למה ניתן לגזור על אסיר יותר ממאסר עולם אחד? האם זה קטע מוסרי? על מנת שהעונש יצדיק את העבירה? אם כחוק מאסר עולם הוא מאסר לכל החיים, למה יש אסירים המקבלים כמה מאסרי עולם?
שלום רב,
בהתאם לחוק שחרור על תנאי ממאסר, לנשיא המדינה יש הסמכות לקצוב עונש של מאסר עולם ל-30 שנות מאסר. זאת, לאחר ריצוי 7 שנות מאסר ולאחר קבלת המלצתה של ועדה שחרורים מיוחדת בהתאם לחוק האמור.
לאחר קציבת העונש ע״י הנשיא ובחלוף תקופת ריצוי של שני שלישים מתקופת המאסר, האסיר זכאי להגיש בקשה לועדת השחרורים לשחרור מוקדם.
במקרים המתאימים, כאשר ועדת השחרורים התרשמה כי האסיר עבר טיפול (שיקום) מתאים וכי התנהגותו, בשלב זה, אינה מסכנת את ביטחון הציבור וכי שחרורו לא יפגע, פגיעה משמעותית, באמון הציבור במערכת אכיפת החוק, היא תורה על שחרורו ברישיון.
כך יוצא, שבמקרים רבים, אסיר שהוטל עליו עונש של מאסר עולם (בגין רצח, לרוב)-ישתחרר ממאסרו בחלוף כ-20 שנות מאסר.
כאשר מדובר בנאשם, שהורשע בביצוע מספר עבירות/אירועים שעונשם מאסר עולם, כגון נאשם שהורשע בביצוע מספר מעשי רצח או ברצח של מספר אנשים וביהמ״ש סבר כי יש מקום לגזור עליו מספר מאסרי עולם שירוצו במצטבר, הרי שהוא קובע זאת, במפורש, בגזר דינו. לעתים, יקבע ביהמ״ש עונש של נאסר עולם וכן עונש של מספר שנות מאסר במצטבר (אם, למשל, הנאשם רצח ולפני כן או אחרי כן עבר עבירה חמורה המצדיקה הטלת עונש נפרד במצטבר, כגון: רצח מישהו והצית את ביתו).
במקרים האלה של הטלת עונש של מספר מאסרי עולם במצטבר, נשיא המדינה גם יוכל לקצוב את עונשו של האסיר ל-30 שנות מאסר, אך האסיר יוכל להגיש את בקשתו רק לאחר שריצה 15 שנות מאסר.
המשמעות הפרקטית היא לעניין קבלת חופשות (לגבי אסירים שאינם מוגדרים כ״שג״ב״-סיכון גבוה לבריחה): אסיר שעונשו לא נקצב אינו זכאי לקבלת חופשה מהכלא. הכלל הרגיל קובע כי אסיר שעונשו קצוב וחלפה לפחות רבע מתקופת מאסרו (ואיני מוגדר כשג״ב והתנהגותו בכלא טובה)-זכאי להתחיל לצאת לסבב חופשות.
לכן, אסיר עולם שעונשו נקצב, התנהגותו טובה ואינו מוגדר כשג״ב יוכל להתחיל לצאת לסבב חופשות החל מהשנה ה-7 לריצוי מאסרו או מהיום שמאסרו נקצב ע״י הנשיא (לפי המועד המאוחר).
בעוד שאסיר שנגזרו עליו מספר מאסרי עולם יהיה זכאי לכך (בהתקיים כל יצר התנאים האמורים)-החל מהשנה ה-15 לריצוי מאסרו או מהיום שעונשו נקצב ע״י הנשיא (לפי המועד המאוחר).
הבדל אחרון שרלבנטי בין 2 סוגי האסירים הללו (זה שהוטל עליו עונש מאסר עולם וזה שהוטל עליו עונש של 2 מאסרי עולם ומעלה) הוא מועד שחרורם מהכלא במידה שעונשם לא ייקצב ע״י נשיא המדינה; המונח ״מאסר עולם״ אינו באמת מאסר לכל החיים (למעט למי שרצח ראש ממשלה על רקע פוליטי שבנוגע אליו אין שחרור מהכלא, למעט אם הנשיא העניק לו חנינה); אף אם הנשיא לא קצב את עונשו של מי מהאסירים המשתייכים לקבוצות הללו, הם ישתחררו מהכלא בחלוף 40 שנה (זה שנדון למאסר עולם) או 50 שנה (זה שנדון ל-2 מאסרי עולם ומעלה) ממועד מתן גזר דינם.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
אביה שלום, מקרה דומה קרה ללקוחה שלי (שייצגתי בנושא אחר לגמרי). הפתרון שלה היה לשים בכיס של הילדה (מחובר לתוך הכיס פנימה, כך שלא ייפול), מכשיר הקלטה קטן (אודיו) בצורת usb, שהיא קנתה מעלי אקספרס ב-20$....
המשך תשובה