שלום רב, הרבה פעמים, בייחוד בגזרי דין נגד טרוריסטים, מוטל על הפושע בנוסף למאסר, גם קנס כספי, בדרך כלל גבוה. מה קורה כשאותו נאשם מסרב או לא יכול לשלם את הקנס ? בתודה מראש
משה שלום,
לרוב, לצד הטלת קנס, קובע ביהמ״ש תקופת מאסר שתוטל על הנאשם במידה שלא ישלם את הקנס. לרוב, מדובר במפתח של יום מאסר כנגד כל 150-100₪. במידה שמדובר בקנסות בסכומים של מאות אלפי שקלים-המפתח יכול להשתנות.
לדוגמא: קנס בסך של 1,500₪ או 15 ימי מאסר תמורתו.
קנס בסך של 50,000₪ או 5 חודשי מאסר תמורתו.
במידה שנאשם מבקש שלא לשלם את הקנס-הוא יכול לרצות את תקופת המאסר שנגזרה עליו חלף הקנס וייה פטור מתשלום הקנס. נאשם גם יכול לשלם חלק מהקנס ולרצות חלק מתקופת המאסר שנגזרה תחתיו במקום תשלום היתרה.
קיימים מעט מקרים, בהם ביהמ״ש לא מטיל על נאשם מאסר חלף תשלום הקנס. אלה הם מקרים בהם ביהמ״ש דן את הנאשם לתקופת מאסר משמעותית וסבור כי לא בטוח שיוכל לשלם את הקנס המוטל עליו וכי הטלת מאסר חלף התשלום תהיה הטלת מאסר בפועל, בוודאות, דבר שאינו ראוי. במקרים אלה, במידה שהנאשם לא ישלם את הקנס-תגבה אותו ממנו רשות האכיפה והגביה (הוצל״פ) בדרך אזרחית.
כאשר מטיל ביהמ״ש על נאשם תשלום של פיצויים לטובת המתלונן וכן קנס-החוק קובע כי, קודם כל, נזקפים הכספים המשולמים ע״י הנאשמים-לטובת הפיצויים.
כך, החוק מיטיב עם המתלונן ודואג כי המוטיבציה שקיימת לנאשם להימנע מריצוי מאסר חלף תשלום הקנס-תוביל, קודם כל, לתשלום הפיצויים שנפסקו לטובת המתלונן ורק אח״כ תשרת את האינטרסים (הלגיטימיים) של הנאשם.
שאלו את מנהל/ת הפורום:
גיל בר-אור, משרד עורכי דין
053-9428974
המידע המוצג כאן אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או המלצה מכל סוג ו/או חוות דעת, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי טרם נקיטת כל הליך. כל הסתמכות על המידע המוצג כאן היא באחריותך בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתקנון האתר
ככל שלדעתך עומד לזכותך סייג לאחריות פלילית, כגון הגנה עצמית או צידוק או זוטי דברים, מובן שיש לציינו בסיכומים ולטעון לזיכוי על בסיסו. כמובן שיש צורך להניח את הבסיס לטיעון אליו, במהלך המשפט עצמו (אלא א...
המשך תשובה