מחפשת המלצות איך להתכונן לקראת שימוע לפני הגשת כתב אישום. האשימו אותי בתקיפת קטין, אני סייעת בגן ילדים, לא נגעתי בילדים לרעה וחוץ מעדות לא מהימנה אין כלל ראיות. מה אפשר לעשות כדי להכין אותי לקראת השימוע? לא צריכה כתב אישום שיכתים את מקצועי...
עדיה שלום,
במידה שמכתב היידוע (אודות זכותך לשימוע) נשלח לך ע״י שלוחת התביעות (של משטרת ישראל), הרי שקמה לך הזכות לקבל לעיונך את חומר הראיות (הכתוב) ועליך לבקשו (ללא נימוקי שימוע, עדיין) לצורך הכנת השימוע (בתוך 30 יום מקבלת החומר), בבקשה קצרצרה, בכתב, שתפוקסס (וכן בדואר רשום) לשלוחת התביעה (עפ״י הפרטים המופיעים במכתב היידוע).
במידה שמכתב היידוע נשלח ע״י הפרקליטות והוא נושא את הכותרת ״מכתב יידוע ראשון, הרי שלא קמה לך הזכות לקבל את חומר הראיות בתיק, שכן זהו שלב ביניים, בו פרקליט טרם עבר על התיק. לאחר שפרקליט יעבור על התיק הוא יחליט אם לסגור אותו או שיש מקום, לכאורה, להגיש נגדך כתב אישום. במידה שיחליט לסגור אותו, תקבלי הודעה בדבר סגירת התיק. במידה שיחליט שיש מקום, לכאורה, להגיש כנגדך כתב אישום, הוא ישלח לך מכתב יידוע שני, המכונה גם ״כתב חשדות״, ובו יפורטו, בקצרה, החשדות נגדך.
לאחר קבלת מכתב זה תוכלי לבקש לקבל את חומר הראיות (כולל דיסקים המכילים חומרי אודיו ווידאו), בעניינך, ולהגיש את נימוקי השימוע (בתוך 30 יום מקבלת החומר), וכן עורך דינך יוכל לבקש להיפגש עם הפרקליט המטפל בתיק.
עקרונית, נימוקי מכתב יידוע אמורים להכיל, מלבד פירוט אודות החשוד (נורמטיביות, עסק מקצועי, מכתבי המלצה וכד׳) טענות משפטיות בדבר הבעיות הראייתיות הקיימות בחומר הראיות והעדר ״סיכוי סביר להרשעה״ המצדיק הגשת כתב אישום.
בעניין זה, קיימת עדיפות כי נימוקי השימוע יוגשו ע״י סנגור מיומן ולא ע״י החשוד, על אף ההוצאה הכספית הכרוכה בכך, וזאת ממספר טעמים:
1. טעם פסיכולוגי. תובע/פרקליט ייחס רצינות רבה יותר וייתן משקל גדול יותר לבקשה שהוגשה ע״י עו״ד מאשר לזו שהוגשה ע״י החשוד.
2. כתיבה משפטית, עניינית ותמציתית: סנגור מנוסה יכתוב נימוקי שימוע תמציתיים, רהוטים, ענייניים ובסיסם יהיה משפטי (ולא אמוציונאלי) ויתרכז בהיבט של הקושי הראייתי.
חשוד, שהוא, ברוב המכריע של המקרים אינו בעל השכלה משפטית בתחום הפלילי, יתקשה להבחין, לאחר קריאת חומר הראיות, מהם הקשיים הראייתיים הקיימים בתיק ואשר מהווים בעיה מבחינת פקודת הראיות ופסיקת ביהמ״ש העליון.
3. סנגור מיומן ימנע מלחשוף בפני התביעה קשיים ראייתיים שעשויים להביא לזיכוי החשוד, לו יוגש נגדו כתב אישום, ו שהיא עלולה להשלים, באמצעות השלמת חקירה, בשלב זה. חשוד שינסח נימוקי שימוע לא יידע להבחין בין השניים ויחשוף בפני התביעה כל בעיה ראייתית שהוא מסוגל להבחין בה (במידה שהוא כלל מסוגל להבחין בה).
4. חשוד שכותב נימוקי שימוע עלול להוסיף פרטים שאינם רלבנטיים ושעלולים להזיק לו (למשל, כי נחקר, בעבר, באותו נושא וכי התיק נסגר מחוסר אשמה, כאשר הדבר כלל לא משתקף בגיליון הרישום הפלילי שלו).
במידה שתרצי שאסייע לך בהכנת נימוקי השימוע, את מוזמנת ליצור עמי קשר, לאחר קבלת מכתב היידוע, ואשמח לסייע.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
רחל שלום, מדי יום, מאות אנשים משקרים בדיונים במדינת ישראל ואיש אינו עושה דבר בנושא. גם כששופטים עדים לכך, הם לא מעבירים את הדבר (למעט מקרים נדירים שבנדירים) לחקירת משטרה. בתיק שלך, לפי תיאורך, השקר א...
המשך תשובה