידועות לשנינו. נתנתי לה הרבה הזדמניות לשפר את הלקוי, אולם תוך זמן קצר היא חזרה לסורה והמשיכה כמנהגה. בעיקרון היא מוכנה להתגרש (אולם הציבה תנאים בלתי סבירים כשהיא יודעת שלא הסכים). לאחרונה נודע לי משיחה עם ידידה במצב דומה, כי היא פנתה לביהמ"ש לעניני משפחה , שבו היא קיבלה התר לחלוקת הרכוש (והרכוש אכן חולק) למרות שבעלה לא מוכן לתת לה גט. שאלתי , 1) האם ניתן לפנות לביהמ"ש לבקשת חלוקת רכוש בכל מקרה או שצריך תנאים מסוימים. 2) האם אישתי יכולה להתנות את חלוקת הרכוש רק לאחר הגט?
מאיר שלום,
על בני הזוג אשר נישאו לאחר ה-1.1.1974, חל חוק יחסי ממון בין בני זוג, אשר מגדיר הסדר איזון משאבים נדחה. זאת אומרת שמדובר בשיתוף אובליגטורי דחוי לפיו במקרה של פקיעת נישואין עקב גירושין, או מוות, קמה הזכות של בן הזוג לחלקו ברכוש המשותף.
אולם, החל מחודש נובמבר 2008 העביר המחוקק תיקון מספר 4 לחוק יחסי ממון שבמהותו מאפשר לחלק את הרכוש טרם פקיעת הגירושין אם הוגשה בקשה לביצועו של הסדר איזון משאבים והתקיים אחד מהתנאים הבאים:
1. חלפה שנה מיום שנפתח אחד מההליכים הבאים:
א. הליך המלמד על רצון אחד מהצדדים לפרק את הנישואין לדוגמא: בקשה להתרת נישואין.
ב. תביעה לחלוקת רכוש בין בני זוג לרבות תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין, תביעה לפסק דין הצהרתי בדבר זכויות בני הזוג, בקשה לשמירת זכויות.
2. קיים קרע בין בני הזוג או שבני הזוג חיים בנפרד (אף אם תחת קורת גג אחת) במשך תקופה מצטברת של תשעה חודשים.
לבית המשפט או לבית הדין הרבני יש שיקול דעת אף לקצר מועדים אלו, כך למשל במקרים בהם קיימת אלימות בין בני זוג שחומרתם מעידה על קרע ממשי בין בני הזוג. עילת אלימות ניתן להוכיח באמצעות החלטות שיפוטיות כגון סעדים זמניים (צו הגנה, צו הרחקה), צווי מעצר, שחרור בערובה או החלטה על הגשת כתב אישום.
בית המשפט או בית הדין רשאים רשאי להורות לצד שביקש להקדים את מועד ביצוע איזון המשאבים, להפקיד כתב הסכמה להתרת נישואין.
על כל פנים, אני ממליצה לך להסתייע בייעוץ פרטני אצל עו"ד מומחה בתחום לבחינת מכלול הזכויות והעובדות.
בברכה,
תמר בן אלי, עו"ד
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר